REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV branduolinėms pajėgoms vadovaujantis generolas Johnas E. Hytenas pareiškė, kad pasipriešins bet kokiam „neteisėtam“ JAV prezidento įsakui panaudoti branduolines pajėgas, rašoma BBC.

JAV branduolinėms pajėgoms vadovaujantis generolas Johnas E. Hytenas pareiškė, kad pasipriešins bet kokiam „neteisėtam“ JAV prezidento įsakui panaudoti branduolines pajėgas, rašoma BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak generolo, jis būdamas JAV ginkluotųjų pajėgų strateginės vadavietės (STRATCOM) vadu, aptartų su prezidentu alternatyvius sprendimus, ir išsakė viltį, kad būtų surasti atitinkami teisėti šio klausimo sprendimo metodai.

REKLAMA

Pirmą sykį per 40 metų iškilo klausimas dėl prezidento galimybių

J. Hytenas pasisakė praėjus porai dienų po to, kai senatoriai iškėlė D. Trumpo įgaliojimų duoti įsakymą suduoti branduolinį smūgį klausimą. Kai kurie jų išsakė abejones tuo, ar Donaldas Trumpas gali duoti tokį neatsakingą įsakymą.

Aišku, kitų senatorių teigimu, JAV prezidentas turi įgaliojimus duoti tokio pobūdžio įsaką ir be išankstinio pasitarimo su teisininkais. Ši tema Senate nebuvo aptariama daugiau nei 40 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų rugpjūtį D. Trumpas pažadėjo Šiaurės Korėjai naikinančius „ugnį ir įsiūtį“ tuo atveju, KLDR valdžia nenustos grasiusi JAV.

Spalį respublikonų senatorius Bobas Corkeris, JAV Senato tarptautinių santykių pirmininkas, apkaltino D. Trumpą tuo, kad jo veiksmai gali sukelti Trečiąjį pasaulinį karą.

Kriterijai, į kuriuos privalėtų atsižvelgti JAV prezidentas

Pasisakydamas Tarptautinio saugumo klausimų forume Kanadoje, generolas J. Hytenas pareiškė: „Mes daug apie tai galvojame. Kuomet jūs turite tokią atsakomybę, kaip galima apie tai negalvoti?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie tokio įsako teisėtumą generolas pareiškė, kad daugelį metų nagrinėjo JAV įstatymus apie dalyvavimą kariniame konflikte, ir išskyrė pagrindinius kriterijus, į kuriuos prezidentas privalo atsižvelgti: būtinybė, išskirtinės savybės, proporcingumas, negatyvių pasekmių lygis (taikių gyventojų aukos).

Karinių konfliktų ataskaitoje yra pateikiamos Tarptautinio teismo verdikto ištraukos, kuriose sakoma, kad nepaisant to, jog grasinimas panaudoti branduolinį ginklą ar jo panaudojimas nėra draudžiami tarptautinėje teisėje, „tokio pobūdžio ginklo panaudojimas atrodo nesuderinamas su karinio konflikto teise“.

REKLAMA

Tuo metu, kai senatoriai ir ekspertai sutinka su tuo, kad prezidentas turi absoliučią teisę ginti savo naciją, apžvalgininkai pažymi, kad nesant aiškios sąvokos „neišvengiama grėsmė“ interpretacijos, prezidento rankos nėra atrištos.

„Aš duodu prezidentui patarimus, o jis sako man, ką daryti“, – paaiškino generolas J. Hytenas.

Generolas paaiškino: „Tačiau jeigu tai prieštarauja įstatymams, kaip jūs galvojate, kas nutiks? Aš pasakysiu: „Ponas prezidente, tai neteisėta“. Ir kaip jūs galvojate, ką jis padarys? Jis atsakys: „Tokiu atveju, kas bus teisėta?“ Ir po to mes aptarsime įvairias priemones, (peržiūrėsime) skirtingus variantus, kad atsakytume už bet kokią situaciją – štai, kas vyktų iš tiesų“.

„Tai nėra taip jau ir sunku“, – pridūrė J. Hytenas.

„Jeigu jūs duodate neteisėtus įsakymus, jūs keliaujate į kalėjimą. Galima kalėjime atsidurti ir visam gyvenimui“, – pažymėjo JAV branduolinių pajėgų vadas.

JAV prezidentas viešai nekomentavo generolo J. Hyteno komentarus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų