REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Kasdienybė Šiaurės Korėjoje (nuotr. SCANPIX)

JAV, siekdamos izoliuoti Šiaurės Korėją, antradienį paskelbė naujas ekonomines sankcijas Šiaurės Korėjos laivybos firmoms ir kinų prekybos kompanijoms, dirbančioms su Pchenjanu.

15

JAV, siekdamos izoliuoti Šiaurės Korėją, antradienį paskelbė naujas ekonomines sankcijas Šiaurės Korėjos laivybos firmoms ir kinų prekybos kompanijoms, dirbančioms su Pchenjanu.

REKLAMA

Apie naujas sankcijas paskelbta kitą dieną po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paskelbė Šiaurės Korėją terorą remiančia šalimi ir perspėjo dėl naujų griežtų priemonių prieš jos branduolinę programą.

„Į šias kategorijas patenka bendrovės, vykdžiusios prekybą su Šiaurės Korėja, kurios bendra apyvarta – šimtai milijonų dolerių“, – sakė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnučinas).

„Taip pat taikysime sankcijas laivybos ir transporto kompanijoms bei jų laivams, padedantiems prekiauti Šiaurės Korėjai, ir jų apgaulingiems manevrams“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį D. Trumpas pareiškė, kad per ateinančias dvi savaites bus paskelbta virtinė priemonių, papildysiančių „maksimalaus spaudimo kampaniją“ prieš Kim Jong Uno režimą.

REKLAMA

Kaip ir buvo tikimasi, Iždo departamento naujosios priemonės grindžiamos ankstesnėmis JAV direktyvomis, nukreiptomis prieš Šiaurės Korėjos prekybą, bet išplečia sankcijų mastą ir įtraukia daugiau įmonių bei asmenų.

Svarbiausia, kad jos bus taikomos ir kelioms Kinijos įmonėms, kaltinamoms užsiimant verslu su Šiaurės Korėja, nors Pekinas yra pažadėjęs, kad laikysis Jungtinių Tautų remiamų tarptautinių spaudimo priemonių.

Pasak S. Mnuchino, šios sankcijos ne vien padidins Pchenjano izoliaciją, bet taip pat atskleis „jo išsisukinėjimo taktiką“.

REKLAMA
REKLAMA

Naujosios priemonės papildė JAV sankcijų sąrašą vienu asmeniu, 13 prekybos įmonių ir 20 laivų.

Bet koks šių bendrovių nekilnojamasis turtas arba kitokie aktyvai, esantys į JAV jurisdikciją patenkančiose teritorijose, bus įšaldyti, o amerikiečiams draudžiama su jomis prekiauti.

Kaip pranešiama, trys kinų bendrovės – „Dandong Kehua Economy and Trade“, „Dandong Xianghe Trading Company“ ir „Dandong Hongda Trade“ – yra pardavusios Šiaurės Korėjai kompiuterių, mineralinių žaliavų ir rūdų.

Kinų verslininkas Sun Sidongas ir jo bendrovė „Dandong Dongyuan Industrial“ kaltinami eksportavę į tą šalį transporto priemonių, staklių, radijo navigacijos priemonių ir „prekių, susijusių su branduoliniais reaktoriais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be suvaržymų įmonėms ir Šiaurės Korėjos laivams, Iždo departamentas į sankcijų sąrašą įtraukė organizaciją „Korea South-South Cooperation Corporation“.

Manoma, kad ji komandiruodavo darbininkus iš Šiaurės Korėjos dirbti Kinijoje, Rusijoje, Kambodžoje ir Lenkijoje. Tokie užsienyje dirbantys darbininkai yra svarbus Pchenjano režimo pajamų šaltinis.

Šiaurės Korėja pasmerkė JAV sprendimą įtraukti ją į terorizmą remiančių valstybių sąrašą

Šiaurės Korėja pareiškė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimas įtraukti šalį į valstybių, remiančių terorizmą, sąrašą, yra „rimta provokacija“, pateisinanti Pchenjano siekį kurti branduolinius ginklus.

REKLAMA

Šiaurės Korėjos oficiali naujienų agentūra KCNA trečiadienį pažymėjo, kad šalis neturi jokių ryšių su terorizmu ir jai „nė motais, ar Jungtinės Valstijos uždės ar neuždės ant mūsų galvų terorizmo skrybėlę“.

Pasak KCNA, šis Jungtinių Valstijų sprendimas „šiurkščiai pažeidžia“ Šiaurės Korėjos teises ir rodo, kad ji turi „toliau tvirtai laikyti rankose branginamą branduolinį kardą“, kad apsigintų nuo Amerikos priešiškumo.

„Mūsų armija ir žmonės kupini įniršio ir pykčio dėl bjaurių banditų, drįsusių įtraukti mūsų brangios šalies vardą į šį apgailėtiną „terorizmo“ sąrašą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai, kurį citavo KCNA.

„Kol JAV tęs savo priešišką politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu, mūsų atgrasymo priemonės bus toliau stiprinamos“, – pažymėjo atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų