REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
JAV Kongresą gavo perspėjimą dėl Šiaurės Korėjos ginkluotės, kuri „išnaikins 90 proc. populiacijos“ (nuotr. SCANPIX)

Japonijoje viešintis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareiškė, kad Šiaurės Korėja yra „pasaulinė grėsmė“, ir tvirtino pritariantis griežtesnėms sankcijoms šios uždaros valstybės atžvilgiu.

12

Japonijoje viešintis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareiškė, kad Šiaurės Korėja yra „pasaulinė grėsmė“, ir tvirtino pritariantis griežtesnėms sankcijoms šios uždaros valstybės atžvilgiu.

REKLAMA

Tokijuje Aljanso vadovas susitiks su Japonijos premjeru Shinzo Abe (Šindzu Abe) ir kitais aukšto rango pareigūnais, įskaitant gynybos ministrą Itsunori Onoderą (Icunorį Onoderą).

„Kaip ir jūs, esame sunerimę dėl provokuojančio ir neatsakingo Šiaurės Korėjos elgesio“, – sakė jis grupei saugumo ekspertų ir Gynybos ministerijos pareigūnų.

„Tai yra tikrai pavojinga; tai kelia tiesioginę grėsmę šio regiono šalims, (taip pat ir) Japonijai, be to, tai yra ir pasaulinė grėsmė“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Korėjos pusiasalyje įtampa smarkiai išaugo po to, kai praėjusio mėnesio pradžioje Pchenjanas susprogdino savo šeštąjį ir kol kas galingiausią branduolinį užtaisą bei paleido dvi tarpžemynines balistines raketas (ICBM), anot ekspertų, galinčias pasiekti JAV teritoriją.

REKLAMA

Be kita ko, JAV vadovas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) nevengia apsikeisti asmeniniais įžeidimais ir grasinimais karu.

Pchenjanas per trumpesnį nei mėnesio laikotarpį taip pat paleido dvi raketas praskrieti virš Japonijos teritorijos. Reaguodamas į šiuos nerimą keliančius įvykius, Sh. Abe paragino sugriežtinti poziciją Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

„NATO tvirtai remia politinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai; mes sveikiname sankcijų sugriežtinimą“ rugsėjį Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, teigė J. Stoltenbergas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau dar svarbiau yra, kad mums reikia būti tikriems, jog sankcijos vykdomos pilnai ir skaidriai“, – pridūrė jis.

J. Stoltenbergas Tokijuje lankosi po liepą Briuselyje įvykusio susitikimo su Sh. Abe. Tąsyk jiedu susitarė, kad bus stiprinamas bendradarbiavimas saugumo srityje.

„Mes žinome ir jūs žinote, kad (Šiaurės Korėjos raketų) nuotolis siekia Jungtinių Valstijų vakarų pakrantę ir didžiąją dalį Europos“, – sakė Aljanso lyderis pirmadienį.

Vis dėlto jis anksčiau šį mėnesį perspėjo, kad kariniai veiksmai prieš Pchenjaną turėtų „skaudžių pasekmių“. Tai buvo jo reakcija į D. Trumpo pareiškimą, esą diplomatinės pastangos susitarti su Šiaurės Korėja žlugo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Stoltenbergas pabrėžė, jog Vašingtonas turi teisę gintis ir ginti savo sąjungininkus, bet paragino imtis intensyvesnių diplomatinių pastangų.

„Neturime panaudoti karinės jėgos; mūsų tikslas yra taikus sprendinys“, – pareiškė jis Tokijuje.

Pasak vieno Japonijos užsienio reikalų ministerijos pareigūno, per NATO generalinio sekretoriaus vizitą veikiausiai bus aptarti ir teritoriniai ginčai su Kinija dėl Rytų ir Pietų Kinijos jūrų bei kiti jūrų saugumo klausimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų