REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geriausiojo Lietuvos futbolininko rinkimai vyksta daugiau kaip pusę amžiaus, o treneris apdovanojamas dešimtmetį. Vis dėlto, šiemet naujovių netrūksta. Viena jų – balsavimas vyksta portale tv3.lt. Čia gruodžio 4-ąją bus transliuojama ir apdovanojimų ceremonija.

Geriausiojo Lietuvos futbolininko rinkimai vyksta daugiau kaip pusę amžiaus, o treneris apdovanojamas dešimtmetį. Vis dėlto, šiemet naujovių netrūksta. Viena jų – balsavimas vyksta portale tv3.lt. Čia gruodžio 4-ąją bus transliuojama ir apdovanojimų ceremonija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelis Lietuvos čempionas – už rinktinės kapitoną

Šiemet geriausiu Lietuvos futbolininku pretenduoja tapti visa komanda – 11 futbolininkų.

Aštuoni jų žaidžia užsienyje. Tai – vartininkai Žydrūnas Karčemarskas (Ankaros „Osmanlispor“, Turkija), Ernestas Šetkus (Haifos „Hapoel“, Izraelis), gynėjai Vytautas Andriuškevičius (Portlando „Timbers“, Jungtinės Amerikos Valstijos), Edvinas Girdvainis (Tomsko „Tom“, Rusija), saugai Fiodoras Černychas, Arvydas Novikovas (abu – Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija), Vykintas Slivka (Edinburgo „Hibernian“, Škotija), Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas).

REKLAMA

Trys kandidatai rungtyniauja Lietuvoje. Gynėjas Linas Klimavičius ir puolėjas Darvydas Šernas gina Vilniaus „Žalgirio“ garbę. Vienintelis šalies čempionės Marijampolės „Sūduvos“ atstovas – Vaidas Slavickas.

„Praėjęs sezonas – vienareikšmiškai geriausias mano karjeroje. Tiek statistikos, tiek žaidimo kokybės prasme. Savyje pasijaučiau visiškai subrendusiu futbolininku. Žaidžiau šalta galva ir karšta širdimi. Tačiau tapti geriausiu metų futbolininku nesitikiu. Man įvertinimas vien tai, kad patekau tarp geriausiųjų. Ačiū ir palaikiusiems, ir peikusiems, nes tai irgi padeda“, – šypsojosi V. Slavickas.

REKLAMA
REKLAMA

31-erių gynėjas mano, kad sezonas būtų buvęs dar geresnis, jei ne trauma, dėl kurios futbolininkas praleido kelerias rungtynes.

„Sūduva“ šiemet ne tik tapo A lygos čempione, o ir buvo per žingsnį nuo UEFA Europos lygos grupių etapo. Marijampolės komanda paskutiniajame atrankos etape nusileido Bulgarijos Razgrado „Ludogorec“.

„Nemanau, kad šiuo metu esame pajėgūs įveikti šį varžovą, – tv3.lt komentavo V. Slavickas. – Vis dėlto, manau, visi, kas šiemet žaidė „Sūduvoje“, pasakytų, jog sezonas viršijo lūkesčius. Nebuvo, kad išsiskirtų vienas ar du žaidėjai. Tie, kas rungtyniavo, tai darė gerai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Slavickas atskleidė ir savo favoritą geriausio metų futbolininko rinkimuose: „Pasilikčiau prie rinktinės kapitono F. Černycho. Tai – išsiskirianti Lietuvos futbolo persona, žaidžianti stabiliai.“

Tarp futbolininkių – legionierė

Didžiulė konkurencija – tarp futbolininkių. Geriausia metų žaidėja pretenduoja tapti 11 merginų.

Penkios futbolininkės prisidėjo prie istorinio Šiaulių „Gintros-Universiteto“ žygio. Tai – vartininkė Greta Kaselytė, gynėjos Algimantė Mikutaitė, Vestina Neverdauskaitė, saugės Dovilė Gailevičiūtė, Simona Veličkaitė.

REKLAMA

„Gintros-Universiteto“ futbolininkės šiemet 16-ąjį kartą klubo istorijoje ir 13-ąjį iš eilės tapo Lietuvos čempionėmis. Merginos UEFA Čempionių lygoje pasiekė aštuntfinalį, kur susitiko su legendine „Barcelona“.

„Praėjęs sezonas – vienas geriausių klubo istorijoje. 2014-aisiais irgi buvo neblogas, bet šiemet viskas užtikrinčiau, – tv3.lt lygino G. Kaselytė. – Man asmeniškai šis sezonas geriausias, nes 2014-aisiais nebuvau pagrindine vartininke.“

Geriausia Lietuvos futbolininke pretenduoja tapti vienintelė legionierė – užsienyje žaidusi Ugnė Šmitaitė. Ji vasarą atstovavo Kosovo „Hajvalia“, o sezoną pradėjo ir baigė „Kauno Žalgiryje“.

REKLAMA

Jo narės – dar trys futbolininkės. Tai – vartininkė Klaudija Savickaitė, gynėja Milda Liužinaitė, puolėja Kamilė Vaičiulaitytė.

„Kauno Žalgiris“ šiemet turi kuo pasigirti – ne tik Lietuvos čempionato sidabro medaliais, o ir šaltu dušu „Gintrai-Universitetui“. Kaunietės namie 3:2 nugalėjo Šiaulių futbolininkes, kurios prieš tai paskutinę nesėkmę buvo patyrusios 2011-ųjų rugsėjo 9-ąją.

Puolėja Lijana Gedminaitė iš Gargždų „Bangos“ ir universali Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkė Laura Ruzgutė taip pat pretenduoja tapti geriausia Lietuvos žaidėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keista, kad mane įtraukė į sąrašą, nes save vertinu savikritiškai, – kuklinosi G. Kaselytė. – Manau, verčiausios laimėti Vestina ir Simona. Jos – lyderės, labai motyvuotos, geros žaidėjos, demonstruoja aukščiausius rezultatus.“

Ar įmanoma įveikti A lygos trenerius?

14 strategų gali tapti geriausiu Lietuvos vyrų futbolo treneriu.

Edgaras Jankauskas vadovauja nacionalinei šalies rinktinei, Caritas Falchas – U-21 komandai, Antanas Vingilys – U-19, Svajūnas Česnulis – U-17.

Trys treneriai dirba užsienyje. Tai – Valdas Ivanauskas, šiuo metu esantis Bresto „Dinamo“ sporto direktoriumi, Saulius Širmelis (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas), Valdas Urbonas (Jūrmalos „Spartaks“, Latvija).

REKLAMA

Trys strategai baigė sezoną, treniruodami A lygos komandas. Vladimiras Čeburinas atvedė į čempionės sostą „Sūduvą“. Olego Vasilenkos „Trakams“ atiteko Lietuvos pirmenybių bronzos medaliai. Mariano Barreto su Kauno „Stumbru“ sensacingai laimėjo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurę. Sezono A lygoje nebaigė Valdas Dambrauskas, spalio pabaigoje atsisveikinęs su Vilniaus „Žalgiriu“.

„Kas labiausiai vertas laimėti? Be kalbų – V. Čeburinas. Jis ne tik tapo Lietuvos čempionu, o ir surengė istorinį žygį Europoje. Už šį trenerį kalba rezultatai. Juo labiau, kad komanda turi savo žaidimo braižą, puikiai atlieka standartines padėtis. Matosi trenerio ranka“, – vertino Valdas Trakys.

REKLAMA

Jis atvedė „Palangą“ į A lygą – triumfavo antrajame pagal pajėgumą Lietuvos divizione.

„Praėjusį šalies futbolo sezoną vertinu teigiamai. Pagaliau turime naują čempioną. Kiti klubai pamatė, kad „Žalgiris“ nėra nenugalimas. Nuo to bus tik įdomiau. Be to, „Sūduva“ šios pergalės siekė daug metų. Dabar „Žalgiris“ bus stiprus, o „Sūduvos“ ir „Trakų“ komandos – galingesnės nei anksčiau. Galbūt atsiras ir išsišokėlių, – tv3.lt kalbėjo V. Trakys. – „Palangos“ tikslas kol kas bus kuklus – sieksime įsitvirtinti A lygoje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be V. Trakio dar du kandidatai dirba su Pirmos lygos komandomis. Tai – Tomas Tamošauskas („Banga“) ir Algimantas Liubinskas („Vilniaus Vytis“).

„Malonu, kad mane įtraukė. Praėjusiais metais likau penktas. Sunku įveikti A lygos trenerius, nebent Pirmos lygos klubas laimėtų šalies taurę. Tačiau klausimas – ką pasiekė rinktinių treneriai? Šiemet jie nieko nenuveikė“, – mano V. Trakys.

Kiekvienas vertas pergalės?

Renkamas ir geriausias moterų treneris. Juo pretenduoja tapti 11 specialistų.

Rimantas Viktoravičius dirba ne tik su „Gintra-Universitetu“, o ir moterų rinktine, Vytautas Jančiauskas – U-19, Ieva Melanija Kibirkštis – U-17 komandomis. Ingrida Siliūnienė treniruoja „Kauno Žalgirį“, Tomas Ražanauskas – „Žalgirį“, Davidas Marquesas Afonso – „Bangą“, Tatjana Veržbickaja – Šiaulių SG-FA, Olegas Kricunas – „Žalgirį B“, Darius Petraška – „Ukmergės SC-Kelius“, Romualda Dubinskienė – „Vilniaus FM-Amber“, Eglė Kazlauskienė – „Jonavos KKSC-Eos-Aušra“.

REKLAMA

„Praėjusį sezoną Lietuvos moterų futbolas žengė į priekį. Juo labiau, kad įspūdingą rezultatą pasiekė „Gintra-Universitetas“, – tv3.lt kalbėjo D. Afonso.

Šiemet portugalo treniruojama komanda turnyro lentelėje nusirito laipteliu žemiau – užėmė ketvirtąją vietą. D. Afonso teigimu, to priežastis – „Banga“ atjaunėjo.

„Kaskart atiduodu visas savo jėgas, visą širdį, – tikino „Bangos“ strategas. – Manau, šių rinkimų favoritas R. Viktoravičius, bet kiekvienas iš mūsų vertas laimėti.“

Vyrų ir moterų įvarčiai – vienoje įskaitoje

Arši konkurencija gražiausio sezono įvarčio rinkimuose. Juose gali laimėti ir vyrai, ir moterys. Iš viso – 12 kandidatų.

REKLAMA

Du futbolininkai įvarčius pelnė su Lietuvos vyrų rinktinės marškinėliais. Tai – A. Novikovas bei V. Slivka. Pirmasis įmušė į slovakų, antrasis – Maltos komandos vartus.

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkas Mantas Kuklys pasižymėjo UEFA Čempionų lygos atrankos rungtynėse, Marijampolės „Sūduvos“ saugas Robertas Vėževičius ir „Trakų“ puolėjas Maksimas Maksimovas – UEFA Europos lygos.

Klaipėdos „Atlanto“ saugas Olegas Dmitrijevas ir „Jonavos“ gruzinas Davidas Makaradze buvo tikslūs A lygos susitikimuose, Vilniaus „Vyčio“ legionierius Leonardo pelnė įvartį Pirmos lygos mače.

REKLAMA
REKLAMA

Gražius įvarčius mušė ir jaunieji futbolininkai – U-21 rinktinei atstovaujantis Edvinas Baniulis bei U-19 komandos narys Matas Kubilius.

„Savo favorito neturiu. Visi įvarčiai gražūs“, – šypsojosi Anika Kyžaitė.

Ji, kaip ir „Gintros-Universiteto“ legionierė Ana Alekperova, varžosi kartu su vyrais ir gali nugalėti gražiausio įvarčio kategorijoje.

„Gal merginai laimėti ir nepavyks, bet smagu, kad galima konkuruoti, – tv3.lt šypsojosi A. Kyžaitė. – Įvartis, kurį įmušiau, nebuvo mano vienos. Visa komanda daug atakavo, stengėsi, buvo geras išpuolis, man liko tik jį pabaigti. Tai nebuvo gražiausias karjeros įvartis, bet įsimintiniausias, nes įmušiau žaisdama moterų rinktinėje.“

Du treneriai išsiskiria iš kitų?

Futbolo komentatoriaus Pauliaus Jakelio vertinimu, lengviausia nuspėti asmenis, kurie taps geriausiais treneriais.

„Tikrai turime asmenybių, kurios rinkimus laimėjo jiems dar neprasidėjus. V. Čeburinas savo darbu ir rezultatais užsitikrino metų trenerio titulą. Tai, ką jis nuveikė su „Sūduva“, yra fantastika. Pasiektas absoliutus maksimumas, – tv3.lt vertino P. Jakelis. – Moterų trenerio rinkimuose irgi viskas aišku – Šiaulių „Gintros-Universiteto“ žygis Europoje tikrai vertas R. Viktoravičiaus triumfo.“

REKLAMA

Jis vertino ir kritiškai, esą rinkimuose yra ne vienas kandidatas, kuris ten būti nėra vertas. Tai rodo šių kandidatų rezultatai. P. Jakelis pavardžių minėti nenorėjo.

Pasak LFF generalinio sekretoriaus pavaduotojo Edgaro Stankevičiaus, geriausio futbolininko rinkimai – sena tradicija. Ji prasidėjo prieš daugiau kaip 50 metų. Idėjos autorius – Stasys Paberžis.

Geriausias treneris renkamas 10 kartą.

„Šie metai išskirtiniai tuo, kad pirmą sykį apdovanosime ne tik geriausią žaidėją bei trenerį, o ir moterų futbolo žaidėją, strategą. Puikus „Gintros-Universiteto“ pasirodymas Čempionių lygoje parodo, kad moterų futbolas tobulėja ir nusipelno daugiau dėmesio. Pirmąsyk renkame ir gražiausią ne A lygos, o sezono įvartį. Išsiplėtė trenerių geografija – balsuojama ne tik už Lietuvoje dirbantį strategą“, – lygino E. Stankevičius.

Rinkimai pirmąkart vyksta tv3.lt portale.

„Čia visą sezoną buvo galima stebėti A lygos rungtynes, žiūrovai matė ir LFF Supertaurės, rinktinės kontrolinius mačus, todėl ši svetainė futbolo aistruoliams gerai žinoma, – kalbėjo E. Stankevičius. – Taip pat atkreipėme dėmesį, kad pastaraisiais metais plečiasi tv3.lt sporto skiltis, vis išsamiau ir įvairiapusiškiau nušviečiamas futbolas. Tikimės, kad portalo skaitytojams bus įdomu rinkti geriausius žaidėjus ir trenerius, taip pat gyvai stebėti futbolo apdovanojimų tiesioginę transliaciją.“

Kandidatus į geriausiojo futbolininko vardą rinko LFF Trenerių taryba, žaidėjos – Moterų futbolo asociacija.

Balsuoti galima čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų