REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Tarša Indijoje prilygsta 40 cigarečių surūkymui (nuotr. Vida Press)

Kai kuriuose Indijos labiausiai apgyvendintuose miestuose, smogas yra toks pavojingas, kad darbuotojai priversti bėgti į kaimus. Tai lemia netikėtą demografinį pokytį, kuris gali pakeisti dešimtmečius trukusį urbanizacijos procesą.

17

Kai kuriuose Indijos labiausiai apgyvendintuose miestuose, smogas yra toks pavojingas, kad darbuotojai priversti bėgti į kaimus. Tai lemia netikėtą demografinį pokytį, kuris gali pakeisti dešimtmečius trukusį urbanizacijos procesą.

REKLAMA

Indijos sostinėje, Delyje, nuodingų mikroskopinių dalelių skaičius lestiną normą, kurią nustatė Pasaulio sveikatos organizacija, viršija 75 kartus.

Užterštumas sostinėje yra lygus maždaug 40 cigarečių surūkymui per dieną. Tai sukėlė visuomenės sveikatos krizę, dėl kurios kai kurie žmonės nori migruoti iš miesto zonų, kaip rašoma independent.

Pasak Brookingso instituto, Delis dabar yra laikomas labiausiai užterštu miestu pasaulyje, o dėl maždaug 2,5 milijonų priešlaikinių mirčių kaltinama bloga oro kokybe visoje šalyje.

Urbanizacija auga, bet atsiranda išimčių

Urbanizacijos tempas Indijoje auga dvigubai greičiau nei Kinijoje. daugiau kaip 10 milijonų žmonių kasmet migruoja į miestus. 

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad iki 2030 m. apie pusė Indijos gyventojų - arba 590 milijonų žmonių - persikels į miestus.

Tačiau didėjanti visuomenės sveikatos krizė rodo, kad atsiranda nedidelis, bet reikšmingas žmonių skaičius, kuris nukrypsta nuo šios tendencijos.

REKLAMA

Pavyzdžiui, iš Delio išvyko Kosta Rikos ambasadorius Mariela Cruz Alvarez, kuris persikėlė į pietinę Indijos valstiją Karnataka, kad išvengtų smogo. 

Kiti seka tokiu pačiu pavyzdžiu, įskaitant kaimo ūkininkus, kurie persikėlė į miestą, norėdami imtis vairavimo, valymo ir panašių darbų.

„Mokslo ir aplinkosaugos centro” vykdomasis direktorius Anumita Roychowdhury teigė, kad urbanizacijos modelius reikia keisti.

„Oro tarša yra didžiulė problema, tačiau mitas, kad užteršti tik dideli miestai, mažesniuose miestuose taip pat didėja taršos lygis. Taigi, kur jūs galite pabėgti?”, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Vinodas Kumaras, kuris persikėlė į iš kaimo į didmiestį, sakė, kad planuoja grįžti prie ekologinio ūkininkavimo šeimos žemėse.

„Aš tik dabar suprantu, kokie laimingi mes buvome kaime, kuomet turėjome švarų orą ir vandenį, kurie visą laiką nebuvo užteršti”, – sakė jis.

Valdžios pastangos pagerinti padėtį pernelyg menkos

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi Indijos kaimo bendruomenėms teigė, kad urbanizacija yra gera galimybė, o ne problema.

„Jei kas nors gali sušvelninti šalies skurdą, tai tik mūsų miestai. Štai kodėl žmonės iš neturtingų vietovių migruoja į miestus, nes jose yra daugiau galimybių ”, – sakė jis praėjusiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vyriausybė yra kritikuojama, dėl nesugebėjimo spręsti taršos problemas.

Valdžios institucijos ėmėsi priemonių sprendžiant šią krizę. Buvo laikinai uždarytos mokyklos, sustabdytas sunkvežimių patekimas į Delį ir uždraustas pasėlių deginimas sostinėje ir aplink ją.

Tačiau vyriausybė nepriėmė sprendimo dėl automobilių naudojimo normos ir šiuo metu priemonės taisyti padėtį yra ribotos ir neišsprendžia pagrindinių priežasčių.

Dujų kamera

M.Roychowdhury sakė, kad miesto tarša šią savaitę padidėjo dėl vėjo trūkumo.

Oro kokybė paprastai būna blogesnė šio metų laiku, nes netoliese esantys ūkininkai degina laukus, o žmonės kuria ugnį gatvėse, kad sušiltų.

REKLAMA

Šios savaitės taršos sąlygos paskatino didžiausią kapitalo rinkimų pareigūną Arvind Kejriwal apibūdinti Delį kaip „dujų kamerą”.

Net nedidelis migracijos į miestus sulėtėjimas gali palengvinti šią padėtį.

Tai taip pat galėtų paskatinti valdžios institucijas pakartotinai įvertinti Indijos demografinius rodiklius, nes ji rengiasi aplenkti Kiniją kaip didžiausią gyventojų skaičių turinčią šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų