REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Jamesas Tobackas (nuotr. Vida Press)

Už filmo „Bagsis“ (Bugsy) scenarijų „Oskarui“ nominuotą scenaristą ir režisierių Jamesą Tobacką 38 moterys kaltina lytiniu priekabiavimu, sekmadienį pranešė laikraštis „Los Angeles Times“.

10

Už filmo „Bagsis“ (Bugsy) scenarijų „Oskarui“ nominuotą scenaristą ir režisierių Jamesą Tobacką 38 moterys kaltina lytiniu priekabiavimu, sekmadienį pranešė laikraštis „Los Angeles Times“.

REKLAMA

Straipsnyje daugelis šių moterų teigia, kad J. Tobackas prieidavo prie jų Niujorko gatvėse ir žadėdavo atverti kelius į šlovę. Susitikimai su juo dažnai baigdavosi lytinio pobūdžio klausimais; J. Tobacko masturbuodavosi moterų akivaizdoje arba prie jų glaustydavosi.

72 metų J. Tobackas laikraščio žurnalistui tai neigė ir sakė, kad niekada nebuvo sutikęs nė vienos iš šių moterų, o jei ir buvo, „tai penkioms minutėms ir neprisimena“.

31 iš šių moterų kalbėjo oficialiai. Tarp jų yra Louise Post, grupės „Veruca Salt“ gitaristė ir vokalistė, ir serialo „As the World Turns“ aktorė Terri Conn.

REKLAMA
REKLAMA

Aktorė Echo Danon prisiminė incidentą jo filmo „Black and White“ filmavimo aikštelėje, kai J. Tobackas uždėjo ant jos rankas ir pasakė, kad jam įvyks ejakuliacija, jei ji žiūrės jam į akis ir sugnybs jo spenelius.

REKLAMA

„Visi nori dirbti, tad su tuo taikstosi, – laikraščiui sakė E.Danon. – Štai kodėl su tuo taiksčiausi. Nes vyliausi gauti ir kitą darbą.“

J. Tobackas neatsakė į naujienų agentūros AP prašymą pakomentuoti.

Minimas „Los Angeles Times“ straipsnis pasirodė tęsiantis skandalui dėl prodiuserio Harvey Weinsteino, kurį lytiniu priekabiavimu ir lytine prievarta apkaltino daugiau kaip trys tuzinai moterų. Jis buvo atleistas iš kompanijos, kurią padėjo įsteigti, ir pasmerktas daugelio kolegų Holivude.

„Jamesai Tobackai, būk prakeiktas už vogimą, būk prakeiktas už traumavimą“, – sekmadienį tviteryje parašė H. Weinsteino kaltintoja Rose McGowan.

REKLAMA
REKLAMA

Kita H. Weinsteiną kaltinanti moteris, aktorė ir režisierė Asia Argento, tame pačiame socialiniame tinkle parašė: „Labai didžiuojuosi seserimis, žlugdančiomis dar vieną kiaulę.“

Nors J. Tobackas mažiau garsus negu H. Weinsteinas, jis keturis dešimtmečius sėkmingai darė karjerą Holivude ir turi ištikimų gerbėjų, giriančių jo originalumą ir sukurtus nestandartinius, didelių ydų turinčius veikėjus.

Šis Harvardo universitetą baigęs niujorkietis, kūrybinio rašymo profesorius ir aistringas lošėjas, rašydamas scenarijų pirmam pastatytam jo filmui, 1974 metų juostai „Lošėjas“ (The Gambler), kurioje suvaidino Jamesas Caanas, įkvėpimo sėmėsi iš savo paties gyvenimo. Šio filmo 2014 metų perdirbinyje vaidina Markas Walhbergas ir Brie Larson.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Tobackas taip pat yra Harvey Keitelio filmo „Fingers“, „The Pick-up Artist“ ir „Dviejų merginų ir vaikino“ (Two Girls and a Guy) su Robertu Downey jaunesniuoju, „Harvard Man“ su Sarah Michelle Gellar, dokumentinės juostos apie Mike'ą Tysoną „Tyson“ scenaristas ir režisierius.

Vienintelę „Oskaro“ nominaciją jis gavo už „Bagsį“. Šį filmą režisavo Barry Levinsonas, jame vaidino Warrenas Beatty.

Būsimame J. Tobacko filme „The Private Life of a Modern Woman“ vaidina Sienna Miller ir Alecas Baldwinas; juosta šiemet debiutavo Venecijos kino festivalyje.

Kaip ir H. Weinsteino atveju, pranešimų apie J. Tobacko elgesį su moterimis pasirodydavo dešimtmečius. 1989 metais apie jį rašė žurnalas „Spy“, o jau nebeegzistuojanti interneto svetainė „Gawker“ taip pat buvo paskelbusi moterų iš Niujorko pasakojimų apie susidūrimus su J. Tobacku.

REKLAMA

Tačiau pastarosiomis savaitėmis, kilus H. Weinsteino skandalui ir socialiniuose tinkluose plečiantis judėjimui „#MeToo“ (Aš irgi), prie kurios prisidėjusios moterys atskleidžia lytinio priekabiavimo ir prievartos atvejus, pasirodė daugiau pranešimų apie pramogų verslo vyrų elgesį.

Prieš kelias dienas atsistatydino vienas studijos „Amazon Studios“ vadovų Roy Price'as, kurį lytiniu priekabiavimu apkaltino viena serialo „Žmogus aukštoje pilyje“ (The Man in the High Castle) prodiuserių.

Sekmadienį Holivudas pradėjo smerkti J. Tobacką socialinėje žiniasklaidoje. „Sunokusių pamergių“ (Bridesmaids) režisierius Paulas Feigas tviteryje parašė, kad J. Tobackas „yra gėda“.

REKLAMA

„Vienas pagrindinių režisieriaus darbų yra sukurti saugią aplinką aktoriams“, – rašė P. Feigas.

„Daktaro Streindžo“ (Doctor Strange) režisierius Scottas Derricksonas pridūrė: „Jeigu pragaras yra, Jamesas Tobackas bus ten.“

„Galaktikos sergėtojų“ (Guardians of the Galaxy) režisierius Jamesas Gunnas sekmadienį feisbuke parašė ilgą komentarą apie šiuos įtarimus ir sakė asmeniškai sutikęs mažiausiai 15 moterų, kurios tvirtino, kad patyrė tokių susidūrimų su J. Tobacku. Tarp šių moterų yra trys, su kuriomis jis susitikinėjo, dvi draugės ir giminaitė.

„Jau daugiau kaip 20 metų kiekviena proga žmonių grupėse keliu Jameso Tobacko klausimą, – rašė J. Gunnas. – Negalėjau jo sustabdyti, bet galėjau perspėti žmones dėl jo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų