REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Laukia ligoninėje (nuotr. 123rf.com)

Internete dar praėjusį penktadienį pasklido moters pasipiktinimas receptų reikalavimu, norint įsigyti nuolat naudojamą priemonę. Socialiniame tinkle žinute pasidalinusi Reda neslėpė nusivylimo ir pykčio naujais reikalavimais, esą, ji naudoja net ne vaistus, o dabar reikės papildomai gaišti eilėse pas gydytojus.

21

Internete dar praėjusį penktadienį pasklido moters pasipiktinimas receptų reikalavimu, norint įsigyti nuolat naudojamą priemonę. Socialiniame tinkle žinute pasidalinusi Reda neslėpė nusivylimo ir pykčio naujais reikalavimais, esą, ji naudoja net ne vaistus, o dabar reikės papildomai gaišti eilėse pas gydytojus.

REKLAMA

Stringanti e.sistema ir eilės pas medikus – nesikeičianti problema Lietuvoje jau ištisus metus. Dviejų vaikų mama žinute socialiniame tinkle simboliškai kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkę Agnę Širinskienę, norėdama atkreipti jų dėmesį.

Receptas vandeniui su druska?

Reda portalui tv3.lt pasakojo, kad apie recepto reikalavimą jos nuolat perkamam vandenio su druska tirpalui (Natrio chloridas 0.9% tirpalas plovimams), kuri naudodavo peršalus vaikams, sužinojo iš vaistininkės. Moteris tikino, kad jį naudojo nuolat susirgus dviem darželinio amžiaus vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaistininkė man tai pateikė tiesiog kaip faktą, kad nuo lapkričio 1 d., reikalingas receptas. Be to, tikino, kad jeigu parduos be recepto, grės 200 eurų bauda. Tai mane pribloškė – vandeniui reikalingas receptas – absurdas. Prie ko veda piliečius normalius Lietuvos politikai?“, - retoriškai klausė moteris.

REKLAMA

Reda teigė tirpalą naudojanti praplovimams, teigdama, kad tai beveik buitinis vanduo, naudojamas medicininiais tikslais. Jos manymu, šis tirpalas tapatus jūros vandeniui.

„Juk tai tirpalas, ne vaistas. Išgirdusi, kad reikės recepto, pradėjau garsiai juoktis su šalia buvusiais žmonėmis. Maniau, kad tai pokštas ir vaistininkė juokėsi, bet pasakė, kad tokia nauja tvarka. Tikrai apimta pykčio ir parašiau žinutę socialiniame tinkle, kad įspėčiau kitus.

Mano dabar šeimos gydytoja nedirba, nežinau, kaip reikės gauti reikalingus receptus ir kur tas eilių mažinimas žadėtas“, - kalbėjo moteris. Visgi, jai priminus, kad net ant dėžutės parašyta, jog vaistas receptinis – moteris sutriko ir niekada nepastebėjusi. Bei iškart jai kilo klausimas, kaip galėjo įsigyti jį iki šiol?

REKLAMA
REKLAMA

Nauja tvarka ne receptams

Moteris paminėjo lapkričio 1-ąją įsigaliojusią naują tvarką, iš tiesų, ji yra nauja, tačiau susijusi ne su receptų išdavimu. Nauja tvarka numato leidimą vaistinių veiklą tikrinti pasitelkiant kontrolinius pirkimus. Kaip nurodė sveikatos apsaugos ministerija, tai reiškia, kad nuo šiol vaistines bet kuriuo metu gali patikrinti taip vadinami slapti pirkėjai.

„Iki šiol tokią metodiką taikydavo tik verslo įmonės, o valstybinės kontroliuojančios institucijos panašaus patikrinimo būdų vaistinėse neturėjo teisinių galimybių. Siekiant skatinti racionalų vaistų vartojimą, tobulinti vaistinių veiklą, mažinti vaistų kainas, sudaryti žmonėms galimybę įsigyti pigesnius vaistus ir padėti jiems sutaupyti tokia galimybė buvo patvirtinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrolinių patikrinimų tikslas – įsitikinti ar vaistinėse tinkamai teikiamos farmacinės paslaugos, ar farmacijos specialistai atlieka savo pareigą suteikti pacientams reikalingą informaciją apie vaistus, tinkamai patikrina vaistų receptus ir pan.“, - portalui tv3.lt nurodė Farmakoekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas Tomas Alonderis.

Pasak jo, pastarosiomis dienomis ministerija sulaukė itin daug žmonių klausimų, kodėl perkant vienus ar kitus vaistus vaistininkai pradėjo prašyti receptų, nors iki šiol ne visi vaistininkai tai darė sąžiningai.

„Be jokios abejonės tai yra susiję su prieš keliomis dienomis įsigaliojusia naujove, leidžiančia vykdyti kontrolinius pirkimus. Tai rodo, kad naujoji tvarka jau veikia ir bijodami susilaukti nemalonumų vaistininkai pradėjo atidžiau tikrinti, ar žmonės tikrai yra gavę gydytojų receptus reikiamiems vaistams“, - tikino T. Alonderis.

REKLAMA

Jis teigimu, tai jog vaistinės pradėjo prašyti receptų šiems tirpalams rodo, kad naujoji tvarka dėl slaptų pirkėjų veikia ir vaistininkai sąžiningai pradėjo tikrinti pacientų receptus, nors iki šiol tai darė tikrai ne visi vaistininkai.

Sumažės vaistų pardavimų pažeidimų

Ministerijos atstovų teigimu, negalima sakyti, kad reikalavimai receptiniams vaistams sugriežtėjo, jie išliko tokie patys, kaip ir buvo iki šiol.

„Vaistininkai tik pradėjo atsakingiau atlikti savo pareigą ir tai yra labai gerai. Anksčiau pasitaikydavo vaistininkų, kurie savo pareigą atlikdavo ne visai tinkamai ir pažeisdavo vaistų pardavimo taisykles. Tad faktas, kad receptai yra tikrinami sąžiningiau yra išties sveikintinas.

REKLAMA

Vaistai skirstomi į receptinius ir nereceptinius ne šiaip sau ir dar vaisto registracijos metu yra apsprendžiama, kaip galima vaistą parduoti. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių, pvz., veikliosios medžiagos kiekio“, - tvirtino Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė.

Ministerijos pateikė alternatyvą, ką tėvai turėtų pirkti dabar, nenorint laukti recepto pas medikus dėl minėto tirpalo.

„Intraveniniai ar injekcijoms ar dializės procedūroms vartojami Natrio chlorido tirpalai ir anksčiau buvo receptiniai, dažniausiai jie yra naudojami gydymo įstaigose. Nereceptiniai yra peroraliniai preparatai, savo sudėtyje turintys natrio chlorido, taip pat įvairiems nosies ertmės plovimams naudojamos medicinos priemonės, kurias parduoda vaistinės“, - nurodė SAM Farmakoekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų