REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicijai pirmadienį paskelbus apie planus rengti interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, jį delegavusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis bei premjeras Saulius Skvernelis sako jo darbą vertinantys teigiamai.

Opozicijai pirmadienį paskelbus apie planus rengti interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, jį delegavusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis bei premjeras Saulius Skvernelis sako jo darbą vertinantys teigiamai.

REKLAMA

„Aš vertinu jo darbą labai gerai. Tai, kad ministras sulaukė tokios kritikos, yra požymis, kad jis tikrai daro tuos pokyčius, kurių labai reikia“, – BNS pirmadienį sakė R. Karbauskis.

Tos pačios nuomonės laikosi ir premjeras S. Skvernelis, jis teigė nematantis priežasčių interpeliacijai.

„Ministras iškėlė tas problemas ir Vyriausybei teikė siūlymus, kurie sprendžia įsisenėjusias problemas šalyje šioje srityje, ypatingai kalbant apie vaistų rinką, ir tvarka turi būti įvesta“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis teigė manantis, kad nepasitenkinimą ministro darbu reiškiančiais pacientais yra manipuliuojama.

„Medikai turėtų prisiimti atsakomybę ir pasakyti, kiek žmonių ir kokiu mastu pakenkė savigyda, kai pagal rekomendacijas perki vaistus“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

R. Karbauskis taip pat pabrėžė, kad su receptų reikalavimu susidariusi situacija yra pasekmė to, jog vaistinės ilgą laiką pažeidinėjo įstatymus, išduodamos receptinius vaistus, o tai ne ministro kaltė.

REKLAMA

„Jie pradėjo reikalauti to, ką turėjo seniai reikalauti“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie kitus opozicijos priekaištus, pavyzdžiui, dėl medikų algų, jis teigė, kad šie klausimai neturi jokio objektyvaus pagrindo.

„Jų interesas yra vienas – kad ši valdžia kuo nesėkmingiau dirbtų. O ji dirba pakankamai sėkmingai“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Kelti medikų algas nuo sausio reikalauja naujai įsteigtas Lietuvos medikų sąjūdis, platintoje peticijoje buvo reikalavimas nuo sausio jį didinti 30 proc., per artimiausius metus – dar 50 proc, o iki 2020 metų jis turėtų pasiekti vidutinį Europos Sąjungos šalių gydytojų atlyginimą. A. Veryga su Lietuvos gydytojų sąjunga preliminariai yra sutaręs dėl mažiau ambicingo didinimo, pradedant nuo kitų metų gegužės, bet ir šis galimas augimas dar derinamas su Finansų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, nuo lapkričio įsigaliojus tvarkai, pagal kurią vaistinėse gali lankytis slapti pirkėjai, pacientai ėmė skųstis, kad vaistininkai ėmė prašyti receptų vaistams, kuriems iki tol tokių reikalavimų netaikė, nors, atsižvelgiant į teisės aktus, turėjo tą daryti. A. Veryga teigė, kad nebuvo žinoma apie tokį didelį pažeidimų mastą, todėl pacientai ir nebuvo iš anksto informuojami, kad turėtų pasirūpinti receptais. Atsižvelgusi į kilusį pasipiktinimą, ministerija pranešė, kad pusmetį vaistinės dėl slaptų pirkėjų užfiksuotų pažeidimų baudžiamos nebus.

Pirmadienį susirinkusi Seimo opozicija nutarė inicijuoti sveikatos apsaugos ministrui interpeliaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Seimo statutą, ministro interpeliaciją pradėti gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus, o Seimas juos gavęs turi apsvarstyti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas. Tuomet Seimas balsuoja, ar pritarti ministro atsakymams, o tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti už balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų