REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Skrandžio vėžys (nuotr. 123rf.com)

Skrandžio vėžys yra žinomas kaip labiausiai skausminga vėžio forma, tačiau daugeliui pacientų apie šią ligą pranešė būtent ne skausmas.

11

Skrandžio vėžys yra žinomas kaip labiausiai skausminga vėžio forma, tačiau daugeliui pacientų apie šią ligą pranešė būtent ne skausmas.

REKLAMA

Tiesą sakant, ankstyvoje skrandžio vėžio stadijoje ši liga gali nepateikti jokių simptomų, teigė gydytoja Umut Sarpel.

„Dažnam mūsų kartais suskausta skrandį ir dėl to žmonės ima nerimauti, jog jie susirgo šia itin pavojinga liga. Tačiau skausmas nėra pagrindinis skrandžio vėžio požymis ir daugeliu atveju skrandžio skausmas nebus susijęs su vėžiu“, - sakė ji.

Kaip dažnai žmonėms diagnozuojamas skrandžio vėžys? Šia liga suserga maždaug 1 iš 111 suaugusiųjų, be to, skrandžio vėžys dažniau diagnozuojamas vyrams, nei moterims, rašė Amerikos vėžio asociacija. Gydytoja pridūrė, jog susirgti šia liga rizika didėja žmogui senstant.

Dar labai svarbu prisiminti ir tai, jog skrandžio vėžys dažniausiai nėra paveldima liga.

„Dauguma šios ligos atvejų yra atsitiktiniai arba įvyksta dėl tam tikrų genų mutacijos“, - sakė gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ši diagnozė sukeliama labai retos genų mutacijos, ištirti, ar ją turite, nėra verta, nebent tada, kai jūsų šeimoje skrandžio vėžiu sirgo nemažai žmonių.

REKLAMA

Štai kaip atrodo pirmieji apie skrandžio vėžį pranešantys simptomai.

Kraujas unitaze

Nors kraujas tiek išmatose, tiek išvemtame skrandžio turinyje gali būti susijęs su kolitu arba Krono liga, jei vis dėlto taip jau nutiko, būtina apsilankyti pas gydytoją.

Jei kraujas išmatose yra tamsiai raudonos arba beveik juodos spalvos, o skrandžio turinyje, pašalintame per burną, kraujas yra ryškiai raudonas ir savo struktūra primena kavos drumzles, tai tikriausiai skrandžio vėžio simptomas.

Apetitas dingsta labai greitai

Prisėdus prie stalo jūsų apetitas buvo didelis, tačiau jei vos tik nurijus kelis kąsnius jis dingsta, o maistas jums atrodo nepatrauklus, tai galbūt, pabrėžiama, jums skrandžio vėžys.

REKLAMA
REKLAMA

„Sunerimti reikėtų jei sotumo jausmas tampa kiek kitoks, nei būdavo anksčiau, todėl neverta ignoruoti net ir menkiausių pasikeitimų“, - sakė gydytoja Umut Sarpel.

Skauda vidurius

Taip, kartais apie skrandžio vėžį praneša ir patiriamas skausmas, tačiau daugeliu atveju jis pasireikš sutrikus žarnyno veiklai, bet ne atsiradus vėžiui.

Jei vis dėlto jums skrandžio vėžys, jūsų jaučiamas skausmas tęsiasi ganėtinai ilgai ir primena rūgšties graužimą. Jį jausite tikrai ne viena dieną ar porą savaičių, po kurių skausmas išnyksta ir vėl sugrįžta. Be to, klasikiniu laikomas skrandžio vėžio keliamas skausmas yra pastovus maudimas kažkur pilvo viduryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaaiškinamas svorio netekimas

Svorio netekimas – daugelio ligų požymis, tarp kurių ir diabetas, Adisono ir Krono ligos. Prie šio sąrašo vertėtų prirašyti ir skrandžio vėžį.

„Jei nesilaikote jokios dietos, bet svoris jums krenta, vertėtų atkreipti į tai dėmesį“, - teigė gydytoja.

Apie klastingą ligą pranešantis svorio netekimas yra laipsniškas, kasdien netenkama po vienodą kiekį. Nors dažniausiai sunerimstama tada, kai po ilgo laiko užlipus ant svarstyklių pastebima, jog netekote daug svorio. Jei dėl tokių rezultatų nesistengėte, pasikalbėkite su savo gydytoju.

Nenustojantis rėmuo

Rėmuo, sunkus virškinimas ir kiti dažni simptomai, siejami su virškinamojo trakto sutrikimais, gali byloti apie skrandžio vėžį. Dažniausiai tokie nemalonūs pojūčiai yra susiję su visai kitais sutrikimais, bet vis tiek yra patariama nedelsti ir bet kokiu atveju kreiptis į gydytoją.

REKLAMA

Pilvo pūtimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas

Logiška, jog skrandyje atsiradus vėžiui, jūs galite pradėti jausti nepatogumo jausmą pilve, arba tai gali sujaukti normalią virškinamojo trakto veiklą. Nors nei vienas šių simptomų nerėkia gydytojui, jog sergate vėžiu, jei bent vieną jų patiriate kartu su kitais aukščiau išvardintais požymiais, paprašykite, kad jums būtų atlikti atitinkami tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų