REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Utenis“ traukiasi iš A lygos

A lyga buvo naudinga „Utenos Uteniui“, tačiau šiuo metu ji yra finansinė našta klubui, trukdanti jam vystytis, augti ir siekti savo tikslų.

A lyga buvo naudinga „Utenos Uteniui“, tačiau šiuo metu ji yra finansinė našta klubui, trukdanti jam vystytis, augti ir siekti savo tikslų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį A lygos komandoms sužaidus paskutines šio sezono rungtynes, šalies futbole sužibus naujai čempionų žvaigždei, klubai pradėjo vertinti veiklos rezultatus ir planuoti ateitį.

REKLAMA

Apžvelgdamas futbolo klubo „Utenos Utenis“ rezultatus, jo direktorius Artūras Gimžauskas priminė, kokius tikslus šio sezono pradžioje klubo valdyba kėlė LFF pirmoje ir A lygoje žaidusioms komandoms.

Pasak A.Gimžausko, „Utenis B“ komandos tikslas buvo įsitvirtinti Pirmos lygos geriausiųjų dešimtuke, o pagrindinės „Utenio“ ekipos – patekti į A lygos stipriausiųjų penketą.

Klubo istorijoje tai pirmas kartas, kai dėl skirtingų priežasčių tikslų neįvykdė nei viena iš dviejų komandų, tačiau A. Gimžauskas didelės tragedijos dėl to neįžvelgia.

REKLAMA
REKLAMA

Direktorius pastebėjo, kad „Utenis B“ komandai sunkumų siekiant aukštesnės vietos kilo dėl efektyvios rotacijos tarp šios ir pagrindinės „Utenio“ ekipos žaidėjų nebuvimo. Todėl dublerių komandos treneris Egidijus Varnas daugiausia rėmėsi Utenoje išaugintais itin jaunais futbolininkais, neretai dar tebelankančiais mokyklą, kurie rungtyniavo su suaugusiais vyrais kaip lygūs su lygiais.

„Manau, jaunai komandai buvo sunku, tačiau kartu tai buvo gera patirtis. Jaunimas, kuris pernai iškovojo teisę žaisti Pirmoje lygoje, tą galimybę gavo, – pabrėžė A. Gimžauskas. – Pagrindinei „Utenio“ komandai buvo iškeltas tikslas užimti vietą A lygos penkete, o sezonui įsibėgėjus matėme galimybę pakovoti dėl ketvirtosios vietos ir teisės kitais metais žaisti Europos lygos atrankoje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kai LFF taurę ir teisę žaisti Europoje iškovojo Kauno „Stumbras“, ketvirtoji vieta A lygoje nieko nelėmė. Sezonui įpusėjus, tokio scenarijaus numatyti niekas negalėjo, todėl klubas priėmė nelengvų sprendimų, įnešusių sumaišties į šalies futbolo pasaulį, tačiau dėl jų nesigaili.

„Tai, kas buvo daroma, į Lietuvos futbolą įnešė naujų jėgų, naują požiūrį į futbolą. Ispanas treneris Davidas Campana atvežė visai kitokį futbolo suvokimą, kultūrą, – akcentavo A. Gimžauskas. – Per gerą pusmetį bendro darbo turėjome ko pasimokyti ir ta patirtis padės klubui vystantis, ugdant individualiai pajėgius futbolininkus, ateityje atstovausiančius ne tik „Uteniui“, kitoms stiprioms komandoms, o ir šalies rinktinėms. Būtent toks ir yra pagrindinis klubo tikslas bei pamatinės „Utenio“ vertybės.“

REKLAMA

Apie tikslus bei vertybes kalbėta dar spalio 4 dieną vykusiame „Utenos Utenio“ valdybos posėdyje, kuriame buvo priimtas sprendimas pergrupuoti prioritetus ir daugiausia dėmesio skirti jaunimo ugdymui, investuojant į „Utenio“ futbolo akademijos žmogiškuosius resursus, trenerių edukaciją bei infrastruktūros plėtrą.

Direktorius pripažino, kad pastaruosius trejus metus finansinio dėmesio daugiausia teko pirmai komandai, reprezentuojančiai klubą ir miestą. Per tą laiką išlaidos šiai ekipai viršijo milijoną eurų, tačiau finansinė grąža siekė 150 tūkst. eurų.

REKLAMA

„Mes, esantys turnyro lentelės viduryje ar žemiau, A lygoje esame finansiniai donorai lyderiaujantiems klubams – tiems, kurių biudžetų didžiąją dalį sudaro UEFA skiriami pinigai už dalyvavimą Europos lygos ir Čempionų lygos atrankoje, – apgailestavo A. Gimžauskas. – Mano manymu, turime sėsti prie bendro stalo ir kurti bendrą sistemą, pagal kurią ir vidutiniokams būtų naudinga dalyvauti A lygoje. Tačiau iki šiol to nepavyksta įgyvendinti.“

Įvertinus minėtus faktus, buvo nuspręsta, kad kitais metais „Utenos Utenis“ sieks ne A lygos, bet Pirmos lygos licencijos. Pasak direktoriaus, A lyga buvo naudinga „Utenos Uteniui“, tačiau šiuo metu ji yra finansinė našta klubui, trukdanti jam vystytis ir augti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žvelgiant į artimą ateitį, norime, kad kitais metais pagrindinėje komandoje, žaisiančioje Pirmoje lygoje, rungtyniautų jauni talentingi Utenos ir kitų šalies miestų bei regionų žaidėjai, – sakė A. Gimžauskas. – Su šia komanda, be jos trenerio, taip pat dirbs ir vertinga patirtimi bei žiniomis dalinsis „Utenio“ futbolo akademijos techninis vadovas Aurelijus Skarbalius.“

Klubo vadovas atskleidė, kad per artimiausius trejus metus kartu su savivaldybe bus siekiama įgyvendinti svarbius infrastruktūros objektus.

„Ketiname su savivaldybės ir Lietuvos futbolo federacijos pagalba įrengti pilnų matmenų aikštę, o kitų metų pradžioje bus pristatytas projektinis pasiūlymas, ką reikia atlikti, kad „Utenio“ stadionui būtų suteikta UEFA II kategorija ir galėtume priimti rinktines nekylant diskusijoms dėl stadiono atitikimo A lygos reikalavimams, – planais dalijosi A. Gimžauskas. – Norime ypač stiprinti veiklą vaikų futbole, esame užsibrėžę tikslą burti kartu su mumis dirbti norinčias savivaldybes, kuriose vaikai būtų ugdomi pagal „Utenio“ futbolo akademijos techninio vadovo A. Skarbaliaus sukurtą programą, o talentingiausi vaikai iš viso regiono turėtų galimybę atvažiuoti į Uteną ir mokytis, tobulėti bei treniruotis čia.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų