REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors šiuo metu Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos statistika Zarasų rajono savivaldybėje nerodo didelių renovacijos tempų – nuo 2013 m. atnaujinti 14 namų, renovacijos procesu šioje savivaldybėse besirūpinantys specialistai tikina – jau kitąmet renovuotų daugiabučių skaičius drastiškai padidės. Planuojama, kad apie 110 daugiabučių turinčioje savivaldybėje bus atnaujinta per 40 namų.

Nors šiuo metu Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos statistika Zarasų rajono savivaldybėje nerodo didelių renovacijos tempų – nuo 2013 m. atnaujinti 14 namų, renovacijos procesu šioje savivaldybėse besirūpinantys specialistai tikina – jau kitąmet renovuotų daugiabučių skaičius drastiškai padidės. Planuojama, kad apie 110 daugiabučių turinčioje savivaldybėje bus atnaujinta per 40 namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė jaučia renovacijos įsibėgėjimą

Pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą iki metų pabaigos planuojama atnaujinti dar du daugiabučius. Be to, savivaldybės planuose – dar 47 daugiabučių atnaujinimas panaudojant specialias Ignalinos rajono energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose pastatuose programos lėšas, kurios suteikia papildomą 15 proc. paramą modernizacijai. Šiuo metu, kaip pasakoja Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Ramūnas Keršys, daugumai namų jau nupirkti rangos darbai, tad jie – prie pat modernizacijos starto linijos.

REKLAMA

„Juokais sakome, kad kitąmet Zarasai virs statybų aikštele – juk planuojame atnaujinti bemaž pusę daugiabučių“, – pastebi pašnekovas bei atskleidžia, kad ilgalaikiai savivaldybės planai dar ambicingesni: „Norėtume atnaujinti 100 proc. visų daugiabučių, tačiau suprantame, kad tai įgyvendinti bus sunku.“

Dar vienas savivaldybės pasiekimas, kurį įvardija pašnekovas – net aštuonių namų, esančių greta vienas kito atnaujinimas bei savivaldybės investicijos į jų aplinkos ir infrastruktūros modernizaciją. „Šis nedidelis kvartalas galėtų būti puikia iliustracija, kokią naudą atneša kvartalinė renovacija ir kaip ji keičia miesto veidą. Planuodami tolimesnį renovacijos procesą, stengsimės įgyvendinti kvartalinę renovaciją, tad šis pavyzdys – labai reikalingas“, – pasakoja R. Keršys.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma investuoja į tinkuojamus fasadus

Atnaujindami savo būstą Zarasų gyventojai visada laikėsi praktiško požiūrio, pažymi didžiausios renovacijos administruojančios įmonės atstovas, vadovo pavaduotojas Arvydas Steponavičius. Noras rinktis optimalų investicijų planą išryškėjo dar atnaujinant namus-pirmeivius, po kurių renovacijos galimybėmis atnaujinti savo būstą susidomėjo nemažai Zarasų gyventojų.

„Dauguma daugiabučių renkasi tinkuojamus fasadus ir retai įgyvendina valstybės nefinansuojamas priemones, tokias kaip šalto vandens, vandentiekio sistemos ar elektros instaliacijos atnaujinimą. Ši tendencija susiklostė dėl sąlyginai nedidelės nekilnojamo turto kainos Zarasų rajone – jeigu gyventojas mato, kad renovacijai kainuos pusę jo būsto vertės, motyvo atsinaujinti nebėra, todėl pas mus populiariausi kuklūs investiciniai planai, kai įgyvendinamos tik valstybės finansuojamos priemonės“, – pasakoja A. Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tai nereiškia, kad senos statybos daugiabučiai neturės galimybės atsinaujinti šalto vandens sistemos ar elektros instaliacijos. „Mus kaip didžiausių daugiabučių administratorių iš tiesų džiugina kaupiamosios lėšos. Sutariame su gyventojais, kad jas naudosime būtent įvairių sistemų atnaujinimui pagal namo poreikius“, – sako pašnekovas.

Į naująjį kvietimą žiūri viltingai

Vertindamas gyventojų požiūrį į renovaciją ir artimiausius – kitų metų planus – Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius R. Keršys neslepia, kad jau prasidėjo darbai rengiant paraiškas neseniai paskelbtam kvietimui dalyvauti naujame Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos etape.

REKLAMA

„Nuotaikos šiuo metu tikrai geresnės nei prieš kelerius metus, – neslepia pašnekovas – Svarbiausias lūžis jau įvykęs – gyventojai renovacijos idėją palaiko. Be to, turime daugiau patirties, aiškiai ir sklandžiai veikiantį renovacijos mechanizmą, kai kelios institucijos bendromis pastangomis inicijuoja ir kontroliuoja renovacijos procesą. Labai džiaugiamės bendru darbu su didžiausiu renovacijos administratoriumi bei sukaupta patirtimi – į gyventojų klausimus galime atsakyti naudodami tikrus pavyzdžius ir faktinę informaciją apie sutaupymus“, – pasakoja Zarasų rajono savivaldybės atstovas.

REKLAMA

Pajuto didesnį rangovų susidomėjimą

Šie metai atnešė gerų žinių ir iš rangovų, pastebi didžiausiosrenovacijos administruojančios įmonės atstovas A. Steponavičius – rangovų susidomėjimas renovacijos projektais ženkliai padidėjęs.

„Buvo laikas, kada kai kurie rangovai nesiimdavo renovuoti daugiabučio, jeigu projekto suma nebuvo itin didelė. Dabar matome, kad tie patys rangovai, anksčiau net nesiuntę savo pasiūlymų, labai mielai atsiliepia į mūsų skelbiamus konkursus. Toks pokytis, be abejo, labai naudingas gyventojams“, – pastebi pašnekovas bei priduria, kad tai svarbu, nes entuziazmo įgyvendinti modernizaciją nestokoja net patys mažiausi – 4 butų namai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybėje daugiausiai 24 butų, vienos laiptinės namų. Yra pora ir didesnių – 50 butų. Tačiau renovuotis labai norėtų ir patys mažiausi, vos kelių butų namai. Ne paslaptis, kad investicijos į renovaciją tokiuose namuose yra didesnės nei didesniuose daugiabučiuose, tačiau gyventojų tai negąsdina“, – komentuoja A. Steponavičius.

Nuo 2017 m. lapkričio 1 d. paraiškos dėl daugiabučio namo atnaujinimo priimamos vertinimui visuose Būsto energijos taupymo agentūros regioniniuose padaliniuose.

Daugiau informacijos www.betalt.lt ir www.atnaujinkbusta.lt

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų