REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios žiemos šventės ateina kartą per metus, tačiau pasiruošimas joms trunka ilgai. Dovanų paieška, įvairių dekoracijų ir puošmenų pirkimas bei šventinių patiekalų gaminimas ne tik atima daugybę laiko, bet ir gerokai ištuština kišenes.

Didžiosios žiemos šventės ateina kartą per metus, tačiau pasiruošimas joms trunka ilgai. Dovanų paieška, įvairių dekoracijų ir puošmenų pirkimas bei šventinių patiekalų gaminimas ne tik atima daugybę laiko, bet ir gerokai ištuština kišenes.

REKLAMA

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad tie, kurie trokšta susikurti jaukią Kalėdų nuotaiką ir sutaupyti pinigų, pirkti maisto produktus turi iš anksto, pradedant nuo ilgiau galiojančio ir šaldyto maisto – žuvies.

Mitybos specialistai ragina daugiau žuvies valgyti ne tik per didžiąsias žiemos šventes, bet visus metus, bent 2 – 3 kartus per savaitę, nes tai yra vertingas ir sveikas maistas.

„Kad žuvis būtų skani, ji pirmiausia turi būti kokybiška, bet taip pat daug kas priklauso nuo recepto – kuo jis paprastesnis, tuo – geresnis. Jei žuvis atvėsinta, ji paruošiama ypač greitai, tačiau šaldytą žuvį iš šaldiklio į šaldytuvą įdėję iš anksto, ilgai taip pat neužtruksite.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, šaldytuve atšildyta žuvis bus sultingesnė ir skanesnė, taigi šventinę vakarienę galite pasiplanuoti iš anksto“, – pasakoja A. Rasmussen.

Prekybininkai pastebi, kad kiekvienais metais lietuvių maisto gaminimo įpročiai per šventes keičiasi ir dažnai, tradiciniai patiekalai, laikomi virtuvės klasika, yra derinami su modernumu.

REKLAMA

„Kelerius metus iš eilės, populiariausiu šviežios žuvies pasirinkimu išlieka gyvas karpis ir atšaldyta lašiša. Iš šaldytos žuvies asortimento pirkėjai vertina ir renkasi jūros lydeką, ne tik dėl jos lengvo paruošimo, skonio savybių, bet ir patrauklios kainos.

Pastaruosius kelerius metus pastebime tendenciją, kad ant Kūčių stalo pirkėjai deda ir kur kas egzotiškesnes jūros gėrybes, tokias kaip rajos sparnai, otas, durklažuvė, jūrgaidis, austrės ar krevetės.

Lietuviai nuolat ieško naujų skonio derinių, išbando kitų šalių virtuves, nebijo naujovių virtuvėje ir lėkštėje bei skaičiuoja laiką, praleistą virtuvėje“, – sako prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Šventiniam stalui – glazūruota lašiša

A. Rasmussen sako, kad lašišą pagaminti visuomet pavyksta puikiai, o ir daugelis žmonių ją yra įsitraukę į mėgstamiausių patiekalų sąrašą.

„Per šventes būtina pasilepinti, todėl rekomenduoju pasigaminti bent vieną patiekalą iš lašišos. Glazūruota lašiša – puikus pasirinkimas, nes šitaip iškepta žuvis turės traškią plutelę, o vidus bus minkštas bei nepaprastai gardaus skonio. Be to, tai neužims daug jūsų laiko“, – sako A. Rasmussen.

Jums reikės:

Lašišai: 800 g šviežios lašišos Glazūrai: 4 v. š. sojos padažo 3 v. š. alyvų aliejaus 2 v. š. medaus 1 v. š. citrinos sulčių 1. v. š. pomidorų padažo Sezamo sėklų Citrinpipirių Bazilikų Citrinos papuošimui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminimas:

Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą. Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite. Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir įdėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite likusia glazūra.

Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes. Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina. Skanaus!

Ieškantiems įdomesnio skonio – jūros lydekos ir daržovių derinys

Pasak specialistės, prieš pradedant gaminti žuvies patiekalus, labai svarbu yra taisyklingai atšildyti žuvį. Anot jos, dažniausiai paplitęs būdas – žuvis iš pakuotės perdėti į kokį nors indą ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol atitirps, tačiau jis nėra teisingas. „Tokiu būdu žuvis praranda nemažai skysčių ir ją pagaminus, žuvies mėsa būna pakankamai sausa. Žuvis turi būti atšildoma šaldytuve, maždaug 2 – 6 laipsnių temperatūroje.

REKLAMA

Priklausomai nuo jos dydžio, atšildymo procesas gali užtrukti iki paros, todėl konkretaus patiekalo gamybą reikia pasiplanuoti iš anksto“, – sako A. Rasmussen ir pateikia išskirtinai skanios ir maistiniu požiūriu naudingos lydekos receptą

Jūros lydeka su daržovėmis

Jums reikės:

1 kg šaldytos jūros lydekos 3 vnt. morkų 5 vnt. bulvių 2 vnt. svogūnų 1 paprikos 4 skiltelės česnako, druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių, krapų

Gaminimas:

Visų pirma tinkamai atšildykite žuvį. Tuomet atšildytą žuvį išimkite iš šaldytuvo ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Juos apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir palikite valandai pastovėti. Bulves ir morkas supjaustykite plonais griežinėliais, o svogūnus ir paprikas – pusžiedžiais.

REKLAMA

Tuomet 4 folijos lakštus patepkite aliejumi ir ant kiekvieno iš jų dėkite dalį bulvių ir morkų, o ant jų svogūnus ir paprikas. Daržoves apibarstykite druska, krapais ir petražolėmis. Paruoštus kepsnius perkelkite į kepimo indelius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 – 50 minučių. Skanaus!

Gardžiam šventiniam stalui – neįprasta silkė

B. Čaikauskaitė sako, kad silkės produktai – ne tik kasdienis maistas, bet ir neatsiejamas kiekvienos didesnės šventės atributas.

„Savo prekybos tinklo pirkėjams visuomet siūlome platų šviežios ir šaldytos žuvies asortimentą, tačiau pastebime, kad pastaraisiais metais nuolat auga šviežios žuvies pardavimai, o šventiniu laikotarpiu jie padidėja net iki 45 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausia žuvis pirkėjų tarpe išlieka lašiša – jos pardavimai sudaro beveik pusė visos mūsų parduodamos žuvies. Tarp šaldytos žuvies populiariausia išlieka jūrų lydeka, o iš marinuotų žuvų – silkė“, – sako B. Čaikauskaitė.

Silkė su džiovintomis spanguolėmis ir karamelizuotais svogūnais

Jums reikės:

500 g silkių filė Saujos džiovintų spanguolių 2 vnt. didelių svogūnų 3 v. š. aliejaus 2 a. š. cukraus, šiek tiek drusko

Gaminimas:

Svogūnus supjaustykite plonais žiedais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnų žiedus. Kepkite juos tol, kol suminkštės.

Paskaninkite svogūnus druska, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite tol, kol svogūnai paruduos. Tuomet nuplaukite ir nusausinkite džiovintas spanguoles bei sumaišykite jas su keptais svogūnais.

Silkę supjaustykite maždaug centimetro storio griežinėliais. Į lėkštę dėkite silkės sluoksnį, kurį visiškai uždenkite paruoštais karamelizuotais svogūnais Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų