REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienio pavakarę prapliupęs lietus ir vėl skandino Klaipėdos gatves. Žmonės apie tvinstantį miestą suskubo informuoti ne tik specialiąsias tarnybas, bet ir vieni kitus, baimindamiesi, kad pasikartos praėjusios savaitės įvykiai, kuomet uostamiesčio gatvės ir kiemai virto ežerais. Internetą užplūdo vaizdo įrašai bei nuotraukos.

Sekmadienio pavakarę prapliupęs lietus ir vėl skandino Klaipėdos gatves. Žmonės apie tvinstantį miestą suskubo informuoti ne tik specialiąsias tarnybas, bet ir vieni kitus, baimindamiesi, kad pasikartos praėjusios savaitės įvykiai, kuomet uostamiesčio gatvės ir kiemai virto ežerais. Internetą užplūdo vaizdo įrašai bei nuotraukos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nors lietus vėl sėmė pastatų rūsius, valdininkai sako, jog didesnės žalos potvynis – nepridarė. Beje, įvadija ir daugiau galimų potvynio priežasčių. 

REKLAMA

Dalindamiesi ir vėl skęstančio miesto nuotraukomis bei vaizdo įrašais, klaipėdiečiai liejo pyktį ant miesto valdininkų.

Valdininkų rūpestis tik imituojamas

„Miesto valdantieji nepasimokė iš ką tik buvusios "ekstremalios" situacijos... Tik žiniasklaidoje imituoja rūpestį... Negi ir vėl vandenys skelbti "ekstremalią" situaciją...” - svarstė klaipėdiečiai.

Sekmadienio pavakarę vanduo gerokai buvo apsėmęs Debreceno kiemus, skandino Dubysos gatvę, kuri ir vėl tapo spąstais vairuotojams. Nemažos pelkės telkšojo ir Šilutės plente bei už Rimkų geležinkelio.

REKLAMA
REKLAMA

Miesto meras Vytautas Grubliauskas, socialiniame tinkle išreiškė susirūpinimą dėl tvinstančio miesto. Žmones ragindamas pasirūpinti savo turtu, pats leidosi į kelionę, apžiūrėti ar praėjusio potvynio pamokas visi išmoko tinkamai. Atsakingas institucijas jis ragino operatyviai ir aktyviai vykdyti stebėseną visame mieste bei imtis riekiamų veiksmų, nelaukiant, kol pasekmės taps kritinėmis ir teks jau kovoti su jomis.

Aiškėja daugiau potvynio priežasčių

Pirmadienio ryte, Klaipėdos miesto savivaldybėje vyko situacijos mieste aptarimas. Jo metu teigta, kad situacija, po vakarykštės liūties mieste suvaldyta. Esą lietus didesnių nuostolių nepridarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AB „Klaipėdos vanduo“ dispečerinė per praėjusią parą gavo 41 pranešimą apie gatvėse, kiemuose, rūsiuose besikaupiantį vandenį. Didžiąją dalį problemų specialistai išsprendė vakare, komanda dirbo ir naktį.

„Buvo patvinę Šilutės plente, Dubysos ir Naikupės gatvės, keletas kiemų. Visą naktį važinėjo „Klaipėdos vandenų“ dispečerinės darbuotojai, tad neturėjom jokių problemų. Kalbant apie preižastis, ko gero reikėtų pasakyti keletą dalykų. Visų pirma tokio lietaus kiekio, koks jis yra šį rudenį, nė vienas iš mūsų savo praktikoje neprisimena. Kitas dalykas, darabrtiniu metu žali plotai mieste sugerdavo apie 40 procentų lietaus vandnes. Jeigu kalbėtume apie Dubysos gatvę, tai ten įsikūrė didžiulis prekybos centras, tad žolę pakeitė kieta danga, o ji nesugeria vandens. Tad lietus nubėga tik per nuotekas, o ten susirinkus dideliam kiekiui vandens, kolektoriai nebespėja surinkti,“ - tv3.lt portalui situaciją komentavo Saulius Budinas, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius.

REKLAMA

Po vakarykštės liūties, gyventojams dar kartą primena, kur reikėtų kreiptis, jei ir vėl lietus imtų skandinti miestą. Nurodoma kreiptis bendruoju pagalbos numeriu 112, arba skambinti visą parą budintiems AB „Klaipėdos vandenų“ atstovams. Tačiau klaipėdiečiai sako, jog pastarajai tarnybai prisiskambinti nepavyko.

„Skambinu į AB „Klaipėdos vandenų“ dispečerinę, dirbančią visą parą... Tai visi operatoriai užimti ir ragelyje išgirstu: mes jums paskambinsime per 2 darbo dienas... Bet mano kiemas dabar skęsta!“ - socialiniame tinkle rašė klaipėdietė.

REKLAMA

Žmonės baiminasi šalnų, sinoptikai jas jau prognozuoja

„Čia dar ne pabaiga: tuoj ateis šaltis ir Klaipėdos gatvės vėl virs čiuožyklomis, tik bus kaltas ne tik lietus, bet ir šaltis,” - socialiniame tinkle, dalindamasis tvinstančių gatvių nuotraukomis, rašė klaipėdietis.

Sinoptikai sako, jog pajūrio gyventojams atsikvėpti nuo lietaus nepavyks visą šią savaitę, o vietomis oro temperatūra kris ir žemiau nulio.

„Trečiadienį pajūryje laukia šaltas oras, pūs gūsingas vėjas, naktį temperatūra bus tarp -4 ir +1. Kritulių tikimybė nedidelė. Trečiadienio dieną, ryte galimas rūkas pajūryje, o dieną pietryčių vėjas sustiprės iki 10 m/s, temperatūra sieks iki +4 laipsnių. Ketvirtadienio naktį prognozuojama lijundra, rūkas ir vėjas, ryte jo gūsiai sieks iki 14-15 m/s. Pūs pietų, pietvakarių krypties vėjas ir prasidės krituliai, pereinantys iš šlapdribos į lietų,“ - orus prognozavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot sinoptikų, lietus pajūrį plaus ateinantį savaitgalį.

Penktadienio naktį išsilaikys 5-6 laipsnių šiluma. Lietus dar nestiprus, silpnas arba vidutinio intensyvumas. Vėjas išlieka pietvakarių 14-15 m/s. Penktadienio diena vėjas rims iki 12m/s. Vyraus 6-7 laispnių šiluma prie jūros, bet su nedideliu lietum. O štai šeštadienį laukiam smarkesnio lietaus pajūryje, naktį ir į šlapdribą pereinančio. Ryte turėtų pašalti,“ - kalbėjo I. Marcinonienė.

Ruošiasi atlyginti nuostolius ir tirti

Nors uostamiesčio valdininkai neskubėjo pripažinti, kad praėjusios savaitės potvynio priežastis – laiku neišvalytos nuotėkos, vis gi gyventojus, patyrusius nuostolius, ragina kreiptis dėl galimo žalos atlyginimo. Tiesa, kompensuojama bus tik dalis patirtos žalos.

REKLAMA

„Kol kas nieko tiksliai negalime pasakyti, kiek bus prašymų ir skirta pinigų. Esant stichinei nelaimei galiu naudoti administracijos direktoriaus fondą, kuris yra 29 tūkstančiai eurų, iš dalies kompensuoti patirtus nuostolius,“ - sakė S. Budinas.

Tiesa, gyventojai turės pateikti žalą įrodančius dokumentus: autoservisų ar specialistų išvadas apie automobilio gedimo priežastis, pranešimą policijai ir gautą atsakymą, remonto išlaidų įrodymus, duomenis apie buvusią techninę būklę iki įvykio. Nukentėjusių pastatų savininkams, dokumentais reikės pagrįsti remonto išlaidas. Gavę šiuos duomenis, valdininkai spręs dėl galimybių kompensuoti dalį patirtos žalos.

Klaipėdos savivaldybės administracijai duotas pavedimas nedelsiant organizuoti procedūras, reikalingas nepriklausomiems ekspertams parinkti bei išoriniam vertinimui atlikti. Jo metu bus vertinamos potvynio priežastys bei galimi jo suvaldymo būdai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų