REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokios intrigos Lietuvos futbolo aistruoliai seniai nematė. Nors šiemet A lygoje žaidžiami 33 turai, čempioną lems paskutinysis. Marijampolės „Sūduva“ sekmadienį namie priims stipriausią pastarųjų ketverių metų šalies komandą – Vilniaus „Žalgirį“. Suvalkijos ekipos pergalės atveju, ji pirmąkart taptų Lietuvos čempione.

Tokios intrigos Lietuvos futbolo aistruoliai seniai nematė. Nors šiemet A lygoje žaidžiami 33 turai, čempioną lems paskutinysis. Marijampolės „Sūduva“ sekmadienį namie priims stipriausią pastarųjų ketverių metų šalies komandą – Vilniaus „Žalgirį“. Suvalkijos ekipos pergalės atveju, ji pirmąkart taptų Lietuvos čempione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karšta kova šaltą dieną

„Sūduva“ į A lygą sugrįžo 2002-aisiais. Marijampolės futbolininkai dukart tapo Lietuvos vicečempionais (2007 ir 2010 metais) ir penkissyk bronzos medalininkais (2005, 2009, 2011, 2012, 2016).

REKLAMA

2013–2015 „Sūduva“ buvo šalies futbolo pašaipų objektu. Marijampoliečiai turi geriausias sąlygas šalyje – stadioną, treniruočių aikštę, dengtą futbolo maniežą, stabilų ir, lietuviškais mastais, solidų biudžetą. Nepaisant to, sūduviškiai likdavo ketvirti, o 2013-aisiais – penkti.

Viskas pasikeitė praėjusiais metais. Tada „Sūduva“ dar kartą laimėjo bronzos medalius. Šiemet Marijampolės komanda surengė įspūdingą tarptautinį žygį – iki UEFA Europos lygos grupių etapo trūko žingsnio. Dabar „Sūduva“ beldžiasi į A lygos čempionų duris.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, taip“, – prisiminęs sunkius „Sūduvos“ laikus ir pašaipas, juokėsi tuomet varžovu buvęs Algis Jankauskas. Jis – ilgametis „Žalgirio“ narys, šiame klube žaidęs 2003–2004 ir 2010–2015 metais. Gynėjas buvo ir Vilniaus komandos kapitonu, o vaikystėje – sirgalių ekipos „Pietų IV“ nariu.

„Vieno faktoriaus, kodėl „Sūduvos“ rezultatai pagerėjo, nepasakysiu. Susidėjo keli aspektai. Viskas prasideda nuo trenerių, po to eina žaidėjų komplektacija. Svarbu, kad būtų geras kolektyvas, – mano A. Jankauskas. – Žiūrint į šiuos metus, gal nuskambės banaliai, bet daug įtakos turėjo sunkus darbas treniruotėse, išsami varžovų analizė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sūduvos“ atgimimas prasidėjo praėjusio sezono viduryje, prie komandos vario stojus kazachui Vladimirui Čeburinui. Jis vadinimas Lietuvos futbolo stebukladariu, nes 2014-aisiais su Pakruojo „Kruoja“ sensacingai laimėjo A lygos sidabro medalius.

Tiek V. Čeburino „Kruoja“, tiek „Sūduva“ garsėja itin grėsmingu ginklu – standartinėmis padėtimis. Pasak A. Jankausko, Marijampolės komanda šiam aspektui skiria daug dėmesio. „Sūduvos“ gynėjas V. Čeburiną apibūdina kaip reiklų ir griežtą trenerį.

„Sūduvoje“, be A. Jankausko, žaidžia dar trys buvę „Žalgirio“ nariai – P. Janušauskas, kroatas Andro Švrljuga, bosnis Semiras Kerla.

REKLAMA

„Norisi įrodyti, kad „Žalgirio“ valdžia klydo, mūsų nepasilikdama, – neslėpė A. Jankauskas. – Šiuo metu esu „Sūduvos“ žaidėjas, kapitonas, tad visas jėgas atiduodu šiam klubui. Vis dėlto, „Žalgiris“ visam gyvenimui liks mano širdyje.“

A. Jankausko atvaizdas vis dar puikuojasi „Pietų IV“ plakatuose. Taip pat kaip ir dabartinio „Jonavos“ trenerio Mindaugo Čepo. Nedaug trūko, kad pastarasis būtų prisidėjęs prie „Žalgirio“ tragedijos. Jonaviečiai lapkričio 4-ąją Vilniuje sensacingai nugalėjo šeimininkus – 4:2. Tos pačios dienos vakare sostinėje žaidė ir „Sūduva“. Ji 0:1 pralaimėjo „Trakams“. Marijampoliečių pergalės atveju, paskutinis turas galėjo nieko nebelemti – suvalkiečių pranašumas siektų keturis taškus.

REKLAMA

„Atgal nesižvalgome, – dėl nesėkmės nesikrimto A. Jankauskas. – Vis dar turime taško persvarą. „Žalgiriui“ sekmadienį reikės atakuoti, bet nesakau, kad sėdėsime gynyboje. Juk žaidžiame namuose. Ir jie mus, ir mes juos pažįstame kaip nuluptus. Pergalė Marijampolei būtų didžiausia istorijoje. Komanda ir miestas to nusipelnė.“

Pasak A. Jankausko, susidomėjimas rungtynėmis jaučiamas ne tik Marijampolėje, o ir Vilniuje. Futbolininko žiniomis, bilietai į mačą sparčiai tirpsta.

„Laukia įdomus vakaras. Nors oras šaltas, bet bus karšta kova“, – šypsojosi A. Jankauskas.

Metų rungtynės

„Žalgiris“ puikiai pradėjo sezoną, bet vėliau patyrė skaudų pralaimėjimą UEFA Čempionų lygos atrankoje Razgrade. Galiausiai nutrūko šešerius metus trukusi įspūdinga 14-os iš eilės Vilniaus komandos trofėjų serija – žalgiriečiai nelaimėjo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės finalo Panevėžyje. Trofėjų į viršų kėlė Kauno „Stumbras“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniečiai nusileido ir pastarosiose rungtynėse Marijampolėje – 0:3.

Mačai Panevėžyje ir Marijampolėje vyko ant natūralios vejos, kuri buvo ne pačios geriausios kokybės.

„Manau, kiekvienam futbolininkui maloniausia žaisti ant natūralios vejos. Tą bet kas gali patvirtinti“, – įsitikinęs A. Jankauskas.

Vejoje „Sūduvos“ pranašumo neįžvelgia ir žalgirietis Mantas Kuklys.

„Čempionams pralaimėjimas būtų tragedija. Žinoma, apie tokį scenarijų negalvoju, bet daugelyje kitų šalių yra pavyzdžių, kai nugalėtojai keičiasi. Kodėl karalius turi būti vienas?“ – klausė M. Kuklys.

REKLAMA

Metų pradžioje intriga nekvepėjo. „Žalgiris“ žingsniavo užtikrintai, o jo pranašumas turnyro lentelėje buvo perkopęs ir dviženklį.

„Jeigu žinotume, kodėl išbarstėme 11-os taškų persvarą, to nebūtume padarę, – samprotavo M. Kuklys. – Dėl įtampos reikėtų klausti komandos. Aš jos nejaučiu. Esu žaidęs daug svarbių rungtynių. Lygiosios mūsų netenkina, tad tai bus papildomu stimulu. Juo labiau, kad „Sūduva“ – gera komanda ir ji tai jau įrodė. Laukia metų rungtynės.“

M. Kuklio nuomone, didžiausia Marijampolės ekipos stiprybė – treneris. Saugas išskyrė ir „Sūduvos“ žaidimo braižą, fizinį pasiruošimą, standartines situacijas bei kontratakas.

REKLAMA

„Abejoju, ar šiuo metu „Sūduvai“ antroji A lygos vieta būtų geras rezultatas. Liko vienos rungtynės. Finalas. Futbolo gerbėjai norėjo tokios intrigos ir sulaukė“, – šypsojosi M. Kuklys.

Sporto gerbėjai gyvena dėl tokių rungtynių

Finalu sekmadienio rungtynes vadina ir per TV6 televiziją bei tv3.lt A lygą komentuojantis Ervinas Kvitkauskas.

„Sporto gerbėjai gyvena dėl tokių rungtynių, – mano E. Kvitkauskas. – Tokiame mače nė viena komanda neeksperimentuos. „Žalgirio“ pusėje – patirtis ir žinojimas, kaip žaisti svarbiausius sezono mačus. „Sūduva“ yra alkana bei labai gerai organizuota ekipa.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Kvitkausko nuomone, Marijampolės komandos turima taško persvara „Sūduvai“ suteiks teisę laukti ir stebėti, ką pasiūlys varžovas.

Pašnekovas svarbiu faktoriumi įvardija ir natūralią veją, mat vilniečiai daug geriau jaučiasi sostinės LFF stadione, kur paklota dirbtinė danga.

„Abiems komandoms pralaimėjimas būtų labai nemalonus. „Sūduvai“ prieš sezoną antroji vieta būtų geras pasiekimas. Dabartinė situacija viską keičia ir sidabro medaliai – antraeilė prekė. „Žalgiris“ jau pralaimėjo LFF taurės finalą. Jeigu iš rankų išslystų ir pagrindinis trofėjus, klubo valdžia turėtų daug bemiegių naktų, ruošiantis naujajam sezonui. Neabejoju, kad tokių bus ir tuo atveju, jei čempionai išsaugos sostą“, – analizavo E. Kvitkauskas.

REKLAMA

Jis priminė, kad ankstesni lozungai, jog „Trakai“, „Sūduva“ ar Klaipėdos „Atlantas“ konkuruos su „Žalgiriu“, likdavo eilinėmis kalbomis. Tačiau šis sezonas kitiems klubams parodė, kad protingai investavus pinigus ir sukūrus gerą organizaciją, galima siekti pačių aukščiausių tikslų.

„Tai gali pagyvinti Lietuvos klubinį futbolą, o nuo to geriau net ir pačiam „Žalgiriui“. Jeigu nėra konkurencijos, tu stovi vietoje. Panašu, žalgiriečiai stabtelėjo. Sekmadienį bus puikus šansas įrodyti, kad čempioniškas charakteris išlaiko net sunkiausius išbandymus“, – kalbėjo E. Kvitkauskas.

„Sūduvos“ ir „Žalgirio“ rungtynes sekmadienį tiesiogiai transliuos TV6 televizija ir tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų