REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Policija (nuotr. Fotodiena.lt)

Pastaruoju metu padaugėjo pranešimų apie tėvų užfiksuotus įtartinus asmenis prie mokyklų. Informacija apie paskutinįjį užfiksuota dar vakar Riešėje (Vilniaus r.). Verta paminėti, kad prie Riešės gimnazijos jau tris kartus pastebėti įtartini asmenys.

12

Pastaruoju metu padaugėjo pranešimų apie tėvų užfiksuotus įtartinus asmenis prie mokyklų. Informacija apie paskutinįjį užfiksuota dar vakar Riešėje (Vilniaus r.). Verta paminėti, kad prie Riešės gimnazijos jau tris kartus pastebėti įtartini asmenys.

REKLAMA

Dar spalio mėnesį tykojo pusnuogis vyras automobilyje, demonstravęs nuogybes vaikams. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius patvirtino, kad dėl šio incidento vykdomas ikiteisminis tyrimas.

Pareigūnai stebi ir slapta

Apie Vilniaus rajone (ypač Riešėje, Avižieniuose) gyvenančių vaikų tėvelių nerimą esame gerai informuoti ir skiriame daug pastangų siekdami nustatyti prie vaikų galbūt priekabiaujančius asmenį ar asmenis.

„Visi Vilniaus r. PK, rajono teritoriją aptarnaujantys Patrulių rinktinės 5-o būrio pareigūnai orientuoti galimų įtariamųjų paieškai, gauna specialias užduotis. Vykdomas ir neviešas patruliavimas“, - patikino P. Radvilavičius. Jis priminė ir patarimus tėvams, be to, pareigūnai dalyvauja mokyklose rengiamuose tėvų susirinkimuose, susitikimuose su gyventojais.

REKLAMA
REKLAMA

Patarimai jau ne sykį kartoti, bet nuolat juos priminti yra būtina: vaikai turi gerai įsisąmoninti, kad jokiu būdu negalima gatvėje leistis į kalbas su nepažįstamais suaugusiais. Kelias į mokyklą ir iš jos grįžtant namo turėtų būti „tiesus“, nenukrypstant nuo jo ir nenubėgant nuošaliau pažaisti su draugais, neužeinant į svečius, parduotuves – tai galima bus padaryti vėliau, įprastoje ir pažįstamoje aplinkoje.

REKLAMA

Išgirdę viliojimus sėsti į automobilį, pamačius keistai besielgiančius suaugusius, vaikai perspėjami tuojau pat apie tai pranešti tėvams (jei vaikui perkamas mobiliojo ryšio telefonas, jis pirmiausiai turi pasitarnauti ryšiui su tėvais ir pranešimams apie kylančius pavojus) o šie, įvertinę tai, ką išgirdo, tuojau pat informuoti policiją.

Labai praverstų, jei vaikai detaliau įsimintų ir galėtų nupasakoti bandančių kalbinti, vilioti asmenų išvaizdą, įvykio aplinkybes, kitas detales.

Vaikai turi ne būti po vieną

Psichologas Gediminas Navaitis portalui tv3.lt sakė, kad visuomenės reakcija ir noras apie tai kalbėti, geras ženklas. O tėvai ir pedagogai turėtų nepamiršti vaikams pakartoti svarbiausią informaciją nesigilinant, neaiškinant detalių, kurios vaikams gali būti nelabai suprantamos. O tiesiog paaiškinti, kad yra žmonių, kurie gali kelti grėsmę.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai vaikas yra vienas ir reikėtų kiek įmanoma greičiau pasišalinti iš tos vietos bei pranešti suaugusiems. Mokyklos – tiesiog tokia vieta, kur vaikų yra daug. Būdamas vienas vaikas turėtų žinoti, kad reikia bėgti, išgirdus siūlymus. Svarbiausias dalykas – stengtis vaikui nebūti vienam, būti grupėje.

Nes net išgirdus kvietimą lipti į automobilį, grupė gali jį atkalbėti taip elgtis. Bendras grupės vaikų veikimas smarkiai sumažintų netinkamų suaugusio veiksmų panaudojimo tikimybę. Grupė būtų kiek „protingesnė“. Todėl reikia vaikus skatinti bendradarbiauti ir vienam kitu rūpintis“, - sakė G. Navaitis.

Išgąsdintų vaikų tėvams psichologas primena, kad jeigu vaikas jau namuose pasakoja, kas nutiko, vadinasi, jaučiasi saugus. Todėl nereikėtų jo gąsdinti, rodyti perdėtų emocijų, o pagirti už atsispyrimą įtartino asmens kvietimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieno portreto pedofilai neturi

Pasak psichologo, pedofilų suprasti paprastai neina, nes skiriasi dalykai, kurie žadina žmonių jausmus ir sukelia pasitenkinimą.

„Yra dalykai, kurie nesukelia erotinių jausmų daugeliui žmonių, o tik mažai grupelei. Kalbant apie pedofiliją, gali patikti jaunas žmogus. Pedofilą jaudina lytinių brendimo požymių neturėjimas. Galima sakyti, kad vaikas gražus, bet kad šešiametis sukeltų erotinius jausmus, neįmanoma į tai įsijausti. Tad ir suprasti, perprasti tokio žmogaus – neina.

Mes kalbame apie žmones, kurių potraukiai yra kitokio pobūdžio, nereikia painioti su intelektu. Tiesiog mums tai yra svetimas jausmas, kurio neina įsivaizduoti. Visgi, atpažinti dažniau gali tik dirbę toje srityje, atpažįstama iš elgesio, o ne iš kažkokių išvaizdos požymių, kalbos manieros.

Visuomenė kai kuriuos nukrypimus sugeba integruoti į savo gyvenimą. Manau, kad tie žmonės, ar bent dauguma jų suvokia, kad toks polinkis yra nepriimtinas ir kai kurie apsisprendžia ieškoti pagalbos. Problema yra tie žmonės, suprasdami apie nepriimtiną elgesį ir laikosi jo, nebando jo keisti“, - nurodė G. Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų