REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išvakarėse pareiškė, kad Rusijos Federacijoje „tam tikros jėgos tikslingai ir profesionaliai“ renka įvairių etninių grupių biologinę medžiagą. Rusijos vadovas kažkokių konkrečių detalių nesiteikė atskleisti.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išvakarėse pareiškė, kad Rusijos Federacijoje „tam tikros jėgos tikslingai ir profesionaliai“ renka įvairių etninių grupių biologinę medžiagą. Rusijos vadovas kažkokių konkrečių detalių nesiteikė atskleisti.

REKLAMA

Tačiau žurnalistai nusprendė, kad V. Putino žodžiai gali būti susiję su Kremliui priklausančių žiniasklaidos priemonių keliama gąsdinimo biometrinių duomenų rinkimu banga. Anot jų, yra renkami žmonių biologiniai duomenys tam, kad būtų sukurtas biologinis ginklas, nukreiptas konkrečiai į kažkurią rasę ar net tautą, rašoma „Newsru“.

Mokslininkas neigia konspiracijos teorijas

Biologijos mokslų daktaras, bioinformatikas Michailas Gelfandas, kalbėdamas su Rusijos naujienų agentūra NSN pareiškė, kad Putiną „kažkas stipriai apgavo“. Jis, be viso kito, pažymėjo, kad renkamos ne visų šalies etninių grupių duomenys, o tik rusų. „Sprendžiant iš tos informacijos, kuri yra, kalbama apie sąnarių ligų genetinius veiksnius. Nežinau, kodėl būtent rusų, tikėtina, todėl, kad jie nori išskirti mutacijas, kurios sukelia polinkį, nuo išskirtinai istorinio pėdsako. Tai yra nuolatinė problema“, – aiškino mokslininkas.

REKLAMA
REKLAMA

M. Gelfandas taip pat pažymėjo, kad pranešimai apie genetinį ginklą yra „kažkoks pasibaisėtinas melas“. „Tokių ginklų nėra. Žmonės pernelyg panašūs vienas į kitą, kad būtų galima sukurti specifinį ginklą prieš kažkurią rasę“, – pažymėjo jis.

REKLAMA

Mokslininko teigimu, sukurti ginklą galima tik prieš nedidelę etninę grupę, prie kuri pastaruosius tūkstantį metų neturėjo kontakto su išoriniu pasauliu ir nesimaišė. „Rusai prie tokios etninės grupės nepriskiriami. Tikėtina, aišku, kad išleidus beprotiškai daug pinigų, galima sugalvoti kaip išnaikinti sąlyginių Andamanų salų gyventojus. Tačiau tam yra daug paprastesnių būdų“, – pridūrė ekspertas.

Anot M. Gelfando, gandai apie genetinio ginklo kūrimą yra naudojami tam tikruose ratuose kovojant dėl finansavimo.

Suklaidinimas, ar tikslinga manipuliacija?

Išvakarėse Rusijos rinkimų teisės visuomeninio instituto direktorius Igoris Borisovas paskelbė, kad tam tikri asmenys vaizdo kamerų pagalba renka Rusijos piliečių duomenis neaiškiais tikslais. V. Putinas į tai atsakė: „Na, vaizdai tai – tebūnie. Ar jūs žinote, kad biologinė medžiaga yra renkama visoje šalyje? Beje, (atsirenkant) skirtingų etninių grupių ir žmonių, gyvenančių skirtinguose Rusijos Federacijos geografiniuose taškuose. Klausimas, kokiu tikslu visa tai yra daroma? Daroma tikslingai ir profesionaliai. Mes štai esame toks objektas, kuris kelia didelį interesą“.

REKLAMA
REKLAMA

V. Putinas galėjo šią konspiracijos teoriją primenančią kalbą pasakyti ir suklaidintas savo patarėjų. Tačiau tai galėjo būti ir tikslingas Rusijos propagandos naratyvą, kuris neretai remiasi konspiracijos teorijomis, tęsiantis veiksmas. Pavyzdžiui, Rusijoje dažnai eskaluojamas „išskirtinumo“ klausimas, persipinantis įvairiuose jo aspektuose: tiek Didžiojo Tėvynės karo „išskirtinis pasipriešinimas naciams“, tiek „išskirtinė kova su JAV“, tiek ir „rusų vaikų grobimas Norvegijoje siekiant pagerinti savo rasę“, tiek Rusijos teritorijoje esančių gamtinių resursų, kurių visi aplink tik ir gviešiasi, išskirtinumas.

Kremlius neabejotinai turi interesų, kad gyventojai manytų, jog jie yra kažkuo išskirtiniai, o „priešai stovi už vartų“, ir tam sustabdyti, aišku, būtinai reikia V. Putino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisijungė ir Kremliaus žiniasklaida

Šį V. Putino negąstavimą netruko paskleisti ir Kremliaus propagandiniai kanalai. Pasaulinis tinklas „Russia Today“ apklausė tris ekspertus, du iš kurių tvirtino, jog biologiniai duomenys imami moksliniams tyrimams, tačiau trečiasis, užbaigęs reportažą Rusijos mokslininkas Igoris Nikulinas, aiškino, kad tai „neabejotinai karinėms reikmėms renkama informacija“.

„Kuriamos naujos biologinio ginklo rūšys. Niekam kitam tai karinėje tarnyboje negali būti (naudojama). Greičiausiai, tai gali būti karinėms reikmėms naudojami virusai“, – aiškino buvęs Rusijos atstovas JT biologinio ginklo komisijoje.

REKLAMA

Ekspertas pateikė neįtikėtiną teoriją, kad „JAV bando sukurti įvairius biologinius ginklus, nukreiptus į konkrečių genų nešiotojus“. „O europiečiai reikalingi, nes jie sudaro didžiąją mūsų šalies dalį. Tai tam pati tikslinė grupė, kuriai jie bando parinkti raktus. Būtina, kad virusai veikt pasirinktinai – vienas ar kitas nacionalines grupes“. Kokiu būdu europiečių genais remiantis JAV sugebėtų naikinti rusus, tačiau neišnaikinti savęs pačių ir Europos gyventojų, eksperto RT neklausė. Jis tik paminėjo, kad Pentagonas finansuoja programą „Žmogaus genomas“.

Su melais įkliūva ne pirmą sykį

Rusijos prezidentas neseniai jau buvo įkliuvęs į „suklaidinimo skandalą“. Propagandiniame ir į dokumentiką pretenduojančiame JAV režisieriaus Oliverio Stone’o filme apie Rusijos prezidentą šis parodė vaizdo įrašą su „rusų sraigtasparnių karine operacija Sirijoje“. Netrukus paaiškėjo, kad vaizdai, kuriuos Rusijos prezidentas pristatė kaip Gynybos ministerijos medžiagą, iš tiesų buvo iš „YouTube“ pasiimtas JAV „Apache“ sraigtasparnių antskrydis Afganistane prieš talibus.

REKLAMA

Kremlius taip pat buvo pasitelkęs konspiracijos teorijas ir numušto Ukrainoje keleivinio lėktuvo atveju. Tuomet prokremliški interneto šaltiniai paskleidė „galimus paaiškinimus“, tarp kurių buvo ir „ispanų dispečerio, dirbusio Ukrainoje žinutė“ ar „lėktuvo keleiviai jau buvo mirę prieš nukrentant lėktuvui“. Tyrėjai vėliau įrodė, kad iš Nyderlandų į Malaiziją skridęs keleivinis lėktuvas buvo numuštas iš Rusijos atgabento priešlėktuvinės gynybos įrenginio „Buk“ raketa.

V. Putinas 2016-ųjų pradžioje taip pat yra pastebėtas su raudonu siūlu ant riešo – kabalistų simboliu, populiariu namų šeimininkių ir pramogų žvaigždžių tarpe. Kremlius nekomentavo šio save religingu pozicionuojančio Rusijos prezidento žingsnio, tačiau galima spėti, kad tai yra tos pačios propagandinės grandinės – paaitrinančios konspiracines teorijas liaudyje – dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų