REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį savaitgalį pasaulį sudrebino Saudo Arabijos pareiškimas dėl masinių karališkosios šeimos ir su ja siejamų asmenų sulaikymų. Tarp įtariamųjų korupcija atsidūrė ir JAV prezidento nemalonėje atsidūręs princas Al Waleedas bin Talalas, rašoma RBC.

Šį savaitgalį pasaulį sudrebino Saudo Arabijos pareiškimas dėl masinių karališkosios šeimos ir su ja siejamų asmenų sulaikymų. Tarp įtariamųjų korupcija atsidūrė ir JAV prezidento nemalonėje atsidūręs princas Al Waleedas bin Talalas, rašoma RBC.

REKLAMA

„Iškėlė asmeninius interesus aukščiau visuomeninių“

Lapkričio 4-osios vakarą Saudo Arabijos karalius Salmanas išleido įsaką dėl kovos su korupcija ir pareiškė, kad yra nusiteikęs „galutinai nutraukti valdžios struktūrų savivaliavimo atvejus“. Anot monarcho išplatinto pranešimo, aukščiausiuose valdžios sluoksniuose atsidūrė žmonės, „kurie savo asmeninius interesus iškėlė aukščiau visuomeninių“, su banaliu siekiu neteisėtai praturtėti.

Netrukus vietinė televizija „al Arabiya“ paskelbė apie masinius sulaikymus: įtarimai korupcija pateikti 11 karališkosios Saudo Arabijos šeimos narių, keturiems dabartiniams ir „dešimtims“ buvusių ministrų. Tarp jų – princas Al Waleedas bin Talalas ir buvęs nacionalinės gvardijos ministerijos vadovas Mitebas bin Abdullah. Ką konkrečiai padarė saudiečių karališkosios dinastijos atstovai, nėra tikslinama. Tačiau „Bloomberg“ pranešė, kad al Waleedas buvo sulaikytas savo stovykloje dykumoje.

REKLAMA
REKLAMA

Princas prieš princą

Žiniasklaidoje pasirodė kelios versijos, ko tokiais veiksmai siekia 81-ių saudiečių karalius. „Bloomberg“ skelbia, kad sulaikymai tik sustiprino gandus apie tai, kad karalius Salmanas tuo pačiu „valo kelią į sostą“ savo 32 metų sūnų Mohammedui bin Salmanui. Būtent jo sąjungininkas Khaledas bin Ayyafas pakeitė Mitebą nacionalinės gvardijos vadovo poste. Agentūros pašnekovai nurodė, kad pastaruosius mėnesius svarbius postus valdžioje perima žmonės iš sosto paveldėtojo rato, o Mitebas vargais negalais stengėsi išlaikyti savo poziciją.

REKLAMA

Artimųjų Rytų ekspertas Hani Sabra „Bloomberg“ papasakojo, kad sosto paveldėtojo pozicijų stiprinimas anksčiau iššaukė nemažą nepasitenkinimą tarp daugelio įtakingų sauditų. Dabar, kuomet Khaledas bin Ayyafas perėmė institucijos, kuri laikoma buvusio karaliaus Abdullah klano bastionu, numatyti reakciją karališkosios šeimos viduje praktiškai neįmanoma.

Regiono ekspertai buvo nustebinti al Waleedo sulaikymu, šis milijardierius ne sykį viešai deklaravo savo lojalumą tiek karaliui Salmanui, tiek ir jo sūnui. Pavyzdžiui, rugsėjį „Alwaleed Kingdon Tower“ dangoraižyje buvo pakabintas didžiulis monarcho portretas nacionalinės šventės metu. Tačiau „Market Watch“ nurodo, kad princui galėjo priminti jo artimuosius. Jeigu pats al Waleedas ir nepretendavo į valdžią šalyje, tai jo tėvas Talalis ben Abdulas Azizas aktyviai pasisakė prieš princo Muhammedo iškėlimą į valdžią. Leidinio šaltiniai šį staigų „valymą“ sieja su tariamu karaliaus Salmano sprendimu pasitraukti iš valdžios jau šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA

Veidu į Iraną ir nugara į Trumpą

Al Waleedo sulaikymas iššaukė nuostabą tarp jo verslo partnerių. Pasak „The New York Times“, jis ne veltui buvo vadinamas Artimųjų Rytų Warrenu Buffetu. „Forbes“ al Waleedo turtus vertina 18 mlrd. dolerių, o tai leidžia jam užimti 45-ąją vietą turtingiausiųjų žmonių planetoje sąraše. Jis valdo 95 proc. „Kingdom Holding“ akcijų ir yra stambiausias vieno iš pasaulinių finansų giganto „Citigroup“ (daugiau nei 6 proc. akcijų) akcininkų. Jam taip pat priklauso tokių bendrovių kaip „Four Seasons“ (kartu su Billu Gatesu jie valdo 95 proc. akcijų), „Twitter“, „21st Century Fox“, „Disney“, akcijos. Jam priklauso viešbučiai „George V“ Paryžiuje ir „Plaza“ Niujorke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot „The New York Times“, princo areštas atliktas tuo metu, kai Saudo Arabijos princas Mohammedas stiprina ryšius su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Al Waleedas, nepaisant sudėtingų Rijado santykių su Teheranu, dar prieš kelerius metus planavo investuoti į Irano ekonomiką ir to atsisakė tik dėl griežtos karaliaus Salamano pozicijos. Mohammedas savo požiūriu į Teheraną niekuo neprieštarauja D. Trumpo politikai Irano atžvilgiu.

Taip pat reiktų pažymėti, kad su al Waleedu D. Trumpo santykiai nesusiklostė nuo pat pradžių. Dar jo priešrinkiminės kampanijos metu abu verslininkai apsikeitė griežtomis frazėmis. Princas respublikonų kandidatą pavadino „Amerikos gėda“, o D. Trumpas „Twitter“ žinutėje al Waleedą išvadino „apkvaišusiu princu, kuris amerikiečių politikus bando kontroliuoti savo tėtušio pinigų pagalba“.

REKLAMA

Tai prieštarauja al Waleedo tikinimams, kad savo turtus jis uždirbo pats. Princas tvirtino, kad tėvas jam padovanojo tik namą ir išskyrė 30 tūkst. dolerių išsilavinimui ir dar 300 tūkst. – paskolino. Princas niekada nepasakojo, kokiu būdu jam pavyko greitai praturtėti, nors „Business Insider“ nurodė, kad dauguma jo sėkmingų sandorių yra susiję su nekilnojamu turtu.

Princas pastaruoju metu aktyviai domėjosi investavimo Rusijoje galimybėmis. Be visų kitų projektų, jis 2017-ųjų rugsėjį lankėsi Čečėnijoje, kur pravedė derybas su vietos vadu Ramzanu Kadyrovu. Kremliaus statytinis vėliau socialiniame tinkle teigė, kad „apsilankęs garbusis brolis al Waleedas yra pasirengęs investuoti mūsų respublikoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų