REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Banano žievės nauda (nuotr. 123rf.com)

 Bananai – skanus ir visapusiškai naudingas vaisius, kurį galima valgyti žalią arba iš jo paruošti įvairius patiekalus, o gal pasigaminti veido kaukę?

 Bananai – skanus ir visapusiškai naudingas vaisius, kurį galima valgyti žalią arba iš jo paruošti įvairius patiekalus, o gal pasigaminti veido kaukę?

REKLAMA

Tačiau ar kada nors susimąstėte, ką daryti su jo žieve? Perskaitę šiuos faktus bei patarimus, kur ir kaip panaudoti šią banano dalį, tapsite jos gerbėju.

Dantų balinimas

Profesionalus dantų balinimas yra gan brangi procedūra, o parduotuvėje įsigyjamos priemonės dantis padaro jautriais. Pats metas pasigaminti dantų balinimo priemonę namuose, kuriai prireiks tik banano žievės. Po to, kai išsivalote dantis dantų pasta, į juos įtrinkite vidinę banano žievės pusę.

Jei tai darysite 2 kartus per dieną po 2 minutes, greitai imsite pastebėti rezultatus. Kaip visa tai veikia? Banano žievėje yra salicilo rūgšties, natūralaus astringento, citrinos rūgšties, natūralaus ir švelnaus baliklio, ir mangano, magnio, kalio, kurie naikina dėmes, tačiau nesugadina emalio.

REKLAMA
REKLAMA

Nušveiskite sidabrinius daiktus

Banano žievėje esantys aliejai jūsų nuobodiems sidabriniams daiktams sugrąžina spindesį. Kaip tai daryti? Banano žievę ir šiek tiek vandens sudėkite į trintuvą ir iš jų padarykite tirštą masę. Vėliau švelnia šluoste ir šia banano žievės mase patrinkite sidabrinius gaminius, papuošalus, stalo įrankius, nuplaukite juos vandeniu ir nusausinkite.

REKLAMA

Nublizginkite batus

Neturite laiko apsilankyti pas batsiuvį ir sugrąžinti batams jų originalaus spindesio? Metas į pagalbą pasitelkti bananą. Vidine žievės puse švelniai patrinkite odinius batus. Kai baigėte, viską nuvalykite švaria šluoste. Kalis ir nedidelis vaško kiekis įsigers į batus ir panaikins visas nusidėvėjimo žymes Kas galėjo pagalvoti, kad banano žievė tokia galinga.

Išnaikinkite sodo kenkėjus

Ne viename sode įsiveisia amarai, kurie tikrai nekelia džiaugsmo. Kad jų atsikratytumėte, reikia imtis tikrai nehumaniškų metodų arba naudoti nuodus, tačiau pakaks ir banano žievės. Aplink amaro apsėstą augalą, į nedideles žemėje padarytas skylutes prikaišiokite banano žievės. Mažiesiems kenkėjams nepatinka kalis, todėl neilgai trukus jie turėtų palikti savo gyvenamąją vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Išgydykite vabalo įkandimus

Įkandus uodui ima niežėti odą, nes jūsų imuninė sistema ima reaguoti į atsiradusi nedidelį sužeidimą. Kadangi banano žievėje yra polisacharidų, pasižyminčių antiuždegiminėmis savybėmis, patrynus ją į ką tik uodo įgeltą vietą sumažės niežulys ir įkandimo vieta neištins.

Palepinkite sodo gėles

Nors sodo vabalai nemėgsta banano žievės, ji taps geriausiu jūsų augalų draugu. Joje gausu maistinių medžiagų ir vitaminų bei mineralų, tarp kurių ir kalvis, magnis, įvairūs sulfitai, kurie natūraliai patręšia ir atgaivina jūsų augalus. Banano žievę užkaskite šalia savo mėgstamo rožių krūmo ir grožėkitės atsigavusiais augalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsikratykite vaisinių muselių

Bananų turėtų būti kiekvieno žmogaus virtuvėje, tačiau daugelis jų nemėgsta, nes aplink bananus ima skraidyti vaisinės muselės. Jei tai priežastis, dėl kurios nenorite virtuvėje turėti bananų, pasigaminkite muselių gaudyklę. Naudodamiesi plaktuku ir vinimi, tuščiame, dideliame ir švariame inde prabeskite daugybę skylių, o į indą įdėkite banano žievę. Šis būdas padės sugauti visas virtuvėje esančias museles.

Patręškite pomidorus

Mąstote apie pomidorų auginimą? Niekur neišmeskite banano žievių. Kaip ir sode augančios gėlės, taip ir pomidorai mėgsta vitaminus, mineralus ir kitas banano žievėje besislepiančias maistines medžiagas. Pasodinus pomidorus į žemę, aplink jų kotą apvyniokite banano žievę arba supjausčius banano žievę ją išpilkite ant žemės, kurioje auga pomidorai.

REKLAMA

Sušvelninkite mėsą

Liesa mėsa yra sveika ir skani, tačiau tinkamai ją paruošti yra gan sudėtinga. Juk niekam nepatinka sausa mėsa. Kad vištienos krūtinėle ar kita mėsos rūšis išliktu drėgna, kepdami mėsą ant jos viršaus uždėkite banano žievę. Mėsoje esantys aliejai ir drėgmė susigers į žievę, o ne išgaruos, todėl patiekalas išliks gardus ir sultingas.

Receptai su banano žieve

Nors šio vaisiaus žievė nėra valgoma, tai nereiškia, jog jos negalite panaudoti sveikų patiekalų gamyboje. Į banano žievę sudėkite ryžius, apjuoskite virvele ir pašaukite į orkaitę ar virkite garuose.

Be galo skanus rankose laikomas desertas

Jei turite vaikų, jiems patiks šis paprastas ir skanus bei gamtoje lengvai paruošiamas desertas. Nulupkite bananą taip, kad dalis jo vis dar būtų žievėje ir primintų dešrainį. Į bananą prismaigstykite šokolado gabalėlių, mažų zefyrų ir riešutų. Bananą įvyniokite į aliuminio foliją ir, jei esate gamtoje, virš ugnies palaikykite maždaug 5-8 minutes. Išvynioję šį nešiojamą desertą, jį valgykite kol dar šiltas ir naudokitės šakute.

REKLAMA

Atsikratykite karpų

Karpos dažniausiai atsiranda ant rankų, kojų veido ir kaklo ir, nors jas išgydyti nėra sudėtinga, jei nenorite leisti pinigų brangiems vaistams, į pagalbą pasitelkite banano žievę. Joje aptinkamas didelis kalio kiekis yra didžiausias karpų priešas. Vidine žievės puse patrinkite karpą 2-3 minutes kiekvieną dieną. Per 2 savaites ji turėtų išnykti.

Išsigydykite sumušimą

Daugelis žmonių žino, kad šviežią banano žievę patrynus į sumušimą, jis greičiau išgyja. Manoma, kad taip yra todėl, jog banano žievė turi priešuždegiminių savybių. Ant sužeidimo banano žievę palaikykite maždaug 20-30 minučių arba per naktį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydykite spuogus

Kadangi banano žievė turi priešuždegiminių ir audinius gydančių savybių, ją galima naudoti norint natūraliomis priemonėmis ir greitai išgydyti aknę. Kad išnyktų spuogas, švelniai banano žieve bent 5 minutes patrinkite norimą vietą. Leiskite įsigerti žievėje buvusiems aliejams, gydantiems pažeistą odą, vėliau nuplaukite ir nusausinkite švariu rankšluosčiu. Jei taip darysite 3 kartus per dieną, per 1-3 dienas pastebėsite, jog jūsų spuogelis sumažėjo. Be to, banano žievėje yra salicilo rūgšties, kurios randama ir vaistinėse parduodamuose spuogus gydančiuose kremuose.

Sudrėkinkite sausą odą

Žmonės, kurių veido oda yra linkusi į aknę, dažnai skundžiasi išsausėjusia oda. Nors gerdami daug vandens ją drėkinate iš vidaus, savo oda pasirūpinti galite ir iš išorės. Tiesiog švelniais sukamaisiais judesiais įmasažuokite banano žievę į odą. Šis metodas taip pat tinka su egzema ar psorioze kovojantiems žmonėms, be to, pasirinkę tokį odos drėkinimo būdą, apsaugosite save ir savo odą nuo stiprių chemikalų, randamų parduotuvėse pardavinėjamuose kremuose.

REKLAMA

Išlyginkite raukšles

Sudrėkinta ir sveika oda nėra linkusi į raukšles. Žinoma, kad svarbu suvokti, jog neišvengsite šio senėjimo proceso, ir yra būtina priimti save tokius, kokius sukūrė gamta, tačiau nėra nieko blogo ir tame, jog norite pagerinti savo išvaizdą ir labiau pasitikėti savimi. Tikriausiai supratote, kad vidinę banano pusę vėl teks švelniais sukamaisiais judesiais įtrinti į odą ir leisti jai pasisavinti visas naudingas medžiagas. Po kurio laiko nuplaukite veidą drungnu vandeniu ir nusausinkite arba palikite „banano žievės kaukę“ ant savo odos per naktį. Jei tai darysite gan dažnai, jūsų oda sutvirtės, raukšlės išsilygins ir ji bus sveikesnė. Banano žieve taip pat galima sumažinti patamsėjusius paakius.

REKLAMA

Išsigydykite hemorojų

Hemorojus yra viena tų gėdingų, bet labai dažnai diagnozuojamų ligų, kurią sukelia uždegimą patyrusios, ištinusios ir šalia išangės esančios sudirgintos venos, kurios kartais netgi gali kraujuoti. Norėdami namų sąlygomis įšsigydyti hemorojų, iš vieno banano žievės ir valgomojo šaukšto hamamelio pasidarykite pastą, joje išmirkykite švarų marlės gabalėlį ir 30 minučių uždėkite jį ant pažeistos vietos. Šį procesą kartoti reikėtų 2 kartus per dieną. Natūralios banano žievėje esančios medžiagos ir hamamelis padeda dezinfekuoti uždegiminę vietą, sumažiną patinimą ir malšina skausmą.

Išvalykite rašalo dėmes iš odos

Šis patarimas itin turėtų patikti kairiarankiams, kuriems greitai nuo rašalo išsiteplioja pirštai. Vidine žievės puse patrinkite purviną vietą. Natūralūs žievėje esantys aliejai sujungs rašalo daleles ir taps lengviau jas nuplauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašalinkite rakštis

Sunku pasakyti, kas labiau nervina – rakštis ar bandymas ją išimti. Kad nereikėtų vargti, į pagalbą pasitelkti banano žievę. Vietą, kurioje įstrigo rakštis, uždenkite nedideliu žievės gabalėliu. Po maždaug 30 minučių žievėje esantys fermentai ir kiti aliejai suminkštins odą ir taps lengviau į jos paviršių išstumti rakštį.

Pagerinkite savo nuotaiką ir regėjimą

Taivane dirbanti mokslininkų grupė atskleidė, jog gėrimas, pagamintas iš banano žievės, gali padėti pagerinti jums nuotaiką. Taip yra dėl banano žievėje esančio dopamino ir serotonino. Šio ekstrakto gėrimas taip pat apsaugo regėjimą, kadangi bananuose yra antioksidanto luetino, gerinančio tinklainės būklę.

REKLAMA

Atkurkite subraižytus diskus

Jei vis dar naudojatės CD ar DVD diskais, nėra nieko įkyresnio, nei viduryje dainos, žaidimo ar filmo užsikertantis vaizdas ir garsas. Jei taip nutiko ir jums, išbandykite šį keistą, bet efektyvų jų atnaujinimo būdą. Švelniu sukamuoju judesiu maždaug minutę trinkite diską vidine banano žievės puse. Likučius nuvalykite švaria ir švelnia šluoste, po to diską nublizginkite stiklo valikliu. Natūralūs žievėje esantys vaškai užpildo įbrėžimus, kurie ir buvo tų trikdžių priežastimi.

Sukurkite meno kūrinį

Kūrybiškumas ryte yra naudingas smegenims. Tad prieš nulupant bananą, į pagalbą pasitelkite savo vaizduotę ir tušinuku ant žievės nupieškite piešinį, vėliau jį išpjaustykite peiliu. Vykstant oksidacijos procesui, jūsų piešinys išryškės. Tai itin smagus būdas pradėti dieną, o jei neturite idėjų, jų ieškokite internete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų