REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kandidatas į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkus, portalo alkas.lt redaktorius A. Antanaitis antradienį opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje užtruko vos penkiolika minučių – kilus žodžių karui, jis pareiškė atsisakantis tęsti diskusiją.

 Kandidatas į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkus, portalo alkas.lt redaktorius A. Antanaitis antradienį opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje užtruko vos penkiolika minučių – kilus žodžių karui, jis pareiškė atsisakantis tęsti diskusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį prieš balsavimą dėl jo paskyrimo įvykęs susitikimas su jo kandidatūrą kritikuojančiais konservatoriais prasidėjo aštriais klausimais ir netruko peraugti į žodžių karą. Spaudžiamas dėl portale alkas.lt paskelbto „lietuvių kalbos išdavikų sąrašo“ A. Antanaitis tvirtino su tuo nesusijęs, o vėliau pareiškė, kad konservatoriams turėtų būti gėda žeminti pokalbiui pasikviestus žmones.

REKLAMA

„Man dėl to yra nesmagu, nes aš su tuo reikalu neturiu nieko bendro“, – į konservatoriaus Mykolo Majausko klausimą, ar jam negėda dėl minimo sąrašo, atsakė A. Antanaitis. „Jums nesmagu, jums tiesiog nesmagu?“ – šios M. Majausko replikos pertrauktas A. Antanaitis atsakė, kad „jums turėtų būti gėda, jei pasikvietęs žmones juos žeminate“.

„Aš atsisakau tęsti diskusiją, savo radijo laidose aš neleidžiu įžeidinėti savo svečių, per 17 metų niekas nebuvo įžeistas“, – pareiškė kandidatas. Tuomet konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ironizavo, kad „niekas nesijaučia įžeisti, pavadinti lietuvių kalbos išdavikais, su tuo viskas tvarkoj“, ir pabaigė diskusiją.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl portale alkas.lt paskelbto sąrašo, kuriame projektą dėl originalios pavardžių rašybos teikiantys Seimo nariai buvo išvadinti kalbos išdavikais, A. Antanaitis aiškinosi ir prisistatydamas Seimo salėje praėjusią savaitę.

„Prieš keletą mėnesių šiame portale buvo paskelbtas sąrašas „Valstybinės lietuvių kalbos išdavikai“. Čia yra Seimo nariai, kurie pasirašė įstatymo projektą, kuriam jūs ir jūsų portalas nepritaria. Ar manote, kad po to, kai tokie išdavikų sąrašai skelbiami, jūs galite atstovauti ekspertinei institucijai?“ – tuomet kandidato klausė konservatorius Mantas Adomėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Antanaitis sakė minimą sąrašą pamatęs tik kai buvo įvardytas jo sudarytoju, taip pat tvirtino prašęs iš portalo jį išimti. Į pastabą, kad sąrašas vis dar yra portale, atsakė, kad tikriausiai kolegos bus to nepadarę. Šiuo metu sąrašas jau pašalintas ir pakeistas Mikalojaus Daukštos „Postilės“ ištrauka po antrašte „Neišduok lietuvių kalbos“.

Seimas antradienį planuoja balsuoti dėl naujos sudėties Valstybinės lietuvių kalbos komisijos patvirtinimo ir portalo alkas.lt redaktoriaus A. Antanaičio skyrimo jos vadovu.

REKLAMA

A. Antanaitį vadovauti komisijai pasiūlė valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kandidatui abejodami jo kompetencija priešinasi dalis opozicijos ir taip pat pusė naujosios VLKK narių. Dėl pirmininko paskyrimo bus balsuojama slaptai.

Aštuoni iš septyniolikos naujai išrinktos Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narių prieš balsavimą kreipėsi į Seimo frakcijas prašydami A. Antanaičio neskirti pirmininku. Tuo tarpu kandidatūrą išrinkusio Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša opoziciją apkaltino politiniais žaidimais, siekiant blokuoti VLKK sudarymą.

REKLAMA

A. Antanaitį kandidatu vadovauti VLKK slaptu balsavimu išrinko komitetas, jis dviejų balsų persvara nugalėjo dabartinę komisijos pirmininkę Daivą Vaišnienę.

Seimo komitetui išrinkus naują VLKK, jos sudėtis keitėsi iš esmės. VLKK nariais perrinkti Albina Auksoriūtė, Lina Murinienė, Bonifacas Stundžia, D. Vaišnienė ir Rasuolė Vladarskienė. Naujais nariais išrinkti Daiva Aliūkaitė, A. Antanaitis, Vilija Dailidienė, Daiva Daugirdienė, Laimantas Jonušys, Jūratė Katinaitė, Rūta Kazlauskaitė, Andrius Utka, Vidas Valskys, Jolanta Vaskelienė ir Vilma Zubaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso VLKK sudaro 17 narių, tačiau vienas paskirtas anksčiau. VLKK nariai skiriami penkeriams metams.

Naujoji komisija gali turėti didelės įtakos sprendimams dėl nelietuviškų pavardžių rašybos dokumentuose, nes VLKK yra ekspertinė įstaiga sprendžiant asmenvardžių klausimą.

Komisijos pirmininku siūlomas A. Antanaitis šiuo metu dirba portalo alkas.lt, besiskelbiančio propaguojančiu baltiškąją pasaulėžiūrą, leidėju ir redaktoriumi. Jis anksčiau būdamas „Laisvosios bangos“ radijo žurnalistu kartu dirbo ir europarlamentaro Valentino Mazuronio patarėju, šiam faktui išaiškėjus pareigų atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų