REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl rašytojos Rūtos Vanagaitės pareiškimų apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą Lietuvoje užviręs šaršalas – anot ekspertų – iš tiesų skirtas diskredituoti net ne lietuvos laisvės gynėją Vanagą, o Lietuvą. Ir ne tik Rytuose, bet ir Vakaruose.

Dėl rašytojos Rūtos Vanagaitės pareiškimų apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą Lietuvoje užviręs šaršalas – anot ekspertų – iš tiesų skirtas diskredituoti net ne lietuvos laisvės gynėją Vanagą, o Lietuvą. Ir ne tik Rytuose, bet ir Vakaruose.

REKLAMA

Ekspertai sako, kad žinoma Lietuvos rašytoja tapo savo „širdies draugo“ žinomo nacių medžiotojo Efraimo Zuroffo įrankiu, ir jų pikto plano rezultatai, jau matomi.

Rašytojos Rūtos Vanagaitės pareiškimai apie Lietuvos kovotoją už nepriklausomybę, partizaną Adolfą Ramanauską-Vanagą, neva jis galėjo būti KGB agentu, šlovino Sovietų Sąjungą ir galimai prisidėjo prie žydų žudymo, neabejotinai skaudžiausiai į širdį dūrė paties partizano šeimai. Partizano dukra sako jau su teisininkais svarstanti, ar skųstis teismui dėl patirto nepamatuojamo šmeižto.

„Šmeižia ne tik paprastą žmogų, kuris žuvo už Lietuvos laisvę, paaukojo viską, kas jam brangiausia, nuėjo ginti tėvynės, gyvybę atidavė. Ir staiga tokie šmeižtai. Šmeižiamas ne tik tas žmogus, bet ir valstybė mūsų, valstybingumas. Man keliagubai skaudu. Į visokias šiukšles nenoriu kreipti dėmesio“, – sakė Adolfo Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prabilo ir šiomis dienomis apie žydų žudymu apkaltiną Ramanauską-Vanagą tylėjusi Lietuvos žydų bendruomenė. Ir tylėjo ne šiaip – kaltinti partizaną sako – neturintys kuo.

REKLAMA

„Lietuvos žydų bendruomenė yra ne institutas mokslinių tyrimų ir ne prokuratūra. Ir kelti ar nekelti klausimą ar skelbti sekančius metus Ramanausko-Vanago garbei ar ne – mes galime tik tokiu atveju, jei mes turime kokių nors žinių ar įtarimų, kad ponas Ramanauskas-Vanagas dalyvavo žydų žudynėse. Šiandien mes tokių duomenų neturime“, – kalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

O pati gi Rūta Vanagaitė, po kurios žodžių ir užvirė košė, iš jos išbristi bando viešai išplatinusi laišką. Tiesa, atsiprašymo ar gailesčio dėl skandalą sukėlusių pareiškimų apie partizanų vadą nėra ir užuominų. Rašytoja tik pareiškė, kad keldama abejones dėl Adolfo Ramanausko-Vanago veiklos ji niekuo nenorėjusi kaltinti. Panašu, kad Vanagaitė dabar labiau gaili savęs ir dėl kilusio skandalo leidyklos sprendimo išimti jos knygas iš prekystalių.

REKLAMA
REKLAMA

Bet būtent skandalas Vakaruose,anot ekspertų, ir buvo Vanagaitės, gal net labiau jos „globėjo“ šioje situacijoje – pasaulyje žinomo kovotojo su naciais Efraimo Zuroffo – tikslas. Prieš kelias dienas moteris prisipažino, kad ją ir Zuroffą maždaug metus sieja romantiški jausmai.

Ilgus metus Zuroffą pažįstantis Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktorius sako, kad sąmoningai ar ne, Vanagaite galėjo būti tiesiog pasinaudota kaip įrankiu diskredituoti Lietuvą Vakaruose. O viskas prasidėjo, dar kai pasirodė autorės knyga „Mūsiškiai“ apie žydšaudžius lietuvius.

Pabendrauti su Efraimu Zuroffu pavyko ir mums. Jis buvo itin smarkiai įsiaudrinęs dėl to, kad jo draugės Vanagaitės knygos išimtos iš prekybos. Ir lyg iš vadovėlio pakartojo tai, apie ką perspėjo ekspertai: „Faktas, kad galima sunaikinti knygas apie pagyvenusių žmonių priežiūrą, apie holokaustą, o jau nekalbant apie jos autobiografiją – tai tiesiog nežmoniška, nepriimtina ir, tiesą sakant, grįžimas į dienas, kurias jūs norite pamiršti, kai jūsų šalis buvo Sovietų Sąjungos dalis, o ne nepriklausoma demokratinė ES šalis“, – sakė Wiesenthalio centro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Seimo narys Arvydas Anušauskas sako, kad Zuroffo veikimas Lietuvoje ne iš piršto laužtas, jis esą priklausė abejotinai Rusijos organizacijai „Pasaulis be nacizmo“.

Tyčinis pareiškimas ar ne, ar tiesiog norėta greitos reklamos savo knygai, tačiau, panašu, kad dabar Vanagaitės ir Zuroffo duetas išties sukėlė didelį propagandos srautą mus fašistais vadinančioje propagandinėje Rusijos spaudoje. Kremliaus portalų antraštės mirgėte mirga, kaip Lietuvoje bandoma užtildyti apie žydžudžius kalbančią autorę.

Pasak apžvalgininkų, rusams naudingo šaršalo egzamino neišlaikėme ir mes patys, nuolat pildami žibalo į skandalo ugnį.

Partizanų tema Kremliaus pastarąjį kartą smarkiai buvo išnaudota ne per seniausiai NATO išplatinus filmuką apie miško brolius – partizanus. Maskva tuomet smarkiai apsiputojo pareiškimais, kad mes esame fašistų liekanos. Tik užmiršo paminėti prieš ką mūsų laisvės gynėjai kovojo: masinius trėmimus, žudynes ir represijas.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų