REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Manhatane automobilis lėkė dviračių taku (nuotr. SCANPIX)

Niujorke antradienį išnuomoto pikapo vairuotojas traiškė dviratininkus ir pėsčiuosius, mirtinai sužalodamas aštuonis žmones, ir tai buvo pirmas kruvinas „terorizmo aktas“ šiame mieste nuo 2001-ųjų rugsėjo 11-osios.

7

Niujorke antradienį išnuomoto pikapo vairuotojas traiškė dviratininkus ir pėsčiuosius, mirtinai sužalodamas aštuonis žmones, ir tai buvo pirmas kruvinas „terorizmo aktas“ šiame mieste nuo 2001-ųjų rugsėjo 11-osios.

REKLAMA

Transporto priemonės ir anksčiau būdavo panaudojamos kaip terorizmo ginklai, dažnai – „Islamo valstybės“ (IS) šalininkų ir prieš JAV vadovaujamos, su džihadistais Irake bei Sirijoje kovojančios koalicijos valstybes.

Barselonos La Ramblos bulvaras

Rugpjūčio 17 dieną Katalonijos regiono sostinės Barselonos senamiestyje, populiariame La Ramblos bulvare, sunkvežimio vairuotojas tyčia nukreipė savo mašiną į minią. Policija sakė, kad tai buvo teroristinė ataka.

Po kelių valandų Kambrilso pajūrio kurorte netoliese išpuoliui buvo panaudotas lengvasis automobilis. Per šias skerdynes žuvo 15 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Visi išpuolius surengusios teroristų kuopelės nariai buvo arba nukauti, arba ispanų policijos areštuoti.

Šarlotsvilis

Rugpjūčio 12 dieną, per kraštutinių dešiniųjų mitingą Šarlotsvilyje Virdžinijoje 32 metų moteris žuvo, dar keli žmonės buvo sužeisti, automobiliui įsirėžus į atsakomojo protesto dalyvius. Pasak liudininkų, automobilis į žmones buvo nukreiptas tyčia.

REKLAMA

Taikinys – Londonas

Šių metų kovo 22 dieną į islamą atsivertęs 52 metų britas Khalidas Masoodas (Chalidas Masudas) nukreipė automobilį į pėsčiuosius ant Vestminsterio tilto netoli parlamento ir paskui mirtinai subadė policininką. Iš viso žuvo penki žmonės, dar maždaug 50 buvo sužeisti. Užpuoliką nušovė policija; atsakomybę už išpuolį prisiėmė IS.

Birželio 3 dieną Didžiosios Britanijos sostinė vėl tapo teroristų taikiniu – trys užpuolikai nukreipė mikroautobusą į pėsčiuosius, o paskui su netikrais mirtininkų diržais siautėjo baruose prie Londono tilto ir peiliais badė žmones. Žuvo aštuoni žmonės, paskui policija užpuolikus nušovė. Atsakomybę taip pat prisiėmė IS.

REKLAMA
REKLAMA

Birželio 19 dieną mikroautobusui įsirėžus į musulmonų tikinčiuosius netoli mečetės Šiaurės Londono Finsberio parko rajone, žuvo vienas vyras, sužeista 11 žmonių. 47 metų įtariamasis yra areštuotas ir apkaltintas teroristiniu nužudymu ir bandymu nužudyti.

Nica, Eliziejaus laukai

2016-ųjų liepos 14 dieną 31 metų tunisietis Mohamedas Lahouaiejas-Bouhlelis (Mohamedas Lahvaježas-Buhlelis) Nicoje 19 tonų sveriančiu sunkvežimiu traiškė žmones, garsiojoje krantinėje susirinkusius pasižiūrėti Bastilijos paėmimo dienos fejerverko. Žuvusiųjų buvo 86. IS vėliau pareiškė, kad M. Lahouaiejas-Bouhlelis buvo jos sekėjas.

Šių metų birželio 19 dieną ištikimybę IS prisiekęs 31 metų Adamas Dzaziri žuvo Paryžiaus Eliziejaus laukų bulvare savo automobilį su ginklais ir dujų balionu nukreipęs į policijos mikroautobusą. Daugiau niekas nebuvo sužeistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio 19 dieną 36 metų alžyrietis Hamou B. (Hamu B.) nukreipė BMW į karių grupę prie kareivinių vakariniame Paryžiaus priemiestyje Levalua Perė, sužeisdamas šešis žmones. Po gaudynių automobiliais policija įtariamąjį pašovė.

Stokholmo parduotuvių gatvė

2017 metų balandžio 7 dieną per išpuolį Švedijos sostinėje sunkvežimis mirtinai sužalojo penkis žmones, tarp jų – 11 metų mergaitę švedę, britą ir belgą. Dar 15 žmonių buvo sužeisti.

39 metų Uzbekistano pilietis Rakhmatas Akilovas (Rachmatas Akilovas) prisipažino pavogtą alaus sunkvežimį nukreipęs į pėsčiuosius pagrindinėje Stokholmo parduotuvių gatvėje Drotningatane.

REKLAMA

Kaip sakė Uzbekistano policija, R. Akilovas 2015 metais bandė prisidėti prie IS.

Berlyno Kalėdų mugė

2016 metų gruodžio 19 dieną Tuniso pilietis Anisas Amri užgrobė sunkvežimį ir juo rėžėsi į minią vienoje Berlyno Kalėdų mugėje. Žuvo 12 ir buvo sužeisti dar 48 žmonės. 24 metų A. Amri po keturių dienų Milane nušovė italų policija. Atsakomybę už išpuolį Vokietijos sostinėje prisiėmė IS.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų