REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Olandijos teismas pirmadienį skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę jaunai moteriai, kuri buvo prisidėjusi prie islamistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų Sirijoje.

 Olandijos teismas pirmadienį skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę jaunai moteriai, kuri buvo prisidėjusi prie islamistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia byla yra viena pirmųjų, nagrinėtų Nyderlanduose.

„Teismo nuomone, įrodyta, kad ji (kaltinamoji) planavo vykdyti ir skatinti teroristinę veiklą“, – nusprendė Roterdamo rajono teismas.

REKLAMA

„Todėl ji nuteisiama kalėti dvejus metus, iš jų 13 mėnesių – lygtinai, (vykdymą atidedant) trejiems metams“, – sakoma teismo pranešime.

Kandangi nuteistoji, įvardinta kaip Laura H., iki teismo metus praleido suimta, atgal į kalėjimą ji negrįš, pridūrė teisėjas.

Moteris taip pat buvo išteisinta dėl priklausymo IS grupei, pranešė Nyderlandų naujienų agentūra ANP.

Į islamą atsivertusi 22 metų moteris buvo suimta 2016 metų liepą, kai sugrįžo į Schipholio oro uostą Amsterdame. Manoma, kad ji pati pabėgo nuo džihadistų.

REKLAMA
REKLAMA

Laura H. kartu su savo partneriu ir dviem mažais vaikais 2015 metų rugsėjį išvyko iš Olandijos, kad vyras galėtų prisidėti prie IS kovotojų.

„Sprendžiant iš jos pareiškimų, kaltinamoji dar prieš išvykimą žinojo apie savo vyro simpatijas IS ir tai, kad jis norėjo vykti į Siriją“, – sakė teisėjai.

Leidschendamo mieste iki kelionės gyvenusi Laura H. teisėjams sakė, kad 2015 metų rugsėjį ji buvo priversta smurtaujančio partnerio vykti į Raką Sirijoje.

Po kelių mėnesių jai su vaikais pavyko pabėgti į kurdų kontroliuojamą Irako dalį. Prie šio pabėgimo organizavimo prisidėjo Nyderlanduose gyvenantis moters tėvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai prašė moteriai skirti 35 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, iš jos 24 mėnesius – lygtinai.

Laura H. negalės net priartėti prie Nyderlandų sienų arba bet kokių oro uostų. Jai draudžiama užmegzti ryšį su kokiais nors dabartiniais ar buvusiais džihadistais.

Su savo partneriu, Ibrahimu I., moteris susipažino 2013 metais internete. Tada jai buvo 17 metų ir ji jau buvo atsivertusi į islamą, skelbia valstybinis transliuotojas NOS.

Sirijoje moteris turėjo gaminti sprogmenis džihadistams, jos partnerio likimas nėra žinomas.

Manoma, kad iš Nyderlandų prisijungti prie džihadistų Sirijoje ir Irake išvyko mažiausiai 280 žmonių, iš kurių maždaug trečdalis yra moterys, skelbia olandų antiteroristinės tarnybos.

Iš jų maždaug 45 žmonės žuvo, 45 sugrįžo namo ir dar 190 tebėra minėtame regione, nors jų likimas nėra žinomas.

Nyderlandų ekspertai pirmadienį žurnalistams sakė, kad Lauros H. byla yra viena pirmųjų, kai teisiama į Siriją išvykusi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų