REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Garsios moterys apie seksualinį priekabiavimą: vienai teko itin skaudi patirtis (tv3.lt fotomontažas)

 Per pastarąsias kelias savaites didelis dėmesys skirtas itin jautriai, bet labai aktualiai temai – seksualiniam priekabiavimui. Po padidinamuoju stiklu atsidūrė garsiausi pramogų pasaulio atstovai, o sunkūs kaltinimai mesti ir režisieriui Šarūnui Bartui.

18

 Per pastarąsias kelias savaites didelis dėmesys skirtas itin jautriai, bet labai aktualiai temai – seksualiniam priekabiavimui. Po padidinamuoju stiklu atsidūrė garsiausi pramogų pasaulio atstovai, o sunkūs kaltinimai mesti ir režisieriui Šarūnui Bartui.

REKLAMA

Reaguodama į netylančias diskusijas sava skaudžia patirtimi nusprendė pasidalyti ir skandalingoji Agnė Stumbrė. Kaip pati sako, su seksualiniu priekabiavimu jai teko susidurti dar tada, kai buvo visiškai paprasta mergina. Tai pabrėždama ji tikina, kad šiuo metu susiskirsčiusi visuomenė turėtų suklusti – nustokime kaltinti moteris.

„Seksualinį priekabiavimą patyriau netgi kelis kartus skirtingose vietose. Žinoma, tikrai ne visada buvau skandalistė, skleidžianti seksualumą ir t.t. Buvau paprasta mergina, kuri atvyko į Londoną dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš penkerius metus dirbau viešbutyje kavinės administratore, buvau atsakinga už maistą, kad visi darbuotojai ateitų į darbą laiku. Ir turėjau viršesnį už save vadovą, musulmoną. Aišku, stengdavausi būti mandagi ir į jo gašlius juokelius reagavau ramiai. Kitaip tariant, norėjau darbo, bet dėmesys vis augo. Kol vieną dieną jis pasiuntė mane iš sandėliuko atnešti produktų. Pajutau, kad kažkas šį kartą ne taip, todėl sutikusi kolegą latvį paprašiau, kad eitų su manimi.

REKLAMA

Abu buvome sandėliuke, kai įėjo vadovas. Latvio jis nepastebėjo, jis tiesiog buvo pasilenkęs ir rinko produktus. Na ir mėgino mane apkabinti, pabučiuoti į kaklą, teigdamas, kad esu labai graži. Buvo nežmoniškai šlykštu, tik gerai, kad pasirodė latvis ir viskas baigėsi. Iš karto abu parašėme pareiškimus prie jį. Baisiausia, kad netekome darbo, nes savininkai buvo jo draugai ir niekas nekreipė dėmesio. Šiandien, taip nutikus, manau, netylėčiau ir kreipčiausi kitur“, – sava skaudžia patirtimi pasidalijo Agnė Stumbrė.

Jai pikta matant, kad po tokių viešumoje pasklidusių kalbų yra atsisukama prieš moteris.

„Baisu, kad pradeda kaltinti moteris, bet manau, kad apie tai jos kalba ne be priežasties“, – svarstė grupės „Dijos“ narė Agnė Stumbrė.

REKLAMA
REKLAMA

Simona Sutkutė

Šia tema savo nuomonę išreiškė ir modelis Simona Starkutė. Ji dėkoja likimui, kad išvengė seksualinio priekabiavimo, tačiau pastebi kelis dalykus – pastabų dėl šių įvykių pažeria ir vyrams, ir moterims.

„Mano darbe taip pat buvo patirčių, kai fotografai bandydavo siųsti tam tikrus ženklus. Tik aš greitai tai sustabdydavau. Žinoma, kiekviename kolektyve, kur dirba daug žmonių, visko gali pasitaikyti, bet kiekviena moteris turi sureaguoti net į netinkamą komentarą, treptelti koja ir pasakyti „Ne“. Jeigu tu suteiki šansą, retas vyras nepasinaudos galimybe.

Manau, kad pačioms moterims reikėtų apsvarstyti, kaip jos elgiasi, ir stabdyti bet kokius veiksmus vyrų žingsniams“, – sako garsus modelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Simona išduoda, kad buvo situacijų, kai tekdavo pasakyti, kad tam tikri komentarai ar veiksmai iš priešingos lyties jai nepatinka. „Būna pasako: „Koks gražus užpakaliukas“, bet tu staigiai atkerti, kad taip su manim nešnekėsim. Tokiu būdu leidi žmogui suprasti, kad tau neįdomu ir viskas – jokių nemalonių situacijų tikrai nebūna. Mano charakteris yra aštresnis, todėl nukertu bet kokius pastebėjimus“, – dalijasi moteris.

Simona siūlo nepraleisti pro ausis net ir juokais pasakomų pastebėjimų. Modelis mano, kad nesureagavus tinkamu laiku situacija gali greitai pablogėti, tad siūlo nebijoti būti drąsioms.

„Jei darbe susidurčiau su priekabiavimu, nemeluoju, tikrai išeičiau. Nesvarbu, kiek man tai kainuotų, ar kokią karjerą tektų paaukoti. Ne viskas gyvenime remiasi į karjerą ar darbo poziciją“, – kalba Simona.

REKLAMA

Dažnai skelbiama, kad ypatingai mados pasaulyje netrūksta ir skaudesnių situacijų, o kai kurias Simona girdėjo asmeniškai.

„Yra pasipasakoję, kad fotografai numesdavo netinkamus komentarus, nevengdavo prisilietimų, bet, vėlgi, jeigu moteris nenorės, ji ir neduos pagrindo tolimesniems veiksmams“, – mąsto moteris.

Visgi žinomas modelis pastebi ir dar vieną išskirtinai Lietuvai būdingą niuansą – ribų nebijančius peržengti ir sau daug leidžiančius vyrus.

„Manau, kad tai tikrai jau tampa problema, ypač Lietuvoje, kur vyrų yra mažiau. Moterys dėl kiekvieno iš jų kovoja nagais ir ragais, tarsi už nacionalinę vertybę, tad jie išlempa ir leidžia sau daugiau nei normalioje situacijoje. Anglijoje, Vokietijoje ar Šveicarijoje gyvenime nesu susidūrusi su tokiais komentarais, kuriuos išgirsi Lietuvoje, o apie prisilietimus net nėra kalbos.

REKLAMA

Pas mus situacija yra šiek tiek kitokia, vyrai leidžia sau per daug, bet tai ir moterų klaida. Moterys, tiek santykiuose, tiek darbuose, netinkamus komentarus praleidžia pro ausis, o tai, kas nepatinka, nepasako. To neturėtų būti“, – pataria Simona, visiems palinkėjusi daugiau pagarbos visose srityse.

Viktorija Šaulytė

Modelis ir stilistė Viktorija Šaulytė su seksualiniu priekabiavimu nėra susidūrusi, tačiau išduoda, kad dviprasmiškų situacijų yra buvę.

Mergina atsimena vieną pirmųjų fotosesijų, kai jai tebuvo 18-ka metų. Jos metu Viktorijai teko klausytis vyresnio vyro skatinimų apsinuoginti. 

„Buvo labai keista, nes fotografas buvo subrendęs vyras ir nuolat siūlė atviresnę fotosesiją, apsinuoginti. Pasakius „Ne“, jis į mano neigiamą atsaką sureagavo sakydamas, kad aš esu labai graži. Taip skatino, kad pati savo noru užsimanyčiau drąsesnės fotosesijos“, – prisimena mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viktorija taip pat atskleidžia, kad yra sulaukusi labai dviprasmiškų ir seksualinio turinio žinučių, pavyzdžiui, pastebėjimų apie jos krūtinę.

„Tad siūlyčiau moterims nereaguoti, nes net minimalus atsakas išduoda apie norą į tolimesnį kontaktą“, – mano mergina.

Kalbėdama apie seksualinį priekabiavimą, Viktorija mano, kad atsakingi už tokius veiksmus turėtų būti abi pusės.

„Su tuo nesu susidūrusi, bet, manau, dažnu atveju, nekalbant apie užpuolimus ir prievartą, nėra kalta viena pusė. Nė viena pusė vienas kitam nėra įsipareigoję, tad pastebėjus, kad kažkas gali būti negerai, nereikia net veltis į artimesnį kontaktą“, – pataria mergina.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų