REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Vyras valgo  (nuotr. 123rf.com)

 Vis daugiau žmonių kasdien diagnozuojamas padidėjęs blogojo cholesterolio kiekis organizme. Kraujyje atsiradę jį tirštinantys lipoproteinai padidiną širdies ligų riziką.

48

 Vis daugiau žmonių kasdien diagnozuojamas padidėjęs blogojo cholesterolio kiekis organizme. Kraujyje atsiradę jį tirštinantys lipoproteinai padidiną širdies ligų riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai kokiais produktais reikėtų paįvairinti kasdienę mitybą, norint sumažinti cholesterolio kiekį.

REKLAMA

1. Soja

Soją galima valgyti labai įvairiai. Nesvarbu, ar jums patinka tik pupelės, pienas ar tofu. Bet koks iš sojos pagamintas produktas yra naudingas. Dėka nemažo kiekio vitamino B, geležies, kalcio ir antioksidantų, soja padidina gerojo cholesterolio kiekį ir tuo pat metu sumažina lipoproteinus.

2. Riešutai

Kad padidėjusį cholesterolį sumažintumėte bent 5%, kasdien suvalgykite po nedidelę saują riešutų. Organizmui labai naudingi įvairūs riešutai, tačiau daugiausia gerųjų savybių turi migdolai. Juose aptinkama baltymų, skaidulų, magnio ir dar daug kitų kūnui ir protui reikalingų maisto medžiagų. Vartojant riešutus, ilgainiui sumažės arterijų oksidacijos ir užsikimšimo rizika.

REKLAMA
REKLAMA

3. Pilno grūdo produktai

Šie maisto produktai yra sveikesni daugeliu aspektų. Pilno grūdo gaminiai ne tik padeda kristi svoriui, bet, pasak tam tikrų tyrimų, jie padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, padidina insulino jautrumą ir mažina cholesterolį. Taigi, kaip galima dažniau valgykite ruduosius ryžius kukurūzus ir miežius.

4. Avokadai

Visi, propaguojantys sveiką gyvenseną, žino, koks naudingas yra avokadas. Jame ne tik gausu nesočiųjų riebalų, pakeisiančių lipoproteinų skaičių didinančius sočiuosius riebalus, avokaduose taip pat daug skaidulų, o jame esantys augalų steroidai sumažina cholesterolio pasisavinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Kopūstai ir lapiniai kopūstai

Ne visi mėgsta šias dvi daržoves, tačiau tą padaryti reikėtų. Kartu su kitomis lapinėmis daržovėmis, šios turi organizmui itin naudingų skaidulų, kurios, kartu su tulžies rūgštimis, vietoje to, kad būtų pasisavinamos, lieka organizme.

6. Morkos

Ši daržovė yra viena žinomiausių, kaip mažinančių cholesterolį. Morkose esančios tirpios skaidulos padeda išnešioti jau anksčiau minėtas tulžies rūgštis, kol organizmas jas pašalina kartu su išmatomis. Be to, nepamirškite ir to, jog morkos gerina regėjimą.

REKLAMA

7. Žuvis

Kiekvienas, kuris skundžiasi padidėjusiu cholesterolio kiekiu, turėtų raudoną mėsą pakeisti žuvimi. Joje gausu Omega 3 rūgščių, ją vartojant sumažės trigliceridų kiekis ir tikimybė išsivystyti sutrikusiamm širdies ritmui.

8. Obuoliai

Jei rimtai, ar yra kokia nors liga, kuriai nepadėtų obuoliai? Dėka juose esančių pektinų, šis nuostabus sodo vaisius mažina lipoproteinų kiekį. Taip pat naudinga gerti ir šviežiai spaustas natūralias obuolių sultis.

9. Raudonas vynas

Geros naujienos šio gėrimo gurmanams. Raudonajame vyne yra gerokai mažiau angliavandenių nei bet kokiame kitame alkoholiniame kokteilyje, be to, gausu antioksidantų. Šie flavanoidai, kaip tikima, padeda stabilizuoti cholesterolio kiekį organizme. Tik labai svarbu, kad nepadaugintumėte vyno.

REKLAMA

10. Žalioji arbata

Neaišku kodėl, bet atlikti tyrimai atskleidė, kad reguliariai geriant žaliąją arbatą, ji itin stipriai veikia kraujyje esantį cholesterolį.

11. Pupelės

Sunku suvalgyti stiklinę pupelių kasdien, tačiau gydytojams pranešus, jog jūsų kraujyje padidėjo lipoproteinų kiekis, tą daryti teks. Per 12 savaičių cholesterolio kiekis, vartojant pupeles, sumažėja 8%. Be to, pupeles gan sunku virškinti, todėl ilgesnį laiką jausitės sotesni, kas dienos eigoje padės nepersivalgyti.

12. Avižos

Avižų košė ne tik itin populiarus sveikos gyvensenos propaguotojų maisto produktas, bet jį mėgsta ir aukštą cholesterolį turintys asmenys. Viename dubenėlyje šios košės aptinkama 1-2 g skaidulų, kai per dieną rekomenduojama suvartoti 5-10 g. Šios tirpios skaidulos padeda sumažinti cholesterolio pasisavinimą kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

13. Mėlynės

Žinoma, jog jas valgyti geriausia šviežias, tačiau nepakenks jei į burną dėsite džiovintas ar šaldytas uogas, nes jos naudingos būdamos ir tokio pavidalo. Mėlynės užtikriną gerą kepenų veiklą ir padeda kovoti su bloguoju cholesteroliu. To pakanka, kad imtumėte dažniau vartoti šį super maistą.

14. Apelsinų sultys

Jei kasdien nenorite valgyti košės ar pupelių, vilties dar yra. Stiklinė apelsinų sulčių sumažina lipoproteinų kiekį kraujyje. Tačiau šį gėrimą reikėtų rinktis gan atsargiai ir išsiaiškinti, ar rūgštūs gėrimai nereaguos su jūsų vartojamais vaistais.

REKLAMA

15. Alyvuogių aliejus

Jei tik įmanoma, viską virtuvėje pakeiskite alyvuogių aliejumi, įskaitant sviestą, taukus. Taip pat organizmui naudingi gali būti ir kiti daržovių aliejai, tačiau nėra tokio gero produkto, kaip alyvuogių aliejus. Jame esantis fenolis mažina riziką susidaryti kraujo krešuliams, padeda išlikti sveikiems.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų