REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Opozicija surinko 46 parašus po interpeliacijos tekstu sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.

REKLAMA
REKLAMA

 

Dokumentą pasirašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų frakcijų ir Seimo narių Mišrios grupės atstovai.

REKLAMA

Ministro klausiama, kodėl esant finansinėms galimybėms nekyla medikų atlyginimai, įteisinant slaptus pirkėjus vaistinėse neįvertinta, kad kils sumaištis, pakeistas kompensuojamų vaistų sąrašas, į privalomų skiepų sąrašą neįtraukta meningokoko vakcina, taip pat keliami klausimai dėl komandos formavimo, paskyrimų.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad „nėra jokio objektyvaus pagrindo kalbėti apie ministro galimą pašalinimą iš pareigų“. Premjero teigimu, kritikos bangos ministras sulaukė, nes jo pastangoms mažinti vaistų kainas priešinasi įtakingos interesų grupės.

REKLAMA
REKLAMA

Interpeliacijoje ministro klausiama, kodėl nenumatė neigiamų pasekmių dėl įteisinus slaptus pirkimus vaistinėse, siekiant patikrinti, ar vaistininkai siūlo pigiausius vaistus. Su šia tvarka pasipylė gyventojų skundai, kad be receptų nebegali įsigyti vaistų, kuriuos anksčiau pirko laisvai. Pasak A. Verygos, tai rodo, kad iki šiol nebuvo laikomasi prekybos receptiniais vaistais tvarkos.

Seimo nariai ministro klausia, kodėl nuo lapkričio 1 dienos įteisinus slaptus pirkėjus nebuvo paraleliai imtasi kitų priemonių, kad būtų suvaldyta situacija, pavyzdžiui,, peržiūrėti receptinių vaistų sąrašai, užtikrinti, kad informacija apie žmogui paskirtus nekompensuojamus receptinius vaistus vaistininkams būtų pasiekiama per elektroninio recepto sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašoma atsakyti, kodėl pakeista kompensuojamųjų vaistų kainyno sudarymo tvarka. Opozicijos atstovų teigimu, iš kainyno išbraukti arba neįtraukti 400 vaistų, ir „visi vaistai, kurių bazinė kaina buvo didesnė nei 10 procentų nuo pigiausio vaisto, iš kainyno buvo išbraukti“.

„Kodėl žmonėms buvo atimta galimybė rinktis (o gydytojams skirti) vaistą, kuris jiems geriausiai tiko? Kodėl teigiate, kad vaistas, kurio veiklioji medžiaga yra ta pati, veikia vienodai, kai tuo tarpu mokslininkai farmakologai teigia, kad vaistų poveikis nėra tapatus?“ – klausiama interpeliacijoje.

REKLAMA

„Ar jums, kaip sveikatos apsaugos ministrui, svarbi žmonių gyvybė ar tik pinigai?“ – klausimų bloke apie vaistus ir vakcinas teiraujasi opozicijos atstovai.

Dėl alkoholio kontrolės politikos opozicija teigia, kad problema pradėta spręsti ne iš to galo – nematyti veiksmų siekiant sumažinti alkoholio vartojimo paklausą, o priklausomybės ligų centrų veikla dėl reformos yra, interpeliacijos autorių teigimu paralyžiuota.

„Kodėl prieš pradėdamas priklausomybės ligų centrų pertvarką nepasiruošėte jos įgyvendinimui ir sudarėte sąlygas atsirasti dabartinei chaotiškai situacijai? Kada galima tikėtis jau efektyviai veikiančio priklausomybės ligų centro po Jūsų vykdomos reformos?“ – klausiama interpeliacijos tekste.

REKLAMA

Jame taip pat teigiama, kad pastaruoju metu ministro politinio pasitikėjimo komanda įsivėlė į skandalus, susijusius su galimu spaudimu atleidžiant ir priimant į pareigas Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovus, ministerijos darbuotojus. Ministro klausiama, ar jis, jo komanda darė spaudimą atsistatydinti pavaldiems darbuotojams, pareigūnams, ar siekė įdarbinti asmeniškai ar politiškai artimus asmenis.

Interpeliacijoje klausiama, dėl kokių konkrečių priežasčių iš užimamų pareigų pasitraukė viceministrė Aušra Motiejūnienė-Bilotienė ir patarėjas Danas Bakša. Žinia apie jų išėjimą iš darbo išplatinta tą pačią dieną, kai laikraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė viceministrės pokalbio su parlamentaru konservatoriumi Antanu Matulu išklotinę. Iš jos matyti, kad viceministrė sakė patyrusi netiesioginį ministro spaudimą konkurse į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministro klausiama, kiek kartų nuo kadencijos pradžios naudojosi tarnybiniu automobiliu asmeniniais tikslais, vykdamas į namus Jonavos rajone; kiek yra sutaupęs (ar pereikvoję) Sveikatos apsaugos ministerijos mokos fondo lėšų komandiruotėms. Kiti klausimai – apie stringančią E-sveikatos sistemą, neįsisavinamas Europos Sąjungos lėšas.

Pagal Seimo statutą, pateikti ministrui gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus. Apsvarstęs atsakymus Seimas balsuoja, ar pritarti ministro atsakymams.

Tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti „už“ balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų