REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Cukrinis diabetas (nuotr. 123rf.com)

Kasmet lapkričio 14 d. minima Pasaulinė cukrinio diabeto diena. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo 1980 metų sergančių diabetu žmonių išaugo keturis kartus ir siekia 422 milijonus.

15

Kasmet lapkričio 14 d. minima Pasaulinė cukrinio diabeto diena. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo 1980 metų sergančių diabetu žmonių išaugo keturis kartus ir siekia 422 milijonus.

REKLAMA

Manoma, kad dėl žalingo gyvenimo būdo per ateinančius 10 metų mirštamumas nuo diabeto išaugs apie 50 procentų.

Cukrinis diabetas – tai klastinga liga, kuria sergant sutrinka medžiagų apykaita, dėl to atsiranda ir įvairių odos sveikatos bei būklės sutrikimų, kurie ypač pavojingi pėdų srityje. Kaip to išvengti pataria mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.

 

Odos pažeidimai ir infekcijos

Cukrinis diabetas – tai angliavandenių apykaitos sutrikimas, kurio metu padidėja cukraus kiekis kraujyje. Šią lėtinę ligą būtina rūpestingai valdyti, nes jos metu nukenčia nervų galūnėlės bei odos kraujotaka, taip pat mechanizmai, kurie kontroliuoja odos atsinaujinimo bei drėkinimo funkcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistininkės teigimu, diabetu sergančio žmogaus kauliniame audinyje kyla įvairių pakitimų, kurie deformuoja pėdą ir netolygiai paskirsto jai tenkantį slėgį. Pažeisti, susidėvėję sąnariai neužtikrina stabilumo, aplinkinei odai tenka didesnis krūvis, kurį dar padidina ir dažnai pastebimas viršsvoris. Dėl to sergantiems šia liga sunku jausti skausmą, spaudimą, karštį ir šaltį.

REKLAMA

Be visa to, susiaurėjusios, sustorėjusios, mažiau elastingos kraujagyslės į audinius atneša mažiau reikalingų medžiagų bei deguonies, dėl to ir žaizdos užgyja sunkiau.

„Diabetu sergančiam žmogui yra didelė rizika patirti pėdų odos pažeidimus ir infekcijas. Dėl diabetinio nervų pažeidimo žmogus nejaučia savo pėdose atsiradusio pažeidimo – nuospaudos, nuotrynos, skausmo dėl nagų įaugimo.

Dėl prastos odos barjerinės funkcijos kur kas dažniau šiuos pacientus vargina ir pėdų bei nagų grybelis”, – teigia vaistininkė Ž.Muzikevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė kojų amputacijos priežastis

Pastebima, jog cukrinis diabetas yra pagrindinė kojų amputacijos priežastis – sudaro net 70 procentų visų atliktų kojų amputacijų. Ši cukrinio diabeto komplikacija yra ne tik brangiausiai kainuojanti, bet ir labiausiai apsunkinanti žmogaus gyvenimą.

„Sergančiųjų cukriniu diabetu yra sutrikusi kraujotaka bei žaizdos gijimo mechanizmas. Dėl to net mažas pažeidimas gali komplikuotis opa ir net gangrena, kuri pasibaigtų kojos amputacija, tuo atveju, kai odos priežiūra ar gydymas yra netinkamas“, – įsitikinusi Ž. Muzikevičiūtė.

Pagrindinis ingredientas – šlapalas

Visų pirma, norint tinkamai prižiūrėti sergančio diabetu paciento odą, reikėtų naudoti atitinkamas priemones, kurios nesausina odos ir leidžia joje sulaikyti drėgmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švelnus prausiklis ir drėkinantis losjonas ar kremas gali apsaugoti nuo įvairių odos problemų, su kuriomis susiduria diabetu sergantis žmogus.

„Pagrindinis ingredientas, kuris reikalingas pėdų odos priežiūros kremo sudėtyje, yra šlapalas (urea). Urea – tai natūraliai odoje esanti medžiaga, kuri reikalinga drėgmei išlaikyti. Ji stipriai pritraukia drėgmę iš aplinkos, taip pat neleidžia vidinei drėgmei išgaruoti, nes sulaiko ją audiniuose.

Šlapalas ne tik puikiai drėkina, bet ir šalina negyvas odos ląsteles, sukietėjimus. Kuo didesnė koncentracija, tuo ši savybė stipriau išreikšta“, – aiškina „Camelia“ vaistininkė Ž. Muzikevičiūtė.

REKLAMA

Kasdieninė pėdų higiena

Pasak vaistininkės, diabetu sergantiems žmonėms labai svarbi yra kasdieninė pėdų odos ir nagų priežiūra bei higienos rutina. Nupraustas pėdas kartu su kojų pirštų tarpupirščiais svarbu atidžiai nusausinti. Be to, tik pateptos tinkamu kremu pėdos bus visapusiškai apsaugotos.

„Taisyklės, kurių nevalia pamiršti – prieš apsiaunant batus pasitikrinti ar juose nieko nėra, nevaikščioti basomis pėdomis, prieš prausiantis pasitikrinti vandens temperatūrą, rinktis ortopedinę avalynę. Taip pat ne mažiau svarbu neleisti įaugti nagams, vengti tarpupirščių iššutimo, kulnų sutrūkinėjimo, nuospaudų bei nuotrynų“, – sako vaistininkė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų