REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Mirė JAV žudikiškos sektos lyderis Charlesas Mansonas (nuotr. SCANPIX)

Būdamas 83 metų mirė JAV žudikiškos sektos lyderis Charlesas Mansonas (Čarlzas Mansonas), kurio pasekėjai 1969-aisiais žiauriai nužudė aktorę Sharon Tate (Šeron Teit).

6

Būdamas 83 metų mirė JAV žudikiškos sektos lyderis Charlesas Mansonas (Čarlzas Mansonas), kurio pasekėjai 1969-aisiais žiauriai nužudė aktorę Sharon Tate (Šeron Teit).

REKLAMA

Trumpame Kalifornijos pataisos įstaigų departamento pranešime sakoma, kad Ch. Mansonas, kurio sektos nusikaltimai šokiravo pasaulį, mirė sekmadienį 20 val. 13 min. (pirmadienį 4 val. 13 min. Lietuvos laiku) natūralia mirtimi, ligoninėje Kerno apygardoje.

Ch. Mansonas kalėjo daugiau kaip keturis dešimtmečius po 1969-aisiais įvykdytų nusikaltimų, tarp jų – režisieriaus Romano Polanski (Romano Polanskio) žmonos Sh. Tate, kuri buvo nėščia aštuonis su puse mėnesio, žiauraus nužudymo.

Subadytos moters bei kelių jos draugų palaikai buvo rasti jos prabangiuose namuose Holivude. Tarp nužudytųjų buvo ir kavos imperijos paveldėtoja Abigail Folger (Abigail Foldžer) bei garsenybių plaukų stilistas Jay Sebringas (Džėjus Sebringas).

REKLAMA
REKLAMA

Kitą vakarą panašiai buvo nužudyta dar viena pasiturinti pora.

Garsiausios Ch. Mansono aukos Sh. Tate sesuo Debra Tate (Debra Teit) apie įžymybes rašančiai interneto svetainei TMZ sakė, kad kalėjimo pareigūnai jai paskambino ir informavo ją apie jo mirtį.

REKLAMA

Anksčiau Ch. Mansonas iš Korkorano valstijos kalėjimo buvo perkeltas į ligoninę Beikersfildo mieste Kerno apygardoje, gydyti dėl neskelbiamos ligos, pranešė JAV žiniasklaida.

7-ojo dešimtečio pabaigoje Ch. Mansonas vadovavo apokaliptiniam kultui, kurio nariai – nusivylę jauni žmonės – gyveno komunoje ir vykdė jo įsakymus, o galiausiai buvo paversti žudikais.

Ch.Mansonas ir trys jo sekėjos – Susan Atkins (Sjuzan Atkins), Patricia Krenwinkel (Patrišija Krenvinkel) ir Leslie Van Houten (Lesli Van Huten) – 1971 metais buvo nuteisti mirti už žmogžudystes per du šiurpius incidentus 1969 metų vasarą. Kitas atsakovas, Charlesas Watsonas (Čarlzas Votsonas), buvo nuteistas vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Visi jie išvengė egzekucijos, JAV Aukščiausiajam Teismui 1972 metais laikinai uždraudus mirties bausmę.

Jie žudė žmones Los Andželo pasiturinčiųjų, daugiausia – baltųjų, rajonuose, kad kaltė kristų ant afroamerikiečių ir kad būtų išprovokuotas apokaliptinis rasinis karas. Šios žmogžudystės buvo sukėlusios paniką mieste ir už jo ribų.

Ch. Mansono „Šeimos“ sekėjai įvykdė mažiausiai devynias žmogžudystes, bet liūdną šlovę ir kalėjimą iki gyvos galvos jam pelnė siaubingi 1969 metų rugpjūčio 9-10 dienų įvykiai. 26 metų kino aktorė Sh. Tate maldavo išsaugoti jos dar negimusio vaiko gyvybę, bet buvo mirtinai subadyta.

Sh. Mansonas nedalyvavo, bet būtent jis nurodė nužudyti tuos žmones.

Sh. Tate nužudė S. Atkins, kuri po to paragavo aukos kraujo, be to, juo ant namo paradinių durų užrašė „PIG“ („KIAULĖ“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienišius

Ch. Mansonas, kuris niekada nėra pademonstravęs jokio apgailestavimo, per savo teismo maratoną buvo vaizduojamas nuo narkotikų proto netekusiu vienišiumi su hipnotizuojamomis įtikinėjimo galiomis. Jis buvo su barzda, ilgais neplautais plaukais ir ant kaktos ištatuiruota svastika.

Nuo 1971-ųjų jis 12 kartų prašė jį paleisti pirma laiko. Praėjusį tokį kartą, 2012 metais, jis teismui sakė, kad yra „labai pavojingas žmogus“.

Visais atvejais jo prašymai buvo atmesti; kitą tokį prašymą jis būtų galėjęs teikti 2027 metais.

Kaip namie

1981-aisiais kalėjime duodamas interviu, Ch. Mansonas sakė, kad jau praleido beveik visą savo gyvenimą kalėjime ir jaučiasi čia kaip namie.

REKLAMA

Ch. Mansonas gimė 1934 metų lapkričio 12 dieną Sinsinatyje Ohajuje. Jo motina jį pagimdė būdama 16-os, tėvo jis nepažinojo.

Po to, kai buvo kelis kartus sučiuptas vagiliaujantis, 13-metis Ch. Mansonas buvo išsiųstas į nepilnamečių pataisos įstaigą. Jis kalėjo įvairiose įstaigose, kol 1954 metais buvo lygtinai paleistas.

Kitais metais Ch. Mansonas vedė ligoninės padavėją Rosalie Jean Willis (Rozali Džin Vilis), bet dar po metų vėl buvo nuteistas – už automobilio vagystę.

Grįžęs į kalėjimą jis sužinojo, kad jo žmona pagimdė sūnų, bet ji paprašė skyrybų ir su vaiku išvyko.

1958-aisiais vėl paleistas, Ch. Mansonas per metus vėl vedė – prostitutę Candy Stevens (Kandi Stivens), kuri jo žmona buvo iki 1963-iųjų.

REKLAMA

Tada Ch. Mansonas jau buvo vėl grįžęs į kalėjimą už lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimą ir sėdėjo ten iki 1967-ųjų, kai per hipių eros zenitą buvo paleistas.

Įkvėptas „bitlų“ žodžių

Vadinamąją Meilės vasarą jis atsikraustė į San Fransiską ir gatvėse grodavo gitara, bet netrukus subūrė aplink save narkotikus vartojusią komuną. Šią grupę Ch. Mansonas praminė „Šeima“; ją sudarė daugiausia sekėjos moterys.

Iš pradžių tai buvo klajokliška bendruomenė, bet vėliau ji įsikūrė rančoje Kalifornijos Mirties Slėnyje. „Šeima“ gyveno visuomenės užribyje, Ch. Mansonas turėjo mažiausiai vieną vaiką, kurį pagimdė jo sekėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ch. Mansoną buvo apsėdę „The Beatles“, jis laikėsi iškreiptos filosofijos, kurią įkvėpė šios legendinės grupės dainų žodžiai.

Ch. Mansonas, kuris vadindavo save Jėzaus Kristaus įsikūnijimu, norėjo išprovokuoti rasinį karą, kurį vadino „Maišatimi“ („Helter Skelter“) pagal to paties pavadinimo „bitlų“ dainą.

Ir po daugiau kaip 40 metų Ch. Mansono „Šeimos“ įvykdytos žmogžudystės persekioja visuomenę ir kelia liguistą susižavėjimą, kurį kursto knygos, dainos, turistiniai maršrutai, interneto svetainės, filmai.

Pats Ch. Mansonas 1970 metais išleido muzikos albumą, kuris 2006 metais buvo perleistas kaip kompaktinė plokštelė.

Kalėjime 2014-aisiais jam buvo leista vesti tuomet 26 metų Afton Elaine Burton (Afton Elein Berton), liekną tamsiaplaukę, kuri jį lankydavo. Tačiau 90 dienų galiojęs leidimas baigėsi, o jungtuvės neįvyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų