REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Moteris tualete (nuotr. 123rf.com)

 Nesvarbu, ar ką tik užbaigėte energijos pareikalavusią sporto treniruotę, ar sukimšote svogūnais pagardintą mėsainį, kada nors tikrai teko būti tuo visą kambarį prismardinusiu žmogumi.

17

 Nesvarbu, ar ką tik užbaigėte energijos pareikalavusią sporto treniruotę, ar sukimšote svogūnais pagardintą mėsainį, kada nors tikrai teko būti tuo visą kambarį prismardinusiu žmogumi.

REKLAMA

Daugeliu atveju nemalonaus kūno skleidžiamo kvapo atsikratoma palindus po dušu, pasitepus dezodorantu ar išsivalius dantis mėtine dantų pasta. Tačiau būna ir taip, kad kvapas jus lydi net ir po itin kruopščios higienos rutinos.

Taip yra todėl, kad jūsų kūno skleidžiamas kvapas pasakoja apie jūsų sveikatą. Tiesą sakant, kai kurios ligos skleidžia tam tikrus nemalonius ir ganėtinai savotiškus kvapus.

Taigi, į kokius kūno skleidžiamus keistus kvapus reikėtų kreipti dėmesį? Štai 5 pagrindiniai kvapai, skelbiantys apie kur kas rimtesnes bėdas.

REKLAMA
REKLAMA

Burna skleidžia vaisinį kvapą – diabetas

Tai, pasak Bostone esančio Joslin diabeto centro gydytojo Roberto Gabbay‘aus, yra bene pagrindinė diabeto komplikacija, dar kitaip žinoma kaip diabetinė ketoacidozė. Ji pasirodo tuomet, kai kūnui trūksta insulino ir kraujyje padidėja cukraus kiekis. Tokį požymį dažniausiai patiria 1 tipo diabetu sergantys asmenys.

REKLAMA

Štai kas nutinka. Jūsų kūnas negali sukaupti pakankamai energijos, reikalingos norint teisingai funkcionuoti, todėl energiją jis ima gaminti skaidydamas riebalų rūgštis. Taip kraujyje susikaupia rūgštinės cheminės medžiagos, vadinamos ketonais. Viena pagrindinių rūgščių – acetonas – gali iš burnos skleisti vaisinį kvapą. To galite ir nepastebėti, kol kas nors apie tai jums nepraneš, tačiau gydytojai šį kvapą atpažįsta vos tik jums įžengus į kabinetą.

Diabetinės ketoacidozės pasekmės gali būti rimtos, netgi mirtinos. Ši liga priverčia vemti ir dažnai šlapintis, jūsų organizmas pavojingu greičiu netenka daug skysčių.

REKLAMA
REKLAMA

Ši liga pasirodo kartu su kitais diabeto simptomais, tokiais kaip nuovargiu, suprastėjusia rega, nepaaiškinamu svorio kritimu ir dar daugiau. Dažnai žmonės neįvertina, kokie rimti šie simptomai, todėl nusivėlina ligos diagnozavimas. Jei jus kankina anksčiau išvardinti simptomai, jaučiate nuolatinį nuovargį, jums išsausėjo burna, tapo sunku kvėpuoti, ėmė skaudėti pilvą – kuo greičiau kreipkitės į gydytoją.

Smirdančios kojos – atleto pėda

Niekaip negalite laimėti kovos su dvokiančiais sportbačiais? Galbūt dėl to reikėtų kaltinti grybelinę infekciją? Jei aplink savo kojų pirštus pastebėjote išsausėjusią ir suskilinėjusią odą, ji paraudonavo ir atsirado pūslių, gali būti, jog jums – atleto pėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pėdos taip pat gali skleisti nosį riečiantį kvapą, kurį sukelia bakterijos ir grybelis, įsimaišę į jūsų pirštų odą. Jei pasikasėte pėdą ir po to staiga palietėte kitą savo kūno dalį, taip grybelis gali paplisti po kitas kūno vietas.

Jei ignoruosite atleto pėdą, sudrėkusi ir suplonėjusi kojos pirštų oda taps idealia terpe veistis bakterijoms ir taip tik dar labiau pabloginsite situaciją.

Jei patiriate šiuos simptomus, vaistinėje ieškokite specialių atleto pėdai gydyti skirtų preparatų. Jei po dviejų savaičių situacija nepagerėjo, kreipkitės į gydytoją. Jis apžiūrės ir viską tinkamai įvertins bei paskirs jums tinkantį gydymą.

REKLAMA

Kadangi atleto pėda galima užsikrėsti naudojantis bendromis erdvėmis, tokiomis kaip sporto salės dušas, kitą kartą patariama einant praustis kartu su kitais žmonėmis dėvėti šlepetes. Be to, grybelinėms infekcijoms plisti labiausiai tinka drėgnos vietos, todėl savo nuolat šlapias ir suprakaitavusias pėdas patepkite talko milteliais.

Nosį riečiantis kvapas iš unitazo – laktozės netoleravimas

Kai jūsų žarnynas neišskiria pakankamai fermento laktazės, nesuvirškinama laktozė – cukrus, randamas pieno produktuose.

Būtent dėl šios priežasties laktozė keliauja tiesiai į gaubtinę žarną, vietoj to, kad pasiektų kraują, kur bakterijos ją rūgina. Dėl to, pasak Niujorke dirbančio gastroenterologo Ryano Ungaro, jūsų išmatos yra skystos, skleidžia itin nemalonų kvapą, jūs jaučiate pilvo pūtimą ir išskiriate dujas.

REKLAMA

Laktozės netoleravimas yra gan dažnas sutrikimas. Tiesą sakant, beveik 65% žmonių turi bėdų su pieno produktų virškinimu, tačiau reakcijos į tai būna pačios įvairiausios. Vienus kankina pykinimas, pilvo skausmai, kitiems atsilaisvina viduriai, jie vemia.

Kad pasirodytų šie nemalonūs simptomai, daugeliui pakanka suvartoti tik 12 gramų laktozės.

Jei pastebėjote, kad pagadinus orą ar užsisėdėjus tualete jūsų skleidžiamas kvapas yra gan nemalonus, be to, prieš tai išgėrėte pieno ar suvalgėte iš jo pagamintą gaminį, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju, nes tik jis gali nustatyti diagnozę. Gali būti, jog jums visai ne laktozės netoleravimas, o kai kas rimčiau, pavyzdžiui, Krono liga. Gydytojas nustatys, kiek laktozės jums leidžiama suvartoti per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvokiantis šlapimas – šlapimo takų infekcija

Kaip teigė urologas Jaminas Brahmbhattas, turint šlapimo takų infekciją, šlapimas ima skleisti itin nosį riečiantį ir beveik chemikalais atsiduodantį kvapą. To priežastimi tampa bakterijos, dažniausiai e.coli, kurios patekusios į šlapimo takus ar šlaplę ima daugintis.

Ši liga gerokai dažniau diagnozuojama moterims, net jų šlaplė – kanalas, kuriuo pašalinamas šlapimas - yra gerokai trumpesnis.

Tad jei pastebėjote, kad po apsilankymo tualete pasklido nemalonus kvapas, pasikonsultuokite su gydytoju, kuris, patikrinęs šlapimo mėginius, pasakys jūsų problemos priežastį.

Blogas burnos kvapas – kvėpavimo sustojimas miegant

Jei nubudus ryte iš burnos sklinda išties nepakenčiamas kvapas, jis neišnyksta net ir išsivalius dantis, gali būti, jog jums miego apnėja – liga, atsirandanti miego metu nustojus kurį laiką kvėpuoti.

REKLAMA

Ši liga sukelia knarkimą, dėl to miegant imate kvėpuoti per burną, ji išdžiūsta, ima sparčiau daugintis bakterijos, kurios šio proceso metu išskiria nemalonaus kvapo dujas.

Jei nežinote kitų priežasčių, dėl ko ryte jus kamuoja itin blogas burnos kvapas, dienos metu jaučiatės mieguisti, naktį knarkiate, pats metas užsiregistruoti vizitui pas gydytoją. Diagnozuoti miego apnėją reikia greitai, nes šis sutrikimas siejamas su diabetu, širdies ligomis, tad kuo greičiau bus imta jus gydyti, tuo mažiau šansų, kad ateityje turėsite rimtesni problemų.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų