REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) pateikė patikslinimus, kurie gi vaistai iš anksčiau skelbto trylikto sąrašo iš ties yra receptiniai. Iš patikslinimų matyti, kad svarbu perkamo vaisto kiekis. Be to, kai kurie vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga yra pardavinėjami ir be recepto.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) pateikė patikslinimus, kurie gi vaistai iš anksčiau skelbto trylikto sąrašo iš ties yra receptiniai. Iš patikslinimų matyti, kad svarbu perkamo vaisto kiekis. Be to, kai kurie vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga yra pardavinėjami ir be recepto.

REKLAMA

„Kiekvienas vaistas turi riziką. Kuo daugiau veiklus, tuo labiau pavojingas. Receptinis nereceptinis padeda atskirti tą riziką ir išlaikyti balansą. Dėl to tie apribojimai yra ne noras kažką uždrausti ar neleisti. Neveltui kiekvienoje reklamoje yra sakoma, kad reikia pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Vaistus iš esmės turi skirti gydytojas“, – teigė VVKT vadovas Gintautas Barcys.

Apačioje rasite 13 vaistinių preparatų sąrašą bei VVKT informaciją apie galimybes šiuos vaistus įsigyti.

1. Natrio chlorido tirpalas – receptinis, tačiau skirtas ne slogai

Vaistiniai preparatai, savo sudėtyje turintys veikliosios medžiagos natrio chlorido, yra registruoti kaip infuziniai tirpalai, skirti vartoti netekus skysčių. Taip pat kaip tirpalai, skirti parenteraliai (t.y. po oda, į raumenis, į veną ir į kitus organizmo audinius ir ertmes) vartojamiems vaistams tirpinti ar skiesti.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovaujantis LR Farmacijos įstatymu, visi parenteraliai vartojami vaistai yra receptiniai. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad Lietuvoje nėra ir niekada nebuvo registruota vaistų, kurių sudėtyje būtų natrio chlorido, skirtų slogai gydyti.

REKLAMA

Pažymėtina, kad nosies ertmę namų sąlygomis galima plauti tiesiog virintu vandeniu ar tirpalu, paruoštu virintame vandenyje ištirpinus valgomosios druskos. Be to, vaistinėse galima įsigyti specialių nosies higienai skirtų tirpalų, vadinamojo jūros vandens.

2.Vaistai nuo skausmo – priklauso nuo kiekio

Lietuvoje yra tiek 400 mg, tiek 200 mg ibuprofeno preparatų, kurie visada buvo ir yra registruoti, kaip receptiniai vaistai.

Tačiau Lietuvos vaistinių preparatų registre yra įrašyta ir daugiau kaip 30 pavadinimų vaistinių preparatų, kurių veiklioji medžiaga – ibuprofenas ir, kuriuos galima įsigyti be recepto. Be recepto galima įsigyti net 12 pavadinimų ibuprofeno 400 mg tablečių.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistų, kurių sudėtyje yra ibuprofeno, išdavimo tvarka priklauso nuo vaisto stiprumo ir pakuotės dydžio. Ibuprofeno preparatai, tiekiami mažesnėmis pakuotėmis, dažniausiais būna nereceptiniai. Pabrėžtina, kad visi didesnio kaip 400 mg stiprumo ibuprofeno preparatai (600 mg, 800 mg) ir leidžiamieji iburofeno preparatai yra receptiniai. Jie skirti gydyti gydytojų diagnozuojamoms ligoms (pvz., simptominis skausmo ir uždegimo gydymas, sergant reumatoidiniu artritu ir osteoartritu).

3. Kaptoprilis – receptinis

Visi vaistiniai preparatai, kurių sudėtyje yra kaptoprilio, yra receptiniai. Šiais vaistiniais preparatais gydoma arterinė hipertenzija, širdies nepakankamumas ir diabetinė nefropatija. O tai yra būklės, kurias diagnozuoja ir gydo tik gydytojas. Jis, atsižvelgdamas į paciento būklę ir kraujospūdį, šiam skiria konkrečią vaisto dozę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtas vaistinis preparatas netinka savigydai, mat turi terapinių indikacijų, kurių nežino pacientas be medicininio išsilavinimo. Visų dydžių šio vaistinio preparato pakuotės yra receptinės.

4. Kontraceptikai – dalis parduodama ir be receptų

Nuo 2015 metų visi Lietuvoje registruoti skubios pagalbos (taip vadinamieji „kito ryto“) kontraceptikai išduodami be recepto (veiklioji medžiaga levonorgestrelis arba ulipristalio acetatas).

Lietuvoje yra registruoti 6 vaistiniai preparatai, skirti skubiajai kontracepcijai, kai po nesaugaus lytinio akto praėjo ne daugiau kaip 72 valandos.

Sudėtiniai geriamieji kontraceptikai, skirti vartoti nuolat su pertraukomis, yra receptiniai. Juos turi išrašyti gydytojas, atsižvelgdamas į individualius esamus rizikos, ypač venų tromboembolijos, veiksnius.

REKLAMA

5. Vitamino D ampulės – receptinės. Išeitis – maisto papildai

„Vitamine D3 B.O.N. 200 000 TV/ml” geriamasis tirpalas buvo registruotas kaip receptinis vaistinis preparatas. Jis skirtas suaugusiems žmonėms, kuriems vitamino D trūkumas yra patvirtintas specialiais laboratoriniais tyrimais. Minėto vaistinio preparato sudėtyje yra didelė vitamino D dozė, tad gydymą juo turi kontroliuoti gydytojas. Priešingu atveju kyla perdozavimo pavojus.

Visi vaistai, kurių sudėtyje yra vien tik vitamino D, Lietuvoje yra receptiniai. Taip yra todėl, kad vitamino D trūkumą gali diagnozuoti tik gydytojas. Tačiau vaistinėse gausu maisto papildų, kuriuose yra vitamino D. Tad prireikus galima įsigyti ir vartoti jų.

REKLAMA

6. Kalio chloridas – receptinis. Išeitis – maisto papildai

Tik gydytojas, remdamasis laboratorinių tyrimų duomenimis, gali diagnozuoti kalio trūkumą. Tokios būklės gydymas – individualus, būtina laboratorinių tyrimų kontrolė.

Kalio chlorido 750 mg pailginto atpalaidavimo kapsulių vartojimas be gydytojo priežiūros gali sukelti gyvybei pavojingą hiperkalemiją (kalio koncentracijos kraujyje padidėjimą).

Tačiau vaistinėse gausu maisto papildų, kuriuose yra kalio. Tad prireikus galima įsigyti ir vartoti jų.

7. Omeprazolas – yra ir nereceptinių

Lietuvos vaistinių preparatų registre yra įrašyti 5 pavadinimų vaistiniai preparatai, kurių veiklioji medžiaga yra omeprazolas ir kuriuos galima įsigyti be recepto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be recepto galima įsigyti omeprazolo, skirto trumpalaikiam gastroezofaginio refliukso simptomų (pvz., rėmens, rūgšties atpylimo) gydymui.

Receptinis omeprazolas skirtas ligoms, kurias nustato gydytojas, gydyti

8. Sumatriptanas (vaistas nuo migrenos).

Šis vaistinis preparatas yra receptinis.

9. Ginkmedžio lapų ekstraktas – nereceptinis

Augalinių vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra ginkmedžio ekstrakto galima įsigyti be recepto. Lietuvos rinkoje yra 7 pavadinimų nereceptinių ginkmedžio preparatų.

10. Vaistai nuo alergijos (pvz., loratadinas) – priklauso nuo pakuotės dydžio

Lietuvoje yra registruota nereceptinių vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra loratadino.

Vaistų, kurių sudėtyje yra loratadino, išdavimo tvarka priklauso nuo vaisto pakuotės dydžio. Mažesnio dydžio pakuotėmis (N10) tiekiami loratadino preparatai, skirti vartoti trumpą laiką, yra nereceptiniai.

REKLAMA

Didesnės pakuotės (N30), skirtos ilgesniam vartojimui, yra receptinės.

Nereceptinės pakuotės dydis nustatomas pagal didžiausią rekomenduojamą dozę ir ilgiausią vartojimo trukmę nesikreipiant į gydytoją (ši informacija būna nurodyta nereceptinio vaisto pakuotės lapelyje).

Beje, Lietuvoje yra registruota ir kitų nereceptinių vaistų nuo alergijos, pvz., vaistai su veikliąja medžiaga klematsinu, ebastinu, feksofenadinu.

11.Vaistai nuo viduriavimo (pvz., loperamidas) – priklauso nuo pakuotės dydžio

Lietuvoje yra registruoti 7 pavadinimų nereceptiniai vaistiniai preparatai, kurių sudėtyje yra loperamido.

Vaistų, kurių sudėtyje yra loperamido, išdavimo tvarka priklauso nuo vaisto pakuotės dydžio. Mažesnio dydžio pakuotėmis (N10) tiekiami loperamido preparatai, skirti vartoti trumpą laiką, yra nereceptiniai.

REKLAMA

Didesnės pakuotės (N30), skirtos ilgesniam vartojimui, yra receptinės. Nereceptinės pakuotės dydis nustatomas pagal didžiausią rekomenduojamą dozę ir ilgiausią vartojimo trukmę nesikreipiant į gydytoją (ši informacija būna nurodyta nereceptinio vaisto pakuotės lapelyje).

Viduriavimas gali būti pavojingos virškinimo trakto infekcijos simptomas. Laiku nesikreipiant į gydytoją ir nediagnozavus infekcinės ligos, kyla gyvybei pavojingų komplikacijų rizika.

12. Išgryninti žuvies taukai omega 3 (omega- 3 rūgščių etilo esteriai)

Vaistinis preparatas, kurio veiklioji medžiaga yra omega-3 rūgščių etilo esteriai, yra receptinis, nes jo vartojimo indikacijos (ligos, kurias nustato gydytojas) atitinka receptinio vaisto klasifikacijos reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vaistinėse gausu įvairaus stiprumo maisto papildų, kuriuose yra žuvies taukų. Tad prireikus galima įsigyti ir vartoti jų.

13. Diklofenakas – dalis parduodama be recepto

Lietuvoje yra registruota 11 pavadinimų ant odos vartojamų nereceptinių vaistinių preparatų (geliai, pleistrai), skirtų lokaliam raumenų ar sąnarių skausmui malšinti.

Taip pat yra 3 geriamieji diklofenako preparatai, kuriuos galima įsigyti be recepto, skirti būklių (skausmo, karščiavimo), kurias gali įvertinti pacientas, trumpalaikiam gydymui.

Taipogi yra išimčių, kuomet receptinius vaistus vaistininkas parduos be recepto. Nuo lapkričio 18 dienos įsigaliojo nauja tvarka, kuomet pacientams, sergantiems lėtinėmis ligomis ir vartojantiems vaistus ilgą laiką, galima parduoti vaistą ir be recepto 30 dienų laikotarpiui.

REKLAMA

Numatomi atskiri atvejai, kuomet vaistininkas turi parduoti ne ilgesniam kaip 30 dienų gydymo laikotarpiui receptinį vaistą be recepto:

• pacientas receptinius vaistus suvartojo, tačiau juos turi vartoti nepertraukiamai ar nedelsiant, ir neturi galimybių patekti pas sveikatos priežiūros specialistą;

• receptinis vaistas paskirtas lėtinei ligai gydyti, gimstamumui kontroliuoti, ūmiems migrenos priepuoliams gydyti;

• pacientas tą patį receptinį vaistą vartojo per paskutinius 3 mėnesius;

• farmacijos specialistas gali patikrinti aukščiau minėtą informaciją paciento kompensuojamųjų vaistų pase, pacientui išrašytame nekompensuojamame recepte ar naudodamasis ESPBI IS priemonėmis.

Be recepto leidžiama parduoti tik to paties bendrinio pavadinimo, farmacinės formos ir stiprumo vaistinius preparatus, kaip buvo nurodyta recepte.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų