REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei Vilniaus ir Kauno kogeneracinės jėgainės išvys dienos šviesą, planuojama, kad vilniečiai ir kauniečiai per porą metų sulauks reikšmingai mažesnių šildymo bei atliekų tvarkymo kainų.

Jei Vilniaus ir Kauno kogeneracinės jėgainės išvys dienos šviesą, planuojama, kad vilniečiai ir kauniečiai per porą metų sulauks reikšmingai mažesnių šildymo bei atliekų tvarkymo kainų.

REKLAMA

Seimo Energetikos komisijos posėdyje „Lietuvos energijos“ atstovas pristatė numatomus Vilniaus ir Kauno kogeneracinių elektrinių rezultatus.

„Lietuvos energijos“ teigimu, kol kas Lietuvoje į sąvartynus nusėda daugiau nei pusė visų komunalinių atliekų, nors, pagal Europos Komisijos keliamus tikslus, sąvartynuose turėtų likti ne daugiau nei 5 proc. atliekų.

Šildymas pigs penktadaliu

Vilniaus kogeneracinę jėgainę sudarys du kogeneracijos įrenginiai – pirmajame bus deginamos neperdirbamos komunalinės atliekos, o antrasis bus kūrenamas biokuru. Projekto vertė 350 mln. eurų, jis iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Prognozuojama, kad naujoji jėgainė padėtų užtikrinti ir pigesnės šilumos tiekimą sostinės gyventojams. Dėl pigesnės šilumos gamybos vilniečiai galėtų sutaupyti iki 13 mln. Eur išlaidų šilumai kasmet.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Lietuvos energijos“ Kogeneracinių jėgainių projektų tarnybos direktoriaus Nerijaus Rasburskio, naujosios jėgainės užtikrins ir mažesnį taršos kiekį į aplinką.

REKLAMA

„Šilumos kaina, lyginant su alternatyvomis, kaip ir nuo pirmos projekto dienos, matome, kad būtų 20 proc. pigesnė. CO2 išmetimas, kadangi yra visa eilė metodikų, sumažės apie 436 tūkst. tonų Vilniuje, 107 tūkst. tonų Kaune. Planuojame, kad įdiegus jėgainę visų pirma bus stipriai sumažintas šalinimas sąvartyne. Vietoj šiandien dienai vežamų 54 proc., pasieks 5 proc. Taip pat sumažinsime išlaidas už atliekų tvarkymą. Vilniaus regionas sutaupys 10 mln. eurų“, - posėdyje sakė

Kaune statysimoje kogeneracinėje jėgainėje bus galima pagaminti apie 40 proc. Kauno miesto šilumos poreikio. Bendros investicijos į projektą sudarys apie 160 milijonus eurų, projektas bus finansuojamas iš bendrovių nuosavo kapitalo, projektui siekiama pritraukti Europos Sąjungos paramą ir bus naudojamos bankų paskolos.

REKLAMA
REKLAMA

Tikisi sumažinti išlaidas už atliekas

Kitas Vilniaus ir Kauno kogeneracinių jėgainių tikslas – sumažinti išlaidas už aplinkos tvarkymą. Kogeneracinėje jėgainėje bus galima sudeginti po rūšiavimo likusias atliekas, o tai padės sutaupyti vartų mokesčio sąskaita. 2020 m. vilniečiams šis mokestis turėtų siekti 98 Eur/t, tačiau už kogeneracinėje jėgainėje deginamas atliekas mokėtume tris kartus mažiau – 32 Eur/t. Tai už atliekų tvarkymą galėtų padėti sutaupyti apie 10 mln. eurų per metus.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų