REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Kristina laikosi begliutenės dietos (nuotr. asm. archyvo)

Kristina Pozingytė – tinklaraštininkė, knygos „Gyvenimas be gliuteno“ autorė. Ji Lietuvoje bene pirmoji pradėjo garsiai ir plačiai kalbėti apie tai, kas yra gliutenas ir kaip gyventi sužinojus, kad blogos savijautos priežastis yra būtent šio baltymo netoleravimas.

10

Kristina Pozingytė – tinklaraštininkė, knygos „Gyvenimas be gliuteno“ autorė. Ji Lietuvoje bene pirmoji pradėjo garsiai ir plačiai kalbėti apie tai, kas yra gliutenas ir kaip gyventi sužinojus, kad blogos savijautos priežastis yra būtent šio baltymo netoleravimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po šešerius metus trūkusių virškinimo sutrikimų, buvo didžiulis palengvėjimas, kai profesorius atrado gliuteno netoleravimą“, - tv3.lt prakalbo Kristina.

REKLAMA

Ji atvira – būtent tada ir prasidėjo ilgas begliutenės dietos pažinimo ir mokymosi gyventi kelias.

Moteris pasakoja, kad dieta be gliuteno, visų pirma, skiriama žmonėms, kurie serga autoimunine liga – celiakija. Taup pat tiems, kurie turi Diuringo pūslelinį dermatitą ir neceliakinų jautrumą gliutenui.

„Yra žinoma daugiau nei 300 gliuteno netoleravimo požymių, kuriuos sunku išvardinti, tačiau pagrindiniai – viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pykinimas, pilvo pūtimas, refliuksas, skrandžio ar pilvo skausmai, svorio didėjimas arba mažėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, tikėtina, kad baltymo netoleravimas pasireikš migrena, kaulų retėjimu, neaiškios kilmės nevaisingumu, židininiu plikimu, skydliaukės sutrikimais“, - aiškino su liga susidūrusi Kristina.

Vis dėlto jos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis vos tik ji ėmėsi laikytis begliutenės dietos. „Aš iš karto pajutau, kad mano savijauta pastebimai pagerėjo. Akivaizdūs pokyčiai mane ėmė džiuginti po 3-4 savaičių.

Dietos laikytis nėra sunku. Svarbiausia žinoti, kokius maisto produktus keisti ir išmesti iš raciono.

Išmokau pakeisti kvietinius, ruginius bei miežinius miltus begliuteniais, tačiau tai vienodai skanu, kaip ir įprastas maistas“, - pasakoja knygos autorė ir su tv3.lt skaitytojais dalijasi ypatingų patiekalų idėjomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų