REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Darbas „Vakarų laivų gamykloje“ (nuotr. asm. archyvo)

Kiekvienas darbdavys, atsižvelgdamas į sparčiai tobulėjančias technologijas ir vis siauresnes įmonių veiklos specializacijas, turi atitinkamai apmokyti savo darbuotojus. Ala Minkevičienė, „Vakarų laivų gamyklos“ personalo direktorė, teigia, kad tikslingas personalo ugdymas padeda įmonei pateikti save kaip stiprų rinkos žaidėją.

4

Kiekvienas darbdavys, atsižvelgdamas į sparčiai tobulėjančias technologijas ir vis siauresnes įmonių veiklos specializacijas, turi atitinkamai apmokyti savo darbuotojus. Ala Minkevičienė, „Vakarų laivų gamyklos“ personalo direktorė, teigia, kad tikslingas personalo ugdymas padeda įmonei pateikti save kaip stiprų rinkos žaidėją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų laivų gamykla“ (VLG) yra viena didžiausių Lietuvoje sunkiosios inžinerinės pramonės įmonių, statanti ir remontuojanti laivus. Taip pat VLG įmonių grupė yra didžiausias darbdavys Vakarų Lietuvoje. Apie 2000 darbuotojų turinčios įmonės atstovė mano, kad būtina skirti laiką ir lėšas personalo tobulėjimui. Ji tikina, kad esamų pokyčių sūkuryje reikalingi tarpdisciplininių žinių ir kompetencijų turintys darbuotojai.

REKLAMA

„Šiandien jau neužtenka išmanyti vieną sritį, pavyzdžiui, inžineriją. Būtina gebėti analizuoti duomenis, teikti išvadas, mokėti dirbti komandoje, sudaryti biudžetą, tinkamai komunikuoti, pasižymėti stipriomis emocinėmis kompetencijomis ir išmaniųjų technologijų valdymo įgūdžiais. Ne mažiau svarbu ir smalsumas bei kūrybiškumas, noras augti ir tobulėti“, – vardina A. Minkevičienė.

Moteris pasakoja, kad darbuotojams organizuojami įvairūs mokymai. Kursai yra dviejų krypčių: profesinės kvalifikacijos kėlimo ir vadybinių, dar kitaip vadinamų „minkštųjų“, kompetencijų ugdymas. Daliai mokymų darbo vietoje išlaidų padengti „Vakarų laivų gamykla“ įmonių grupė finansavimą gavo pasinaudojusi Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) priemone „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“.

REKLAMA
REKLAMA

„Matome, kad svarbu padėti darbuotojams suvokti save kaip asmenybę ar darbuotoją, nes darbuotojų emocinio intelekto įtaka įmonės sėkmei tik didėja. Mokome suprasti savo vaidmenį komandoje, atsakomybės ribas ir galimybes. Ugdome gebėjimus spręsti sudėtingas situacijas bendraujant su įvairių interesų grupėmis, vesti susirinkimus, valdyti projektus“, – atskleidžia pašnekovė.

Skirtingų kompetencijų poreikį A. Minkevičienė grindžia įvairiais veiksniais. „Įtakos turi procesų skaitmenizavimas bei automatizavimas, išmaniosios technologijos, diegiamos inovacijos. Taip pat ir vis didėjantis darbuotojų įgalinimo ir įtraukimo efektyvumas, verslo tarptautiškumas bei projektinių komandų kompleksiškumas. Y ir Z kartų atėjimas į darbo rinką irgi diktuoja savo reikalavimus“, – aiškina „Vakarų laivų gamyklos“ personalo direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos manymu, plačių kompetencijų darbuotojai labai prisideda prie įmonės gebėjimo greičiau ir efektyviau reaguoti į pokyčius sparčiai besikeičiančioje rinkoje. „Tinkami darbuotojų įgūdžiai yra saviti ir unikalūs. Tai padeda įmonei reaguoti į konkurencines veiklas, priimti teisingus sprendimus planuojant veiklos kryptį ir apimtį“, – teigia A. Minkevičienė.

Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemonė „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ teikia finansavimą praktiniams darbuotojų mokymams kvalifikacijai įgyti bei kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui.

REKLAMA

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Kompetencijų vaučeris – finansuojami darbuotojų mokymai tuo metu, kai jų reikia, ir ta apimtimi, kokios reikia. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Vienam pareiškėjui maksimalus finansavimas mokymams metams yra 4500 eurų. Paraiškos teikiamos bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iki 2020 m. lapkričio 30 d. Mokymų paslaugų tiekėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje www.verslilietuva.lt. Šis sąrašas nuolat pildomas, o neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ dėl jos įtraukimo į sąrašą. Daugiau informacijos čia.

Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje – finansuojami praktiniai mokymai darbuotojams pameistrystės forma kvalifikacijai įgyti bei mokymai darbo vietoje kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui. Šiuo metu paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki lapkričio 22 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Kompetencijos LT – specialieji mokymai skirti tam tikro sektoriaus ar tam tikrų profesijų darbuotojams. Paraiškas gali teikti verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai, pramonės prekybos ir amatų rūmai. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 30 tūkst. eurų projektui ir iki 6000 eurų vienam darbuotojui. Kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę planuojama paskelbti iki 2017 m. pabaigos. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Inostažuotė – finansuojami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas vykdančių įmonių darbuotojų mokymai užsienio mokymų centruose bei užsienio įmonėse, vykdančiose MTEPI veiklas. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 70 proc., didelėms – 60 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų viena, darbuotojui. Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki 2020 m. birželio 30 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų