REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvardijo, kur slepiasi milijonai šešėlinių eurų

Šešėlinė ekonomika iš Lietuvos nusunkia virš 2 mlrd. eurų, kurie galėtų būti panaudoti didesnėms viešosioms gėrybėms gauti. Lietuvos policija įvardijo sritis, kuriose šešėlio mastai didžiausi bei kaip reikėtų su tuo kovoti. 

Šešėlinė ekonomika iš Lietuvos nusunkia virš 2 mlrd. eurų, kurie galėtų būti panaudoti didesnėms viešosioms gėrybėms gauti. Lietuvos policija įvardijo sritis, kuriose šešėlio mastai didžiausi bei kaip reikėtų su tuo kovoti. 

REKLAMA

Lietuvos policijos vadovas Linas Pernavas nurodė, kad pagal verslo sritis didžiausias šešėlis slypi prekyboje naudotais automobiliais ir jų dalimis, akcizinėmis prekėmis bei automobilių remontų veikloje.

Tačiau vertinant sritis, kur lengviausia šiuo metu išvengti atsakomybės L. Pernavas nurodė didmeninę bei mažmeninę prekybą turgavietėse, statybų pramonę, viešo maitinimo, apgyvendinimo bei grožio paslaugas, o taip pat ir automobilių prekybą.

„Tai yra tai ką matome bylose, ikiteisminiuose tyrimuose“, - sako jis.

Jis pateikia skaičius ir sprendimo būdus. Pasak jo, statybų sektoriuje šešėlis siekia 739 mln. Eurų. Siūloma spręsti dėl ribojimų vykdyti individualią veiklą pagal pažymą ir įpareigojimo patalpas parduoti pilnai įrengtas.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų mums apsispręsti, ar pastatus ir statinius turėtų bei galėtų statyti asmenys, turintys patentus, ar tai turėtų atlikti konkrečios įmonės, kur šešėlis būtų mažesnis. Antras labai svarbus dalykas, kurį reikėtų daryti, kaip daro Vakarų valstybės, tai pastatą galima būtų parduoti tik visiškai įrengus. Mano manymu, taip būtų surinkta daugiau mokesčių“, - teigė L. Pernavas.

REKLAMA

Prekyba turgavietėse (dimeninė/mažmeninė) slepia 494 mln. eurų nedeklaruotos apyvartos. L. Pernavas siūlo tobulinti administracines priemones bei spręsti dėl turgaviečių egzistavimo.

„Patikrinimų metu pusvalandį ar valandą veikla vyksta skaidriai, išduodami čekiai. Tačiau vos policijai išvykus vėl grįžtama prie pajamų neapskaitymo“, - paminėjo jis.

Anot jo, taip yra dėl to, kad dideli pinigai vilioja ir baudos nebeatrodo tokios baisios.

„Mes turėtume atsakyti patys sau į klausimą, ar toks dalykas kaip turgavietė, kokia yra pas mus, turėtų egzistuoti. Bet čia jokiu būdu aš nekalbu apie ūkininkus ir jų turgelius, apie pačių pasigamintų dalykų pardavimą ir nekalbu apie menininkus ir jų parduodamus dalykus“, - Vyriausybėje surengtoje konferencijoje apie šešėlinę ekonomiką pirmadienį kalbėjo policijos generalinis komisaras.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nurodoma, kad prekyboje naudotais automobiliais, autodalimis paslėpta 272 mln. Eurų. Siūloma įvesti vidutinių įsigijimo kainų palyginimo sąžiningumo deklaraciją, reikalauti atsiskaityti ne grynaisiais pinigais, o bankiniu pavedimu.

Kitoje srityje – krovinių pervežime – slypi dar 72-200 mln. eurų. Siūloma dienpinigių ir atlyginimų išmokėjimui taikyti apribojimus dėl atsiskaitymo grynais.

„Mano nuomone ir mūsų ekspertų bei analitikų nuomone, kuo daugiau grynųjų pinigų ir kuo mažiau bankinių pavedimų, tuo daugiau šešėlio“, - teigė L. Pernavas.

Iš viso Lietuvos policija skaičiuoja, kad šiuose sektoriuose yra ne mažiau nei 1,5 mlrd. Eur nedeklaruotos apyvartos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų