REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip su šiuolaikiniais darbo rinkos iššūkiais susidoroja IT įmonės? Ar pasaulinius pokyčius reikėtų matyti kaip grėsmę, o gal atvirkščiai – kaip galimybę? IT paslaugas teikiančios agentūros „Dizaino kryptis“ direktorė Vaiva Lukminaitė pritaria abiems požiūriams.

Kaip su šiuolaikiniais darbo rinkos iššūkiais susidoroja IT įmonės? Ar pasaulinius pokyčius reikėtų matyti kaip grėsmę, o gal atvirkščiai – kaip galimybę? IT paslaugas teikiančios agentūros „Dizaino kryptis“ direktorė Vaiva Lukminaitė pritaria abiems požiūriams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„IT sritis yra išskirtinai globali ir dinamiška. Dėl to kyla grėsmių įmonės konkurencingumui, tad reikia ieškoti būdų, kaip padidinti darbo efektyvumą ir teikiamų paslaugų kokybę. Tačiau tuo pat metu atsiveria ir galimybės naujų paslaugų kūrimui ar inovacijų diegimui. Rinkos pokyčiai sukuria naujus iššūkius, kurie reikalauja specializuotų žinių, priemonių ir kompetencijų. Svarbu nepritrūkti ryžto, pasitikėti savo jėgomis ir pasinaudoti galimybėmis, kurios leidžia tobulėti ir kurti“, – sako agentūros direktorė.

REKLAMA

Verslininkė tikina, kad šiais laikais įgyti papildomų žinių reikia tiek jauniems, tiek patyrusiems IT srities darbuotojams.

„Jauniesiems IT specialistams reikalingos bazinės žinios apie įvairias projektų ir informacinių sistemų gamybos procesų valdymo metodikas bei priemones, praktinį informacinių technologijų kūrimą ir jų pritaikymą. Ekspertams reikia nuolat atnaujinti turimas žinias, domėtis naujovėmis ir pasikeitimais, o taip pat plėsti savo kompetenciją įgyjant nišinę specializaciją arba didinant universalius gebėjimus, pavyzdžiui, gerinant vadovavimo ir lyderystės įgūdžius“, – įsitikinusi pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Lukminaitės, nuolatinis darbuotojų ugdymas yra vienas svarbiausių įmonės prioritetų. Pašnekovė pasakoja, kad jos įmonėje kiekvienais metais sudaromas darbuotojų ugdymo planas, į kurį įtraukiami išoriniai ir vidiniai mokymai, savarankiškas mokymasis, praktinės užduotys.

„Svarbu suprasti darbuotojų lūkesčius, poreikius ir sukurti sąlygas, kurios žmogų skatintų tobulėti. Nustatome organizacijos tikslus, o jau pats darbuotojas renkasi, kaip juos pasiekti, ir yra už tai atsakingas – leidžiame jam pasirinkti individualų planą. Darbuotojai pasirenka įgyti naujų kompetencijų mokydamiesi įvairių programavimo kalbų, projektų valdymo pagal PMP (projektų valdymo profesionalų, angl. „Project Management Professional“ – aut. past.), „Agile“ metodikas, dizaino kūrimo ir panašiai. Taip pat dalyvaujame ir mokymuose apie pasikeitimus mūsų srityje ar ISO standartus“, – pasakoja verslininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Lukminaitės manymu, žinių atnaujinimas ir kompetencijų ugdymas turėtų būti nuolatinis ir nepertraukiamas procesas. „Siekiame, kad išoriniuose mokymuose ar kompetencijos kėlimo programose darbuotojai dalyvautų bent kartą per metus. Visgi galima pajuokauti, kad ir kaip dažnai tai vyktų, niekada nebus pakankamai“, – sako ji.

Dešimties darbuotojų komandai vadovaujanti V. Lukminaitė pripažįsta, kad iki šiol buvo ugdomi tik tie darbuotojų įgūdžiai, kurie reikalingi užsiimant bendrovės tiesiogine veikla – WEB sprendimų, informacinių sistemų ir mobiliųjų programėlių kūrimui. Nuo šių metų daugiau dėmesio skiriama inovacijų diegimui, tyrimams bei tokių nišinių kompetencijų ugdymui, kaip žmogaus ir sistemos sąveikos ergonomika, patogumo naudotis tyrimais ar kibernetinis saugumas.

REKLAMA

„Dizaino kryptis“ vadovė pasakoja, kad įmonė daliai darbuotojų mokymų finansuoti pasinaudojo Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemone „Kompetencijų vaučeris“. Ši priemonė – negrąžintina subsidija, suteikianti įmonėms galimybę gauti finansavimą darbuotojų mokymams, tuo metu, kai jo reikia, ir ta apimtimi, kurios reikia. Priemone gali pasinaudoti privatūs juridiniai asmenys ir valstybės arba savivaldybės įmonės, veikiantys ne trumpiau kaip vienerius metus. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. mokymų išlaidų sumos. Vienam pareiškėjui maksimali mokymų kompensacija metams yra 4500 eurų.

REKLAMA

„Pasinaudoti ES finansavimu darbuotojų mokymams pabandėme pirmą kartą ir likome maloniai nustebinti, nes dokumentų pildymas ir pateikimas buvo iš tiesų labai paprastas, viską atlikome savarankiškai. Geriausi atsiliepimai apie bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ paslaugų kokybę: gavome individualų dėmesį, profesionalias konsultacijas ir operatyvius atsakymus į pateiktus klausimus. Net sprendimas dėl finansavimo skyrimo buvo priimtas tik per keletą dienų“, – džiaugiasi pašnekovė.

V. Lukminaitė tikisi, kad mokymuose įgytos žinios padės išplėsti bendrovės teikiamų paslaugų spektrą ir užtikrinti aukštesnę teikiamų paslaugų kokybę. „Mokymų metu ketiname patobulinti patogumo naudotis ir žmogaus patirties (angl. „usability and user experience“) įgyvendinimo metodiką bei sukurti informacinių sistemų apsaugos nuo įsilaužimų (angl. „cyber security“) priemones“, – tikina ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Kompetencijų vaučeris – finansuojami darbuotojų mokymai tuo metu, kai jų reikia, ir ta apimtimi, kokios reikia. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Vienam pareiškėjui maksimalus finansavimas mokymams metams yra 4500 eurų. Paraiškos teikiamos bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iki 2020 m. lapkričio 30 d. Mokymų paslaugų tiekėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje www.verslilietuva.lt. Šis sąrašas nuolat pildomas, o neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ dėl jos įtraukimo į sąrašą. Daugiau informacijos čia.

Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje – finansuojami praktiniai mokymai darbuotojams pameistrystės forma kvalifikacijai įgyti bei mokymai darbo vietoje kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui. Šiuo metu paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki lapkričio 22 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Kompetencijos LT – specialieji mokymai skirti tam tikro sektoriaus ar tam tikrų profesijų darbuotojams. Paraiškas gali teikti verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai, pramonės prekybos ir amatų rūmai. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 30 tūkst. eurų projektui ir iki 6000 eurų vienam darbuotojui. Kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę planuojama paskelbti iki 2017 m. pabaigos. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Inostažuotė – finansuojami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas vykdančių įmonių darbuotojų mokymai užsienio mokymų centruose bei užsienio įmonėse, vykdančiose MTEPI veiklas. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 70 proc., didelėms – 60 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų viena, darbuotojui. Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki 2020 m. birželio 30 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų