REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena Lietuvos ydų – šešėlinė ekonomika. Premjeras Saulius Skvernelis nurodo, kad šią problemą reikia spręsti dviem kryptimis.

Viena Lietuvos ydų – šešėlinė ekonomika. Premjeras Saulius Skvernelis nurodo, kad šią problemą reikia spręsti dviem kryptimis.

REKLAMA

Pasak jo, pirmiausia reikia dėti pastangas į tai, kad kiekvienas šalies gyventojas suprastų, ką prarandame dėl šešėlio.

„Šiandien labai dažnai pateisinama, kad valdžia mane įstumia į šešėlį. Čia panašus paaiškinimas, kada vagis vagia ir bandoma pasiteisinti, kad gyvenimas mane nuskriaudė, dėl to galiu ateiti ir pasiimti. Valstybė mane įstūmė į šešėlį nes mokesčiai per dideli, sąlygos tokios, arba geriausias argumentas, nes valdžia vagia. Tad esminis lūžis – supratimas kiekvieno žmogaus, kad buvimas šešėlyje asmeniškai duoda bloga. Pavyzdžiui, kiek būtų galima išvengti tokių vaizdų, kai žmogus ateina į ligoninę ir piktinasi palatomis, kurios, kaip šuns būda. Jei visi sumokėtų, tokios situacijos nebūtų“, - konferencijoje „Ką prarandame dėl šešėlinės ekonomikos?“ - kalbėjo S. Skvernelis.

Pasak jo, paradoksas būna kuomet ir pensininkai dalyvauja mitinguose ir skundžiasi, kad dirbo 30 metų, o dabar gauna mažą pensiją dėl šešėlio.

REKLAMA
REKLAMA

„Sako, kad darbdavys niekšas ir jai mokėjo minimumą ar vokelyje, o dabar reikalauja iš valstybės pensijos. Taip dalis žmonių gauna minimalią pensiją nors dirbo sąžiningai, bet yra ir kita dalis, kurie gauna minimalią pensiją nes gyveno šešėlyje. Mokymas, diskusijos, edukacija tikrai paveikia ir reikia kiekvienam labai aiškiai suprasti ką prarandame“, - kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA

Anot premjero, turi darbuotis ir tarnybos bei institucijos, kurios parodytų, tiems, kurie nesuvokia šešėlio žalos, jog taip elgtis negalima.

„Kaip paaiškinti paradoksą, kai vieno iš regionų statybos įmonių vadovas klausia, jog mažame rajone moka didesnius atlyginimus nei vidutiniai šalyje, tačiau žmonės išeina dirbti į įmonę, kuri moka minimalią algą? Turbūt suprantame, kad esmė, jog mokamas MMA ir dalis sumokama kitokiais pinigais. Paradoksas, kad kreipiasi į vieną instituciją, į kitą ir jokios reakcijos“, - teigia premjeras.

Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė prideda, kad TVF vertinimu virš 2 mlrd. Eur gali būti nesumokėta. M. Dargužaitė tikina, kad jei šie pinigai įplauktų į biudžetą, pensijas būtų galima padvigubinti, išmokos vaikams didėtų 10-18 kartų, taip pat dvigubai daugiau būtų galima skirti sveikatos apsaugai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, labiausiai šešėlis pasireiškia statybose, paslaugose, mažmeninėje bei didmeninėje prekyboje.

„Palyginus su Švedija, ten tikimybė būti pagautiems nesumokėjus mokesčių daug didesnė. Lietuvoje daugybė žmonių sako, kad labai maža tikimybė būti pagautiems. Be to, VMI apklausa rodo, kad daugiau nei pusė apklaustųjų gyventojų pateisina mokesčių vengimą“, - sakė ji.

M. Dargužaitė kaip ir premjeras pabrėžė, kad reikia skatinti žmonių sąmoningumą bei ėjimą iš šešėlio.  

Ž. Šilėnas: nenumatyta jokių pasiūlymų mažinsiančių šešėlį

Lietuvos laisvosios rinkos instituto(LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas naujienų portalui tv3.lt juokavo, kad smagu, jog valdžia pradėjo aiškintis ką prarandame dėl šešėlio, tačiau juk visi žinome ką prarandame, tai – ne naujiena,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rimčiau kalbant, tai pagrindinė problema yra ta, kad kovojama ne su priežastimis, o pasekmėmis. Visi tyrimai rodo, kad žmonės bėga į šešėlį nuo didelių mokesčių. Akcizinės prekės Lietuvoje sunkiai įperkamos, nes joms uždėti dideli mokesčiai, o atlyginimai maži – tabakas, kuras, alkoholis. Tad žmonės perka šešėlyje.

Darbo rinkoje kita didžiulė šešėlio dalis, kada žmogų samdai pusei etato ir moki vokelyje, nes smulkus verslas neišgali įdarbinti su dideliais mokesčiais pilnu etatu kokiame regione. Kaip valdžia su tuo kovoja? Dar labiau didina mokesčius dirbantiems ne pilnu etatu, įvedamos „Sodros“ grindys. Kai valdžia nekovoja su priežastimis ar net priešingai elgiasi, natūralu, kad šešėlis nemažėja“, - sako LLRI prezidentas.

REKLAMA

Pasak analitiko, dabar pristačius mokesčių sistemos pakeitimus bei kitų metų biudžetą nėra jokių pasiūlymų, kurie tą šešėlį mažintu, net priešingai, dėl „Sodros“ „grindų“ šešėlis gali didėti. Dėl to dalis žmonių gali netekti darbo, kita dalis pasitraukti į šešėlį.

Nerimą Ž. Šilėnui kelia ir didinami akcizai tabakui, kurui, alkoholiui.

Pasak jo, čekių loterija situacijos neišspręs, nes tie žmonės, kurie ima vokelius ar perka kontrabandines prekes patys supranta, ką daro ir jokių čekių net nereikalaus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų