REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Stiklinės testas (nuotr. facebook.com)

Pirmadienio rytą naujienų portalui tv3.lt paskelbus apie žaibinės meningokoko infekcijos atvejį, kai Kauno klinikose mirė penkiametis berniukas, skubame priminti svarbiausius dalykus, kuriuos privalote žinoti. 

10

Pirmadienio rytą naujienų portalui tv3.lt paskelbus apie žaibinės meningokoko infekcijos atvejį, kai Kauno klinikose mirė penkiametis berniukas, skubame priminti svarbiausius dalykus, kuriuos privalote žinoti. 

REKLAMA

Jei jūsų vaikas ėmė karščiuoti, o pakilusią temperatūrą lydi ir atsiradęs bėrimas įvairiose kūno vietose, nieko nelaukite ir išmėginkite stiklinės testą, kurį jums rekomenduoja vaikų intensyvios terapijos gydytoja Jurgita Biliuvienė. 

Ji sako, kad tereikia prie bėrimo vietos prispausti skaidrią stiklinę. 

,,Jei per stiklą matote bėrimą ir šis neblunka, kuo skubiau kreipkitės į medikus. Jei bėrimas paspaudus sumažėja, tikėtina, kad jis tikrai nėra meningokokinės kilmės. Vis dėlto jei matote, kad vaiko būklė nekinta, tučtuojau kreipkitės į medikus“, - aiškina medikė.  

Kaip teigė J.Biliuvienė, vaiko būklės rimtumą būtina stebėti dar iki atsirandant bėrimams. Vaikas paprastai būna vangus, gali būti blyškus arba net gelsvo-pilkšvo atspalvio. 

REKLAMA
REKLAMA

Jo kraujotaka būna prasta, šaltos rankos ir kojos. Net nebūtina aukšta temperatūra. Būtina vertinti bendrą būklę, stebėti, kaip atrodo vaikas. 

REKLAMA

Pagrindinės rekomendacijos

Pasak Užkrečiamų ligų ir AIDS centro, meningokokinei infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo meningokokine infekcija riziką, rekomenduojama:

reguliariai plauti rankas;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudojus – išmesti į šiukšliadėžę);

REKLAMA
REKLAMA

reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;

svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Artimą sąlytį su ligoniu turėjusių asmenų grupei priklauso: šeimos nariai; asmenys, gyvenantys ir miegantys toje pačioje patalpoje (kareivinėse, internatuose ir kt.); kiti asmenys, turėję artimą sąlytį (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku, reanimacija, t.y. gaivinimas „burna į burną“ ir kt.).

Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. ULAC medikai primena, kad Lietuvoje 2014 m. pradėti skiepijimai nuo meningokokinės B infekcijos. Paskiepytų asmenų skaičius kasmet auga: 2014 m. – 338 asmenys, 2016 m. – 13 604.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų