REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kilus nepasitenkinimui naująja Sveikatos apsaugos ministerijos tvarka dėl receptinių vaistų, ministras Aurelijus Veryga pakviestas pasiaiškinti Seimo opozicijai.

Kilus nepasitenkinimui naująja Sveikatos apsaugos ministerijos tvarka dėl receptinių vaistų, ministras Aurelijus Veryga pakviestas pasiaiškinti Seimo opozicijai.

REKLAMA

Trys opozicinės partijos – Lietuvos liberalų sąjūdis, Lietuvos socialdemokratų partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“ – trečiadienį klausė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos apie vaistinėse kilusį sąmyšį dėl receptinių vaistų, medikų algas, priklausomybės ligų centrų pertvarką ir kt.

Pats A. Veryga žurnalistams Seime sakė interpeliacijos nesibaiminantis ir savo veiklos vertinti neketinantis. Tiesa, ministras į posėdį atėjo nešinas maišeliu vaistų (jame – Ibuprofenas, purškalas į nosį ir skystis Gabrieliaus Landsbergio akių lęšiams), kuriuos pirko eidamas į Seimą, jam nusipirkti vaistų jokių problemų esą nekilo.

Slaptieji pirkėjai išryškino problemą

Nuo lapkričio 1 d. įsivyravo naujovė, pagal kurią vaistinėse lankosi slaptieji pirkėjai, stebintys ir užtikrinantys, kad vaistai pacientams parduodami laikantis nustatytų reikalavimų. Taip pat įsigaliojo tvarka, pagal kurią pacientai receptinius vaistus gali pirkti tik pagal receptą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas kritikavo naująją įsigaliojusią tvarką, teigdamas, kad siūlant įteisinti slaptuosius pirkėjus pirmiausiai kalbėta apie vaistų atpiginimą, o ne papildomus receptus.

REKLAMA

Tačiau, anot A. Verygos, slaptieji pirkėjai paviešino, kokio masto problema egzistavo iki šiol – daugybė žmonių pirko receptinius vaistus be recepto, todėl reikėjo imtis permainų.

„Šita pataisa buvo norint užsitikrinti, kad pacientams bus pasiūlyta pigiausia alternatyva, nes iš pacientų gaudavome labai daug nusiskundimų. Vienintelė galimybė užsirikinti – patikrinti“, - posėdyje aiškino ministras.

Ministras taip pat tikino, kad eilės prie šeimos gydytojų kabinetų išaugti neturėtų, nes receptą kompensuojamiesiems vaistams galima gauti pusei metų ir daugiau, todėl didelė dalis ligonių neturės pas gydytoją lankytis nuolat.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikrai labai rimtai stebėjom situaciją ir žiūrėjom, kas darysis toliau. Jeigu žmogus, kuriam iš tikrųjų reikia medikamentų, būtų jų negavęs ir jam būtų kažkas nutikę, tai būtų baudžiamoji atsakomybė. Pasakėme, kad nebus sankcijų finansinių, kad žmonės spėtų prisitaikyti. Panašu, kad vaistininkai suprato. Negalima žaisti su pacientai, tai yra ne žaidimas“, - apie pusės metų trukmės pereinamąjį laikotarpį kalbėjo A. Veryga.

Žada didesnes algas, tik neaišku kada

Paklaustas, kada kils atlyginimai ir žemiausios grandies gydytojams, ministras konkrečių datų ir skaičių neįvardijo, tačiau užtikrino „bus didinama. Tikrai. Net jokio klausimo nėra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl atlygimų aš dėl to ir sakiau ir konservatoriams, jeigu tą patį mes padarysime, ką darėme liepos mėnesį, vieniems išaugs atlyginimai, kitiems, bijau, kad nieko neišaugs, nes yra ligoninių su skolomis.

Yra tokių, kurie leidžia atlyginimus žolei žiemą pjauti, kiti perkasi prabangias mašinas vadovai ir panašiai. Negalime mes pinigų taip dalinti, nes panašu, kad jie nepasiekia medikų“, - kalbėjo A. Veryga.

Ministro teiravosi ir apie rezidentų atlyginimus – ar keliant atlyginimus visiems medikams planuojama daugiau mokėti ir jauniesiems specialistams?

„Ta derybinė grupė, kur mes deramės su profesinėmis sąjungomis, mes deramės ne dėl jaunųjų gydytojų užmokesčio, nes jis kiek kitaip mokamas. Bendrai savo biudžetą esame susimažinę, kadangi dabar iškilo klausimas, kai grįš biudžetas perskaičiuotas, jei turėsime lėšų, su malonumu didinsime“, - tikino ministras.

REKLAMA

Atsakymai netenkino

Po posėdžio su A. Veryga, Lietuvos liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas žurnalistams pareiškė – ministro „silpni atsakymai, bet geranoriškumas didelis, tą pripažįstu“.

„Akivaizdu, kad nėra supratimo arba blogai patariama. Kad ir tas pats slaptųjų pirkėjų įsakymas. Apie galimas pasekmes, kad gali atsirasti receptinių ir nereceptinių vaistų problema visam aiškinamajame rašte net neužsiminta, įstatymo svarstymo metu neužsiminta. Tada atsiranda kaltinimai vaistininkams, gydytojams“, - po pokalbio su A. Veryga kalbėjo E. Gentvilas.

R. Karbauskis: kaltinimai A. Verygai – absurdas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis gina valstiečių deleguotą ministrą ir tikina, kad ministras savo pareigas atlieka gerai.

REKLAMA

„Jokių problemų dėl interpeliacijos nekils, nes, kaip dar kartą pakartosiu, ministras atlieka gerai savo pareigas, jis stengiasi įgyvendinti tuos pokyčius, kurie atpigintu vaistus ir įvesti tvarką Lietuvos farmacijos sektoriuje“, - žurnalistams Seime kalbėjo R. Karbauskis.

Anot valstiečių lyderio, chaosą vaistinėse lėmė ne Sveikatos apsaugos ministerijos ir ne ministro veiksmai.

„Visi, kurie domisi situacija, supranta, kad ministerijos ir ministro sprendimai neįtakoja tos situacijos, kuri susiklostė dabar vaistinėse. Iš tikrųjų labai ilgą laiką niekas nekontroliavo to, kas vyko, ir sprendimai dėl receptų yra priimami ne ministerijoje, o pačių gamintojų. Taigi kaltinimai buvo šita prasme visiškai absurdiški ministrui“, - tvirtino Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimus derins iki trečiadienio

Pirmadienį susitikę opozicijos atstovai nusprendė pradėti interpeliacijos procesą sveikatos apsaugos ministrui. Tikimasi iki trečiadienio tarp opozicinių frakcijų suderinti interpeliacijos klausimus ir surinkus reikiamą parašų kiekį ne vėliau kaip ketvirtadienį pradėti interpeliacijos procedūrą.

Pagal Seimo statutą, ministro interpeliaciją pradėti gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus, o Seimas juos gavęs turi apsvarstyti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas. Tuomet Seimas balsuoja, ar pritarti ministro atsakymams, o tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti už balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų