REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieno Teksaso miestelio bažnyčioje juodai apsirengęs užpuolikas sekmadienį pradėjo šaudyti iš pusiau automatinio šautuvo į tikinčiuosius per rytines pamaldas, nužudė 26 žmones ir dar 20 sužeidė per naujausias masines šaudynes, sukrėtusias Jungtines Valstijas.

Vieno Teksaso miestelio bažnyčioje juodai apsirengęs užpuolikas sekmadienį pradėjo šaudyti iš pusiau automatinio šautuvo į tikinčiuosius per rytines pamaldas, nužudė 26 žmones ir dar 20 sužeidė per naujausias masines šaudynes, sukrėtusias Jungtines Valstijas.

REKLAMA

Per spaudos konferenciją po šio išpuolio pareigūnai užpuoliko neįvardijo, tik sakė, jog jis buvo „jaunas baltasis vyras, galbūt nedaug vyresnis negu 20 metų“. Užpuolikas, vilkėjęs neperšaunamą liemenę, buvo rastas negyvas savo automobilyje po susidūrimo su vienu vietos gyventoju.

Praėjus lygiai penkioms savaitėms po didžiausių šaudynių per JAV naujausių laikų istoriją šalį sukrėtusi nauja tragedija išprovokavo užuojautos pareiškimų srautą. Tarp pasisakiusiųjų buvo ir Azijoje viešintis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Aukos, kurių amžius – nuo penkerių iki 72 metų, buvo nušautos 1-ojoje baptistų bažnyčioje kaimiškame Saderland Springso miestelyje, turinčiame apie 400 gyventojų ir esančiame maždaug už 50 km į pietryčius nuo San Antonijaus.

REKLAMA
REKLAMA

Užpuolikas pradėjo šaudyti šalia bažnyčios, tuomet įžengė į pastatą ir toliau žėrė kulkas, sakė Teksaso visuomenės saugumo departamento regioninio padalinio direktorius Freemanas Martinas (Frimenas Martinas).

REKLAMA

„Jam einant iš bažnyčios vienas vietos gyventojas čiupo savo šautuvą ir pastojo kelią įtariamajam. Įtariamasis metė savo šautuvą – „Ruger AR“ automato tipo šautuvą – ir pabėgo iš bažnyčios. Mūsų vietos gyventojas tuo metu persekiojo įtariamąjį“, – aiškino F. Martinas.

Teisėsaugos pareigūnai vėliau rado šaulį negyvą savo automobilyje, sudužusiame ties Vilsono ir Gvadalupės apygardų riba. Kol kas neaišku, ar vyras nusižudė, ar buvo nušautas su juo susirėmusio gyventojo.

Automobilyje rasti keli šaunamieji ginklai. Mašiną apžiūrėjo sprogmenų ekspertai.

„Yra kelios nusikaltimo vietos. Bažnyčia, (teritorija) prie bažnyčios. Vieta, kur buvo rastas įtariamojo automobilis“, – sakė F. Martinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aiškinamės, kas yra šis įtariamasis ir iš kur jis. Esame pasiuntę į visas ligonines Teksaso reindžerius – jie aiškinasi sužeistųjų buvimo vietą ir juos apklausia“, – pridūrė pareigūnas.

Amerikiečių žiniasklaidos kanalai šaulį įvardijo kaip 26 metų buvusį karį, nuteistą karinio tribunolo ir 2014 metais negarbingai pašalintą iš JAV Karinių oro pajėgų.

Pasak Karinių oro pajėgų atstovės Ann Stefanek (En Stefanek), įtariamasis užpuolikas Devinas Kelley (Devinas Kelis) 2012 metais buvo nuteistas karo tribunolo už numanomą savo žmonos ir vaiko užpuolimą ir atliko 12 mėnesių įkalinimo bauzmę. Galiausiai jis buvo pašalintas iš kariuomenės už blogą elgesį, taip pat buvo pažemintas jo laipsnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atstovė nurodė, kad D. Kelley nuo 2010 metų tarnavo Naujojoje Meksikoje veikiančios Hollomano (Houlomano) oro pajėgų bazės logistikos padalinyje iki pat jo pašalinimo 2014-aisiais. Jis buvo atsakingas už keleivių, krovinių ir asmeninių daiktų gabenimą kariuomenės transporto sistema.

Aukos

„Daugybė šeimų neteko artimųjų – tėvų, motinų, sūnų ir dukrų“, – sakė valstijos gubernatorius Gregas Abbottas (Gregas Abotas) ir perspėjo, kad aukų dar gali padaugėti.

„Žinoma, tragediją didina faktas, kad tai įvyko bažnyčioje, maldos namuose, kur buvo sušaudyti nekalti žmonės. Gedime jų netekties, bet palaikome jų šeimų narius“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Sužeistieji buvo išvežti į keletą ligoninių; kai kurie išskraidinti sraigtasparniu. Jų sužalojimai – nuo „lengvų iki labai sunkių“, pažymėjo F. Martinas.

Tarp žuvusiųjų buvo vietos pastoriaus Franko Pomeroy (Frenko Pomerojaus) 14-metė dukra, bažnyčios vadovas sakė televizijai „ABC News“.

Annabelle Renee Pomeroy (Anabel Renė Pomeroj) buvo „labai gražus, nepaprastas vaikas“, sakė jos tėvas.

Šaudynių metu Frankas Pomeroy buvo kaimyninėje Oklahomos valstijoje, bet sužinojęs apie ištikusią tragediją parvažiavo į Teksasą.

Tarp sužeistųjų yra šešiametis Rylanas (Railanas) – į jį pataikė keturios kulkos, berniuko dėdė sakė televizijai „CBS News“. Dienraštis „The Dallas Morning News“ pranešė, kad tarp pašautųjų yra vienas dvimetis.

REKLAMA

Netoli Floresvilio miesto esančio Connally (Konalio) memorialinio medicinos centro atstovė sakė, kad ši ligoninė priėmė aštuonis pacientus su šautinėmis žaizdomis. Keturi buvo išvežti į San Antonijų.

Trumpas žada „visišką palaikymą“

Policija atitvėrė nusikaltimo vietą. Apsiašaroję artimieji ir kaimynai stovėjo šalimais, neramiai laukdami naujienų iš tradicinio balto bažnyčios pastato.

Į Saderland Springsą išvyko Federalinio tyrimų biuro ir Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų biuro pareigūnai, nurodė agentūros.

Prezidentas D. Trumpas sakė, kad „mūsų širdys sudaužytos“.

„Šis blogio aktas įvyko, kai aukos ir jų artimieji buvo savo maldos namuose, – jis sakė Tokijuje. – Susitelkiame, susikabiname rankomis ir per ašaras bei per liūdesį liekame stiprūs.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas pažadėjo savo administracijos „visišką palaikymą“ tyrimui.

Kaip ir po daugelio ankstesnių masinių šaudynių, demokratai nepraleido progos dar kartą paraginti sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę. Šis klausimas itin opus šalyje, teisę turėti ginklų laikančioje beveik šventa.

D. Trumpo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama) irgi pasmerkė šį „neapykantos aktą“.

„Tegul Dievas suteikia mums visiems išminties klausti, kokių konkrečių žingsnių galim imtis, kad sumažintume tarp mūsų smurtą ir ginklų kiekį“, – sakė buvęs prezidentas.

Prieš penkias savaites Las Vegase kitas šaulys pro savo viešbučio kambario langus paleido ugnį į koncerto po atviru dangumi dalyvius. Jis nužudė 58 žmones, dar šimtus sužeidė. Šis išpuolis buvo pražūtingiausios masinės šaudynės per JAV naujausių laikų istoriją.

Taip pat praėjo kiek daugiau nei dveji metai nuo dienos, kai baltųjų viršenybės šalininkas Dylannas Roofas (Dilanas Rufas) įžengė į istorinę juodaodžių bažnyčią Čarlstono mieste Šiaurės Karolinoje ir nušovė devynis žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų