REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ispanijos Konstitucinis Teismas antradienį įsakė įšaldyti praeitą savaitę Katalonijos parlamento paskelbtą regiono nepriklausomybės deklaraciją, pranešė vienas teismo šaltinis.

Ispanijos Konstitucinis Teismas antradienį įsakė įšaldyti praeitą savaitę Katalonijos parlamento paskelbtą regiono nepriklausomybės deklaraciją, pranešė vienas teismo šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teismo plenariniame posėdyje ką tik preliminariai suspenduotas nepriklausomybės paskelbimas“, kol bus išnagrinėtas Ispanijos vyriausybės skundas, sakė šaltinis.

REKLAMA

Šis sprendimas buvo viena iš virtinės priemonių, kuriomis Madridas stengiasi užkirsti kelią turtingo rytinio autonominio regiono užmojams vienašališkai atsiskirti.

Katalonijos nepriklausomybės judėjimą reikia „sulėtinti“

Atstatydintas Katalonijos separatistų lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) antradienį pareiškė, kad jo regiono nepriklausomybės siekį reikia „sulėtinti“, kad būtų išvengta neramumų, Madridui įvedus jame tiesioginį valdymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalime kurti respublikos visiems, (remdamiesi) smurtu“, – žurnalistams Briuselyje sakė C. Puigdemont'as.

Jis pridūrė, kad jeigu dėl to reikėtų „sulėtinti respublikos plėtrą, tuomet turime laikyti tai protinga kaina, kurią turime sumokėti“.

Puigdemontas sako neieškąs prieglobsčio Briuselyje

Atstatydintas Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) sako, kad atvyko į Belgiją ieškoti „laisvės ir saugumo“, o ne prašyti prieglobsčio.

Jis sakė esąs Briuselyje todėl, kad šis miestas yra Europos sostinė.

C. Puigdemontas pažadėjo su savo komanda „tęsti savo darbą, nepaisant mums įvestų suvaržymų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas su žurnalistais Briuselyje antradienį C. Puigdemontas taip pat pareiškė, kad priims iššūkį ir „su visa jėga“ dalyvaus gruodžio 21 dieną Katalonijoje vyksiančiuose rinkimuose. Jis taip pat pažadėjo, kad Katalonijos nacionalistai ateis balsuoti.

Ispanija nori, kad Katalonija „atsisakytų savo politinio projekto, bet jiems nepavyks to pasiekti“, sakė jis.

Ispanijos teismas kviečia apklausai buvusią Katalonijos parlamento pirmininkę

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas antradienį pranešė, kad buvusi parlamento pirmininkė Carme Forcadell (Karmė Forkadel) yra šaukiama atvykti apklausai šią savaitę ir jai bus pareikšti kaltinimai dėl regiono separatistinių siekių.

REKLAMA

C. Forcadell ir jos pavaduotojai parlamente yra šaukiami atvykti į teismą lapkričio 2 ir 3 dienomis, nurodoma Ispanijos Aukščiausiojo Teismo pranešime.

Kiek anksčiau šis teismas pranešė nagrinėsiantis kaltinimus, kad dabar jau atstatydintos Katalonijos vyriausybės, praėjusią savaitę paskelbusios regiono nepriklausomybę, šeši nariai surengė maištą, užsiėmė antivyriausybine veikla ir grobstė lėšas.

Tarp šių šešių asmenų yra ir C. Forcadell, viena iškiliausių Katalonijos nepriklausomybės judėjimo aktyvisčių.

Teismas patenkino ankstesnę dieną Ispanijos vyriausiojo prokuroro Jose Manuelio Mazos (Chosė Manuelio Masos) prašymą pareikšti kaltinimus minėtiems pareigūnams.

REKLAMA

Už maištą, antivyriausybinę veiklą ir lėšų grobstymą gresia atitinkamai iki 30, 15 ir šešerių metų laisvės atėmimo bausmės.

J. M. Maza taip pat prašė pareikšti panašius kaltinimus atstatydintam regiono lyderiui Carlesui Puigdemont'ui (Karlesui Pudžemonui) ir jo pavaduotojui Orioliui Junquerasui (Orioliui Žunkerasui).

Teismas nurodė, kad šią bylą tirs teisėjas Pablo Llarena Conde (Pablas Ljarena Kondė).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų