REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Kapavietė (nuotr. Fotolia.com)

Tvarkant artimųjų kapus, siekiame ne tik gražaus, tačiau ir kokybiško bei ilgalaikio rezultato. Vis dėlto, klaidos, kurių ne visuomet pavyksta išvengti, dažnai gali pareikalauti papildomų finansinių išlaidų, laidų, o rezultatas pasirodyti nuviliantis.

10

Tvarkant artimųjų kapus, siekiame ne tik gražaus, tačiau ir kokybiško bei ilgalaikio rezultato. Vis dėlto, klaidos, kurių ne visuomet pavyksta išvengti, dažnai gali pareikalauti papildomų finansinių išlaidų, laidų, o rezultatas pasirodyti nuviliantis.

REKLAMA

Tam, kad to išvengti, specialistai pateikia dažniausiai pasitaikančias klaidas tvarkant kapus ir pataria, kaip viso to galima išvengti.

1. Netinkamai pasirinktos gėlės ir kiti augalai

Dažniausiai, tvarkant kapavietes bei sodinant augalus, siekiama, jog viso to priežiūrai reikėtų skirti kuo mažiau laiko. Vis dėlto, pakanka tik pasirinkti netinkamas gėles ar joms parinkti netinkamą vietą ir rezultatas bus atvirkščias.

„Norint ilgalaikio sprendimo, augalų sodinimo laiko pasirinkimas taip pat itin svarbus. Būtent šiuo metu dar galima suspėti pasodinti svogūnines gėles, kurių svogūnėlis yra stambesnis, pavyzdžiui, tulpes, kad šios išdygtų ir gražiai žydėtų pavasarį. Taip pat tinka ir dabar pardavinėjami viržiai – tai nuostabi rudeninė gėlė, kuri kaip tik šiuo metu atrodo gražiausiai. Sodinant viržius turėsite ne vienadienį grožį, jie augs bei žydės nuolatos, tik tam reikia paruošti tinkamas sąlygas – sodinti į rūgščią terpę, kurią gausite esamas žemes permaišant su rūgščia durpe.

REKLAMA
REKLAMA

Sodinant augalus būtina atsižvelgti į tai, kiek jų priežiūrai galėsite skirti laiko. Jei norite ir turi galimybę tam skirti daug laiko, kuomet gyvenate šalia ar nuolat užeinate į kapines, tinka išmėginti įvairias vienmetes gėles, jas kas sezoną keisti, karpyti žiedus ir užsiimti kitais darbaus“, – patarimais dalinasi apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė. Pašnekovė priduria, jei nupasakota situacija ne jums ir norite, kad kapų priežiūra dažnai netektų rūpintis, reikėtų pasirinkti ekologiškesnius bei aplinkai draugiškesnius variantus.

REKLAMA

„Tokiu atveju tinka daugiamečiai, žoliniai augalai, dekoratyvūs krūmai. Juos renkantis reikėtų atkreipti dėmesį, kiek šviesos yra planuojamoje sodinti vietoje: ar tai saulės atokaita, ar pavėsis bei išsiaiškinti, kokia yra dirva: molinga ar smėlinga, galbūt vieta pelkėta ir atsižvelgiant į visus šiuos faktorius išsirinkti tinkamą augalą.

Jai parinksite neteisingai, augalai skurs, galbūt išgyvens, tačiau neatrodys patraukliai, pavyzdžiui, bus maži gėlių žiedai, kurie trumpai žydės, augalų lapai nebus ryškios spalvos, ims pulti įvairūs kenkėjai bei ligos“, – teigia L. Liubertaitė.

REKLAMA
REKLAMA

2. Lankant kapus renkatės dirbtines gėles

Anksčiau dirbtinės gėlės lankant artimųjų kapus buvo itin populiarios, šiuo metu ši mada kiek praeinanti, tačiau norintieji kapą papuošti ilgalaike puokšte, šį variantą vis dar renkasi.

„Smagu, kad žmonės vis daugiau dėmesio skiria aplinkai ir renkasi natūralesnius variantus ir dirbtinių gėlių mada praeina, Ypač kapinėse ekologija labai svarbi, todėl reikėtų nesistengti pasipuikuoti prieš giminaičius ilgai išliekamomis dirbtinių gėlių puokštėmis, o suvokti, jog kapai yra ramybės vieta ir būtent ten gamtos ciklas bei gamtos dėsniai, natūralumas turėtų būti svarbiausia.

Rekomenduočiau rinktis natūralias puokštes, pavyzdžiui, su džiovintomis gėlėmis ar spygliuočių šakelėmis. Šis pasirinkimas vis populiarėja, todėl tikiuosi, kad ilgainiui tai taps standartu kapų puošyboje“, – kalba apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Kapas dengiamas trinkelėmis ar plytelėmis

Tam, kad kapo priežiūrai reikėtų skirti kuo mažiau laiko, dažnas sprendimas – kapą uždengti trinkelėmis arba plytelėmis. Vis dėlto, šis pasirinkimas nėra vienas tinkamiausių. Kapų tvarkymo ir priežiūros paslaugas teikiančios įmonės„Memorus“ direktorė Eglė Balčiūnienė pataria, jog siekiant, kad priežiūros reikėtų minimaliai, kapą galima dengti akmens plokšte, kurią visuomet galima pateikti įdomiau, su idėja, taip pat tinka dengimas skaldele arba tankus apželdinimas suaugančiais kiliminiais augalais. 

„Be abejo, kiekvienas pasirinkimas kapų priežiūroje yra tvarkančio asmens reikalas bei individualus skonis, tačiau, manau, kad medžiagos būtų naudojamos pagal savo paskirtį. Pavyzdžiui, virtuvei ar voniai skirtos plytelės geriausia, kad būtų naudojamos būtent ten, o trinkelės, skirtos kloti šaligatvius, atliktų savo paskirtį. 

REKLAMA

Taip pat tvarkant kapavietę svarbu, kad parinktos medžiagos atitiktų aplinką, kurioje yra kapas, pavyzdžiui, dekoratyvinė skaldelė nerekomenduojama, jei kapas yra tarp spygliuočių ar lapuočių, kadangi nukritus spygliams, lapams, juos sudėtinga surinkti, Visgi, tai negalioja, jei jūsų artimojo kapą prižiūri specialiai tuo užsiimantis asmuo ar įmonė, kadangi jie turi specialius įrankius, kurių pagalba kapai po medžiais ir lapais sutvarkomi paprasčiau ir kur kas greičiau“, – tikina Eglė Balčiūnienė.

4. Naudojamos netinkamos spalvos

Pašnekovės teigimu, jei pasirinkta aplink kapavietę dėti trinkeles, nepatartina naudoti, pavyzdžiui, raudonos ar kitų ryškių spalvų trinkelių, kadangi taip bus įrėmintas ir pabrėžtas pats takas, o ne kapavietė.

„Toks pasirinkimas – ryškių trinkelių klojimas aplink kapavietę, įpareigoja ir ryškiam vidiniam kapo dizainui, kuris šiuo atveju turėtų būti neutralus. Vis dėlto, kadangi takeliai aplink kapavietę tėra maža detalė kapo tvarkyme, jai įsipareigoti neverta, tačiau jei nusprendėte išgrįsti taką aplink kapą, tam tiks šviesiai arba tamsiai pilkos trinkelės“, – rekomenduoja E. Balčiūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų