REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas (nuotr. Vida Press)

Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas pirmadienį mini 70-ąsias santuokos metines ir tampa pirmąja Didžiosios Britanijos valdančiąja pora, sulaukusia platininio santuokos jubiliejaus.

26

Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas pirmadienį mini 70-ąsias santuokos metines ir tampa pirmąja Didžiosios Britanijos valdančiąja pora, sulaukusia platininio santuokos jubiliejaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį šventiškai skambėjo Vestminsterio abatijos, kur karalienė 1947 metų lapkričio 20-ąją ištekėjo už Edinburgo kunigaikščio, varpai, taip pažymint septynis karališkosios sąjungos dešimtmečius.

REKLAMA

1952 metais, kai jie abu lankėsi Kenijoje, Elizabeth sužinojo, kad mirė jos tėvas karalius George'as VI-asis (Jurgis VI-asis) ir ji tapo karaliene. Dabar ji yra ilgiausiai šalį valdžiusi monarchė.

Premjerė Theresa May išsiuntė savo sveikinimą karališkajai porai.

„Jie savo gyvenimą pašventė tarnystei JK ir Tautų Sandraugai, mano nuoširdžiausi linkėjimai jiems šia svarbia proga“, – sakė ji.

1997 metais, per jų 50-tąsias vestuvių metines, Elizabeth atidavė pagarbą Edinburgo kunigaikščiui sakydama: „Per visus šiuos metus jis paprasčiausiai buvo mano stiprybė. Aš ir jo visa šeima, ši ir kitos šalys yra skolingi jam daugiau nei jis kada pripažins ir daugiau negu mes žinome“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Princą ji dar pavadino „savo uola“.

Jų santuokos metinėms išleistos oficialios nuotraukos, kartu su proginiais pašto ženklais, atspindinčiais jų sužadėtuves, vestuves ir medaus mėnesį.

Vienoje nuotraukų jiedu stovi priešais Thomas Gainsborougho 1781 metais tapytus paveikslus, kuriuose pavaizduotas George'as III-asis ir karalienė Charlotte, kurių santuoka buvo kita ilgiausia Britanijos karališkųjų šeimų istorijoje.

Kitoje nuotraukoje karalienė pozuoja apsivilkusi tą pačią kreminės spalvos suknelę, kurią vilkėjo per deimantinių vestuvių minėjimą prieš dešimt metų. Į suknelę įsegta aukso, rubinų ir deimantų sagė, kurią 1966 metais jai padovanojo Philipas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karališkoji pora nerengs jokių viešų renginių, tačiau šeimą ir draugus pakvietė į Vindsoro pilį privačiai vakarienei pirmadienį vakare.

Susipažino paauglystėje

Pasakiškos poros vestuvės stiprino Britanijos dvasią sunkiais metais po Antrojo pasaulinio karo.

Jų santuoka išliko, nes Philipas sutiko gyventi žmonos šešėlyje, o karalienė, regis, atleisdavo už kartkartėmis pasikartojančius jo neapdairius žingsnius.

Jie turi keturis vaikus – Charlesą, Anne, Andrew ir Edwardą. Tačiau vaikų santuokos nebuvo tokios sėkmingos: visi jie, išskyrus Edwardą, yra išsiskyrę.

REKLAMA

Karalienė ir princas taip pat turi aštuonis vaikaičius ir penkis provaikaičius, o šeštas provaikaitis – trečias princo Williamo ir jo žmonos Kate vaikas – turi gimti balandžio mėnesį.

96 metų Edinburgo kunigaikštis šią vasarą pasitraukė iš viešumos ir atsiradusiu laisvu laiku mielai skaito ir piešia.

91 metų karalienė savo ruožtu palaipsniui perduoda kai kurias savo oficialias pareigas sūnui princui Charlesui, kuriam dabar – 69-eri.

Karališkoji pora susipažino dar paauglystėje ir galiausiai susituokė, kai Elizabeth buvo 25 metų princesė.

REKLAMA

Graikijos princo, išvyto iš savo šalies, sūnus, Philipas atsisakė savo titulų ir graikų ortodoksų tikėjimo, tapo Britanijos piliečiu ir paėmė savo motinos anglišką pavardę Mountbatten, kad galėtų ištekėti už Elizabeth.

Prieš vestuves karalienei motinai jis sakė, kad „visiškai ir besąlygiškai įsimylėjo“ jos dukrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų