REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos futbolas turi naujus čempionus (33 turo apžvalga)

2017 metų futbolo sezonas Lietuvoje baigėsi Marijampolės „Sūduvos“ triumfu – ši komanda lemiamose rungtynėse 3:0 nukovė Vilniaus „Žalgirį“, neleisdama jam iškovoti penktojo titulo iš eilės.

2017 metų futbolo sezonas Lietuvoje baigėsi Marijampolės „Sūduvos“ triumfu – ši komanda lemiamose rungtynėse 3:0 nukovė Vilniaus „Žalgirį“, neleisdama jam iškovoti penktojo titulo iš eilės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Istorija. 76-uosius gyvavimo metus skaičiuojantis „Sūduvos“ klubas A lygoje be pertraukų žaidžia nuo 2002-ųjų. Per tą laikotarpį marijampoliečiai du kartus džiaugėsi sidabro medaliais (2007 ir 2010 m.), o šiemet žengė lemtingą žingsnį. Žingsnis buvo tvirtas ir užtikrintas, kai savo aikštėje pagrindiniam konkurentui „Žalgiriui“ nebuvo palikta nė menkiausių šansų.

REKLAMA

Ažiotažas. Ankstesnę „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ dvikovą spalio 22 dieną Marijampolės „Arvi“ stadione stebėjo 3,6 tūkst. žiūrovų, o sekmadienį ten pat sugužėjo puspenkto tūkstančio futbolo aistruolių. Oficialiame rungtynių protokole užfiksuoti 4 489 žiūrovai. Tai – šio sezono A lygos lankomumo rekordas.

Triumfas. Kai čempionų treneris Vladimiras Čeburinas spėjo pradėti savo spaudos konferenciją, į salę tuoj įvirto visa jo komanda ir strategą išmaudė šampanu. Nurimus aistroms, kazachas džiaugėsi, kad Lietuvoje pavyko sukurti dar vieną dominuojančią futbolo jėgą: „Dažnai keliamas klausimas: kas kaltas, kad „Sūduva“ yra pirma. Atsakau: kalta „Sūduva“. Šiandien gimė nauji čempionai, dar viena gera ir kovinga komanda, galinti siekti savo tikslų. Nuėjome ilgą kelią iki to, daug dirbome ir dar daug dirbsime ateityje. Bet šiuo metu „Sūduva“ stipriausia A lygoje ir tą pelnytai įrodėme.“

REKLAMA
REKLAMA

Akimirka. V. Čeburinas savo trofėjų kolekciją papildė iki šiol neregėtos prabos medaliu. Anksčiau jis su Pakruojo „Kruoja“ buvo tapęs A lygos vicečempionu, iškovojo du bronzos apdovanojimus dirbdamas Kazachstane. Matydamas laimingus savo auklėtinius, V. Čeburinas jiems pasakė: „Branginkite šią akimirką, nes praeis metai, kiti ir žiūrėdami į nuotraukas sakysite, kad tada buvote laimingi.“

Nusivylimas. Mėnesį „Žalgiriui“ vadovavusiam treneriui iš Baltarusijos Aleksandrui Brazevičiui nepavyko komandos grąžinti į čempionišką kelią. Po bedvasio pasirodymo Marijampolėje, A. Brazevičius apeliavo į žaidėjų požiūrį bei nusiteikimą: „Stebėjausi „Sūduvos“ žaidėjų charakteriu ir kovingumu. Mums to akivaizdžiai trūko, kad ir kaip bandėme pažadinti savo futbolininkų kovingumą. Negaliu neturėti savo žaidėjams pretenzijų. Mačai dėl aukso taip nežaidžiami...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Standartai. Žodis, kuris „Sūduvos“ varžovams yra tarsi ašaka gerklėje. Tai – baudos smūgiai ir kampiniai, kuriais ypač efektingai pasinaudoja Marijampolės komanda. „Sūduvos“ futbolininkams šių situacijų repetavimas treniruotėse seniai įgriso, tačiau per rungtynes toks ginklas vis dar veikia efektyviai. A. Brazevičius prisipažino, kad kruopščiai rengėsi varžovų „standartams“, per treniruotes išbandė dešimtį tokių situacijų variantų, bet po visko liko ir vėl skėsčioti rankomis.

Verdiktas. A. Brazevičius abejoja savo perspektyvomis likti „Žalgiryje“ kitą sezoną, tačiau atvirai prabilo, kad jei būtų jo valia, komandoje imtųsi radikalių permainų. „Pakeisčiau 50 proc. žaidėjų“, – pareiškė baltarusis, kurį nuliūdino nemotyvuoti vilniečių ekipos nariai.

REKLAMA

Bronza. Sezono pabaigoje lyderių akistatos šešėlyje likę „Trakai“ tenkinosi bronzos medaliais, nors pernai ir užpernai laimėjo sidabro apdovanojimus. Toks pasirodymas nepradžiugino Trakų ekipos senbuvio Justino Januševskio: „Bronza didelio džiaugsmo neteikia. Tai vertinu kaip pralaimėjimą.“

Balansas. Utenos futbolo gerbėjams šis sezonas taip pat nebuvo nuobodus, nes jų palaikomas „Utenis“ pademonstravo du veidus. Pirmoje sezono dalyje „Utenis“ daugiausiai rėmėsi Lietuvos futbolininkais, tačiau po vasaros pertraukos aukštesnių pozicijų siekti nusprendė su futbolininkų iš pietų šalių legionu. Sausi statistiniai skaičiai byloja, kad pirmoje sezono dalyje ankstesnės sudėties „Utenis“ per 16 rungtynių surinko 17 taškų, o atsinaujinusi komanda antrame čempionato etape per 17 dvikovų sukaupė 16 taškų. Tad taškų rinkimo balansas beveik nepakito.

REKLAMA

Ketvirti. Pernai debiutavusi A lygoje, „Jonavos“ komanda šiemet pakilo iki ketvirtosios pozicijos. Šią vietą jonaviečiams suteikė rungtynių su Klaipėdos „Atlantu“ pabaigoje išplėštos lygiosios (2:2). Pasidžiaugęs užimta pozicija, „Jonavos“ treneris Mindaugas Čepas apie kitų metų ambicijas nedaugžodžiavo, pridūręs, kad tai priklausys nuo klubo vadovybės požiūrio.

Prastai. Pirmojoje sezono dalyje pretendavęs į prizines pozicijas, Klaipėdos „Atlantas“ čempionatą baigė penktojoje vietoje. Virtinę problemų pergyvenę klaipėdiečiai antroje sezono dalyje buvo treniruojami Igorio Pankratjevo. Jis neliko patenkintas savo darbo vaisiais. „Neįvykdėme keltų užduočių, nepatekome į Europos lygos varžybas, tad šią atkarpą vertinu prastai“, – reziumavo I. Pankratjevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Snaiperis. Rezultatyviausiu šio sezono A lygos žaidėju tapo žalgirietis Darvydas Šernas, pelnęs 18 įvarčių. Pernai tokio pripažinimo sulaukęs kitas žalgirietis Andrija Kaludžerovičius buvo įmušęs 20 įvarčių. D. Šernas dar prieš paskutinio turo kovą kalbėjo, kad jam ir komandai svarbiausias yra čempionų titulas, tad toks asmeninis pripažinimas taps menka paguoda.

Konkurencija. Šio sezono finišas įrodė, kad 2018-aisiais galima laukti dar atkaklesnio čempionato, o į „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ ginčą gali įsiterpti ir „Trakai“. „Čempionatas stiprėja ir žaidėjai kaskart įgauna daugiau patirties. Be abejo, konkurencijos augimas išeis į naudą visam Lietuvos futbolui“, – tikino Trakų ekipos strategas Olegas Vasilenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų