REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie vieno iš Trakų Vokės keturaukščio šiuo metu jau baigia plušėti statybininkai – atnaujinimas beveik baigtas. Gyventojai su modernizuota šildymo sistema jau spėjo pasitikti ir šį šildymo sezoną bei pajusti teigiamus pokyčius. Tiesa, šio daugiabučio kelias iki renovacijos buvo ilgas ir vingiuotas, o pasiekti gerų renovacijos rezultatų padėjo tik daugiabučio bendrijos užsispyrimas ir principingumas.

Prie vieno iš Trakų Vokės keturaukščio šiuo metu jau baigia plušėti statybininkai – atnaujinimas beveik baigtas. Gyventojai su modernizuota šildymo sistema jau spėjo pasitikti ir šį šildymo sezoną bei pajusti teigiamus pokyčius. Tiesa, šio daugiabučio kelias iki renovacijos buvo ilgas ir vingiuotas, o pasiekti gerų renovacijos rezultatų padėjo tik daugiabučio bendrijos užsispyrimas ir principingumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendė problemas, būdingas senos statybos namams

Renovacijos privalumų ir trūkumų svarstymas, trukęs beveik metus, bei dar trejų pareikalavęs renovacijos projekto įgyvendinimas – tiek laiko reikėjo antrojo Trakų Vokėje daugiabučio modernizacijai. Tačiau, kaip pabrėžia renovacijos projektą įgyvendinęs bendrijos pirmininkas Darius Daukantas, nuo pat pradžių svarbiausia buvo užtikrinti modernizacijos kokybę, o ne jos greitį.

REKLAMA

Pašnekovas neslepia, kad daugiabučiui tikrai reikėjo modernizacijos: „Namas – 1981 m. statybos, tad nusidėvėjimas buvo jaučiamas daugeliu požiūrių.“ Nerimą kėlė ir trupančios bei skylinėjančios geltonos apdailos plytos, ir žiemą drėkstančios butų sienos, ir nesubalansuota šildymo sistema. „Šildymo problemos buvo „standartinės“: viršutiniai ir kampiniai butai šaldavo, o viduriniai kaisdavo“, – komentuoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstė, ar verta renovaciją įgyvendinti patiems

Aktyvi namo bendruomenė neskubėjo rinkis modernizacijos – kadangi kai ką anksčiau remontavo savo jėgomis, tad svarstė, ar galėtų ir visą būstą atnaujinti savarankiškai.

„Patys atsinaujinime šildymo punktą, lietaus nuotekų sistemą, pasikeitėme langus laiptinėse. Diskutuojant per susirinkimus visi sutikdavo, kad namą reikėtų atnaujinti, svarbiausias klausimas buvo kitas – ar verta prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, ar naudingiau daryti visus modernizacijos darbus po truputį, savo lėšomis. Galiausiai sutarėme, kad prisijungsime prie renovacijos, tačiau projektą įgyvendinsime patys“, – pasakoja D. Daukantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investicijų planą tvirtino net kelis kartus

Atėjus laikui balsuoti dėl renovacijos įgyvendinimo, 24 butų name renovacijai pritarė 20-ies savininkai. Tačiau džiaugsmas dėl netrukus prasidėsiančios renovacijos netrukus išblėso: „Paaiškėjo, kad prieš šiltinant sienas, reikia jas sutvirtinti. To nebuvo numatyta investicijų plane, tad teko dar kartą dėl jo balsuoti“, – apie renovacijos kelio pradžią pasakoja bendrijos pirmininkas.

Vėliau laukta galimybės įsigyti rangos darbus atskirai nuo projektavimo, o paskelbus konkursą rangos darbams, paaiškėjo, kad rangos darbų kainos jau pasikeitusios – dar kartą teko keisti investicijų planą. Šįkart gyventojai pritarė modernizacijai nei iš pirmo karto ir tik po kelių mėnesių buvo vėl nutarta tęsti pradėtą iniciatyvą. Kai jau atrodė, kad visos bėdos išsisprendė, rangovas laimėjęs konkursą, pasirodė esąs nepatikimas. Jam nebeleista dalyvauti renovacijos procese. Tad dar kartą teko skelbti rangos darbų konkursą. Šįkart – sėkmingai.

REKLAMA

Bendrijos pirmininkas neslepia, kad dėl įvairių iššūkių, daugiabutis gavo ne 40 proc. valstybės paramą, o 35 proc., nes rangos darbai prasidėjo vėliau nei planuota. Kita vertus, net iškilus sunkumams, dauguma gyventojų nenuleido rankų. „Kai kada man pačiam buvo neramu, tačiau kaimynai tikėjo, kad renovaciją įgyvendinsime“, – pasakoja D. Daukantas.

Už greitai atlikus darbus svarbesnė kokybė

Nepaisant laiko, kurio pareikalavo pasirengimas renovacijos įgyvendinimui, namo bendrija buvo pasiryžusi itin kruopščiai įgyvendinti rangos darbus. „Pasirinkome vėdinamą fasadą, balkonų stiklinimą ir esminę šildymo sistemos modernizaciją – įtaisėme termostatinius ventilius ant kiekvieno radiatoriaus, ir ant stovų“, – svarbiausius darbus vardija D. Daukantas bei pastebi, kad nuolatinis rangovų darbo sekimas buvo labai svarbus.

REKLAMA

„Džiaugiamės, kad pasirinkome šį projektą įgyvendinti patys, kaip bendrija. Jaučiame, kad turime didesnę proceso kontrolę. Dabar su rangovais sutarėme, kad svarbiausia – kokybė, o ne griežtas terminų laikymasis. Bendraudamas su jais nuolat pabrėžiu, kad svarbiausia – gyventojų interesai, o ne kuo greičiau ir pigiau atlikti darbai. Juk kai kada, skubant kuo greičiau atlikti darbus, daroma daugiau nuolaidų. Mes pasukome visai kitu keliu“, – pasakoja bendrijos pirmininkas bei priduria, kad kokybiškas rangos darbų įgyvendinimas nepareikalavo daugiau laiko, nei įprastai vyksta renovacijos darbai: „Parengiamieji darbai prasidėjo dar pernai metų gale, o įsibėgėjo šiemet pavasarį. Dabar visi darbai beveik baigti ir tikimės, kad netrukus pasieksime finišo tiesiąją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikisi per pusę mažesnių šildymo sąskaitų

Vos prasidėjus šildymo sezonui, gyventojai iškart pajuto teigiamą renovacijos naudą. „Iki renovacijos labiausiai šąlančių butų savininkai juokavo, kad jeigu po modernizacijos temperatūra pakils bent iki 16 laipsnių, jie labai džiaugsis. Dabar šiuose butuose 22–23 laipsniai šilumos, tad renovacija daugelį iš tikrųjų džiugina. Be to, namui išgražėjus, vis dažniau diskutuojama, kaip tvarkysime namo aplinką“, – pasakoja D. Daukantas bei priduria, kad tolimesniuose daugiabučio planuose yra svarstymų ir apie rekuperacinės sistemos įsirengimą.

O kol kas su nekantrumu laukiama pirmųjų šildymo sąskaitų, kad galima būtų palyginti sutaupymus. „Nors investicijų plane buvo numatyta sutaupyti 40 proc., tikiuosi, kad šilumos suvartojimą pavyko sumažinti bent per pusę“, – viliasi pašnekovas. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų