REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Įmonės „Tvirta“ darbai (nuotr. asm. archyvo)

Kiekvieną dieną augantys klientų lūkesčiai paslaugų ir produkto kokybei verčia investuoti vis daugiau lėšų į darbuotojus. Investicijos į žmogiškąjį kapitalą taip pat padeda suformuoti stiprią komandą. Tokios nuomonės laikosi Andrius Mačiulis – statybų paslaugas teikiančios įmonės „Tvirta“ direktorius.

4

Kiekvieną dieną augantys klientų lūkesčiai paslaugų ir produkto kokybei verčia investuoti vis daugiau lėšų į darbuotojus. Investicijos į žmogiškąjį kapitalą taip pat padeda suformuoti stiprią komandą. Tokios nuomonės laikosi Andrius Mačiulis – statybų paslaugas teikiančios įmonės „Tvirta“ direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

35 darbuotojus turinti bendrovė vykdo įvarius statybos darbus: griauna ir tiesia kelius, įrenginėja bei remontuoja miestų inžinierinius tinklus ir atlieka kitus su statybomis susijusius darbus. Kaip ir visas statybų sektorius, „Tvirta“ susiduria su specialistų stygiumi. „Žmonių, išmanančių šį amatą, rinkoje labai mažai, todėl jie yra labai vertinami. Dauguma statybų sektoriuje dirbančių žmonių yra susipažinę su šia sritimi, tačiau neturi pakankamai žinių ir nemoka jų taikyti praktiškai“, – atskleidžia įmonės vadovas. Jis teigia, kad egzistuoja dvi išeitys sprendžiant specialistų trūkumo problemą – privilioti darbuotojus iš kitų įmonių arba apmokyti naujokus patiems. „Tvirta“ renkasi pastarąjį variantą.

REKLAMA

„Norime šiek tiek padidinti kvalifikuotų specialistų kiekį darbo rinkoje, taigi ketiname darbuotojus mokyti patys“, – atvirauja A. Mačiulis.

Dalyvaus mokymuose

Naudodamasi Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) investicijų priemone „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ įmonė ketina apmokyti dalį savo darbuotojų, suteikiant jiems kvalifikaciją ar patobulinant turimus įgūdžius. „Tvirta“ jau dabar svarsto galimybę teikti paraišką ir kitų darbuotojų mokymams, kai tik bus paskelbtas naujas kvietimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas gavome finansavimą tik specialistų, dirbančių su asfalto volais, mokymams. Jeigu jiems gerai seksis ir matysime teigiamą rezultatą, sieksime apmokyti ir kitus darbuotojus: frezos operatorius, greideristus. Kelių tiesimo metu darbą atlieka įvairių specialistų komanda, todėl reikia, kad visi darbuotojai būtų aukštos kvalifikacijos. Dalį lėšų skiriame patys, o kita dalis finansuojama pagal ES investicijų priemonę „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“, – pasakoja A. Mačiulis. Pasinaudojusios šia priemone įmonės gali gauti finansavimą praktiniams darbuotojų mokymams kvalifikacijai įgyti ar tobulinti. Kvietimas įmonėms teikti paraiškas galioja iki 2017 m. lapkričio 22 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, darbo kokybę lemia patys darbininkai, todėl būtina investuoti į jų kvalifikaciją. Ypač tai aktualu šiais laikais, kai fizinį darbą keičia vis išmanesnė technika.

„Vis didesnius reikalavimus kokybei kelia ir mūsų klientai. Tai gali garantuoti tik atsakingi meistrai ir kiti kvalifikuoti darbuotojai. Viena vertus – naujos technologijos palengvina darbą, sumažina fizinį krūvį, bet, iš kitos pusės, darbuotojams prireikia naujų įgūdžių, daugiau protinio darbo“, – sako pašnekovas.

Ieško motyvuotų darbuotojų

Įmonės „Tvirta“ direktorius sako, kad naujiems darbuotojams iškart siūlo mokytis ir pasirinkti specializaciją. „Priimant naujokus į darbą paklausiame, ar jiems būtų įdomi konkreti specialybė. Įspėjame, kad reikės dažnai važinėti į kursus ir praktikuotis. Po bandomojo laikotarpio darbuotoją skatiname iš arti pamatyti, kaip vyksta darbas, išbandyti gautas žinias praktikoje. Pamatę, kad darbuotojas perspektyvus, siunčiame dirbti profesionaliai ir papildomai apmokome“, – tvirtina įmonės vadovas.

REKLAMA

Anot A. Mačiulio, priimant į darbą naują darbuotoją svarbu tai, kiek laiko jis dar galės pasilikti darbo rinkoje. „Įmonės nėra linkusios investuoti į vyresnius žmones, nes mano, kad po 2 – 3 metų jie gali paskelbti išeinantys į pensiją. Mes atsižvelgiame į žmogaus norą dirbti ir investuojame į jį, jeigu jis dar ketina likti rinkoje bent 3 – 5 metus“, – tvirtina pašnekovas.

„Investuoti į darbuotojų mokymą verta, nes tik taip ateityje galės sumažėti kvalifikuotų darbuotojų trūkumas“, – viltingai užbaigia pokalbį įmonės „Tvirta“ vadovas.

REKLAMA

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Kompetencijų vaučeris – finansuojami darbuotojų mokymai tuo metu, kai jų reikia, ir ta apimtimi, kokios reikia. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Vienam pareiškėjui maksimalus finansavimas mokymams metams yra 4500 eurų. Paraiškos teikiamos bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iki 2020 m. lapkričio 30 d. Mokymų paslaugų tiekėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje www.verslilietuva.lt. Šis sąrašas nuolat pildomas, o neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ dėl jos įtraukimo į sąrašą. Daugiau informacijos čia.

Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje – finansuojami praktiniai mokymai darbuotojams pameistrystės forma kvalifikacijai įgyti bei mokymai darbo vietoje kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui. Šiuo metu paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki lapkričio 22 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompetencijos LT – specialieji mokymai skirti tam tikro sektoriaus ar tam tikrų profesijų darbuotojams. Paraiškas gali teikti verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai, pramonės prekybos ir amatų rūmai. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 30 tūkst. eurų projektui ir iki 6000 eurų vienam darbuotojui. Kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę planuojama paskelbti iki 2017 m. pabaigos. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Inostažuotė – finansuojami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas vykdančių įmonių darbuotojų mokymai užsienio mokymų centruose bei užsienio įmonėse, vykdančiose MTEPI veiklas. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 70 proc., didelėms – 60 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų viena, darbuotojui. Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki 2020 m. birželio 30 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų