REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Pirkėjai „Zara“ drabužiuose aptiko išnaudojamų darbuotųjų skundus (nuotr. Twitter)

„Daiktus, kuriuos jūs ruošiatės pirkti, pagaminau aš, tačiau man už tai nesumokėjo!“

10

„Daiktus, kuriuos jūs ruošiatės pirkti, pagaminau aš, tačiau man už tai nesumokėjo!“

REKLAMA

Stambulo „Zara“ parduotuvėse pirkėjai aptiko šias neįprastas etiketes ant šios įmonės produkcijos, švarkų kišenėse ar džinsų viduje. Tačiau kas išplatino šias slaptas žinutes, visai kaip kokio nors filme apie Antrojo pasaulinio karo kalinius?

REKLAMA
REKLAMA

Juos įsiuvo vietinės įmonės „Bravo Tekstil“ darbuotojai, kurie gamina „Zara“ ir kitų tarptautinių prekės ženklų, tokių kaip „Next“ ar „Mango“ drabužius. Ši įmonė 2016-ųjų liepą staiga bankrutavo, o jos darbuotojai tvirtina, kad jiems nebuvo sumokėta ir už laikotarpį prieš fabriko uždarymą, rašoma BBC.

REKLAMA

Šiuo metu jie reikalauja iš „Zara“ vadovybės kompensuoti trijų mėnesių atlyginimo įsiskolinimą ir išeitines iš darbo.

„Vieną rytą mes ateiname į darbą, o įmonės jau nebėra. Langinės uždarytos. Mūsų bosas išnyko ore“, – aiškino Filiz Tutiya, viena iš „Bravo Tekstil“ darbuotojų.

„Mes neturėjome kitos išeities, kaip tik pradėti kampaniją. Mes iškabinome šias etiketes ant drabužių visose „Zara“ parduotuvėse, kiekviename Stambulo prekybos centre. Mes nenorime daryti žalos „Zara“. Kalba ne apie tai. Mes norime gauti tai, kas mums priklauso“, – aiškino moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Kita darbuotoja, Betul Sahin: „Kai kuriems iš mūsų teko atidėti vestuves dėl finansinių priežasčių, kai kurie negalėjo išleisti vaikų į mokyklą. Gali būti, kad kai kam tai visiškai nedideli pinigai, tačiau mums svarbus kiekvienas centas. Jie tam sunkiai mums atiteko! Mes klausiame „Zara“: „Kodėl jūs mums nemokate? Kodėl jūs atsisakote vykdyti mūsų fundamentalias teises?“

Nuo pat šios kampanijos pradžios tūkstančiai žmonių soc. tinkluose paviešino žinutes, palaikančias darbuotojus #BravoIscilerilcinAdalet. Išvertus tai reiškia „Teisingumo „Bravo“ darbuotojams“. Interneto peticija jau surinko daugiau nei 270 tūkst. parašų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Zara“ prekės ženklą valdanti „Inditex“ grupė pareiškė, kad išmokėjo visus priklausiusius pinigus „Bravo Tekstil“, tačiau pinigai nepateko į siuvėjų ir sukirpėjų kišenes.

„Žmonės nepelnytai nukentėjo, ir mums dėl to labai gaila, kad jiems teko tai išgyventi, – pareiškė Muratas Akkunas, „Inditex“ produkcijos platinimo skyriaus Turkijoje vadovas, – Tačiau esmė ne mūsų įmonėje, o vietinėje bendrovėje ir jos vadove, kuris už visa tai atsakingas. Jis išvengė teisingumo. Turkijos teismas turi surasti jį ir priversti išmokėti visas priskaičiuotas lėšas“.

REKLAMA

Savo pareiškime pasaulinis prekės ženklas „Zara“ taip pat pareiškė, jog bendrovė iškart ėmėsi priemonių, kad pabandytų pagelbėti darbininkams, atsidūrusiems tokioje nedėkingoje situacijoje, ir taip pat, kad „Inditex“ ieško būdų išspręsti situaciją.

Darbuotojus atstovaujant profsąjunga „DISK Tekstil“ tuo pat metu pažymi, kad jeigu „Inditex“ nekompensuos prarastus kiekvieno darbuotojo atlyginimus, tai jų kampanija bus tęsiama.

„Zara paskelbė visam pasauliui, kad jie atsako už kiekvieną darbuotoją, gaminantį jų drabužius. Tas fondas, kurį jie pasiūlė, dengia tik ketvirtį neišmokėtų atlyginimų, – aiškino leidiniui „DISK Tekstil“ atstovai. – Tarp darbuotojų yra vėžiu sergančių žmonių, yra insultą patyrusių žmonių. Jeigu šios bendrovės nekompensuos lėšų visiems 153 darbuotojams, mes toliau tęsime šios kampanijos veiklą“.

REKLAMA

Ispanijoje įsikūrusi bendrovė „Inditex“ yra viena iš didžiausių drabužių gamintojų pasaulyje; jai priklauso 7405 parduotuvės, kuriose viso dirba 162450 žmonių.

Didžiausias šio įmonių konsorciumo prekės ženklas „Zara“ anksčiau sulaukė kritikos ir kaltinimu tuo, kad produkcijos gamybos procese nevengiama vergiškų sąlygų ir vaikų ar Sirijos pabėgėlių išnaudojimo.

„Inditex“ vadovybė žadėjo atsižvelgti į visus kaltinimus ir sustiprinti darbo produkcijos gamintojų ir tiekėjų įmonėse, iš kurių jie užsako darbo jėgą, kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų