REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Vaikas valgo daržoves (nuotr. Fotolia.com)

 Įvairūs tyrimai rodo, kad Lietuvos vaikai daržovių ir vaisių valgo per mažai, o visame pasaulyje sparčiai auganti vaikų nutukimo problema neaplenkia ir Lietuvos. Virtuvės šefai pastebi, kad neretai patys tėvai per mažai skiria dėmesio sveikesnės mitybos įpročių formavimui.

15

 Įvairūs tyrimai rodo, kad Lietuvos vaikai daržovių ir vaisių valgo per mažai, o visame pasaulyje sparčiai auganti vaikų nutukimo problema neaplenkia ir Lietuvos. Virtuvės šefai pastebi, kad neretai patys tėvai per mažai skiria dėmesio sveikesnės mitybos įpročių formavimui.

REKLAMA

Trečius metus iš eilės, minėdami Tarptautinę šefų dieną, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai, patyrę virtuvės šefai, lanko darželius ir atveria mažiesiems daržovių bei vaisių pasaulį. Pasak jų, prie sveikos mitybos vaikus reikia pratinti nuo mažens. Jie siūlo gaminti kartu su vaikais, o daržovių valgymą paversti žaidimu.

„Situacija keičiasi – didžioji dalis vaikų jau atpažįsta dažniausiai vartojamas daržoves, nesunkiai pasakytų, kur jas galima panaudoti. Todėl stengiamės juos supažindinti su rečiau matomais sveikais produktais. Pavyzdžiui, mažiesiems pristatome įvairias žoleles – bazilikus, šalavijus ir kitas.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant vaikus pripratinti prie sveikos mitybos, jiems reikia siūlyti kuo įvairesnių produktų“, – pataria Tomas Ragauskas, sveikesnio maisto restoranų tinklo „TakeWay” virtuvės šefas.

REKLAMA

Tarptautinę šefų dieną minintys virtuvės meistrai visame pasaulyje vykdo vaikams edukacines, socialines iniciatyvas. Kartu su partneriu „Nestlé Professionals” jie ugdo vaikų žinias apie sveikatingumą, pristato virėjo profesiją ir supažindina vaikus su daržovėmis ir vaisiais.

„Neseniai paskelbtas tyrimas, parodęs, kad nutukusių vaikų skaičius per pastaruosius keliasdešimt metų išaugo dešimt kartų, išties kelia nerimą. Kol vienoje pasaulio dalyje vaikai kenčia nuo neprievalgio, kitoje jie nuo mažens priversti kovoti su viršsvoriu dėl nesveikos mitybos ir menko fizinio aktyvumo.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl džiaugiamės galėdami prisidėti prie vaikų sveikos mitybos ugdymo. Nuo mažens susiformavę sveikos mitybos įpročiai padės vaikams ateityje išvengti netinkamos mitybos, viršsvorio, maistinių medžiagų trūkumo sukeltų problemų ir ligų”, – sako Ariana Rastauskaitė, projekto partnerio „Nestlé Professionals” atstovė.

Daržovės rudenį - sveikatos šaltinis

Šiuo laikotarpiu vaikams ypač svarbu valgyti kuo daugiau daržovių, pageidautina - sezoninių. Sparčiai plintant ligoms ir puolant virusams, tinkama mityba padės sustiprinti imunitetą ir organizmo apsauginę funkciją.

„Vaikams itin svarbu šiuo metų laiku valgyti daug vitaminų ir mineralų turinčių daržovių. Rudenį nereikėtų apsiriboti bulvėmis ir burokėliais. Mitybą praturtintų ir svogūnai, porai, česnakai, ropės ir pastarnokai. Pavasarį reikėtų daugiau valgyti ridikėlių ir špinatų. Žinoma, vaikai turi valgyti ir pakankamai mėsos bei žuvies”, – sveikos mitybos rudenį ypatumus pristato Arūnas Stoškus, restoranų grupės „Fortas” gamybos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamilti daržoves padės žaidimai

Tačiau daug vaikų labai nenoriai ar visai nevalgo šiuo metų laiku jiems taip reikalingų daržovių. Sveikos vaikų mitybos įpročių formavimas - ilgalaikis procesas. Virtuvės šefai rekomenduoja tėvams apsišarvuoti kantrybe ir nenuleisti rankų susidūrus su pirmu vaiko pasipriešinimu naujai daržovei.

„Vaikai neigiamas emocijas išlaiko ilgiau, tad jeigu jiems vieną kartą nepatiko tam tikras produktas, jie ilgą laiką atsisakys jį dar kartą ragauti. Tokioje situacijoje labai padėtų valgymą paversti žaidimu. Žalią daržovių spalvą galima susieti su herojumi Halku, lėkštėje maistą dėlioti lego kaladėlių principu, žaisti su spalvomis, iš produktų dėlioti įvairias formas”, – kaip vaikams įsiūlyti daržovių pataria A. Stoškus.

REKLAMA

Šefas taip pat pataria daržoves, kurių vaikas nevalgo, „užmaskuoti”. Kartais kitoks daržovės patiekimas padaro ją patrauklesne ir vaikui priimtinesne.

„Jeigu vaikai nenori valgyti daržovių, jas galima įdėti į maistą, prie kurio jie yra įpratę ir taip parodyti, kad visos daržovės turi daugiau pritaikymo galimybių.

Brokolius galima sutrinti į bulvių košę, padaryti padažą ir jį vėliau sumaišyti su makaronais, kruopomis. Šparagus galima įvynioti į šoninės arba sūrio gabalėlį, sukuriant kitokį vaizdą, kuris vaikui būtų patrauklesnis. Net jeigu taip gaminamos daržovės praranda dalį gerųjų savybių, tai vis tiek yra geriau nei valgyti vaikams įprastus gruzdintus arba miltinius patiekalus”, – patarimus dalija A. Stoškus.

REKLAMA

Vaikus į virtuvę reikėtų įsileisti dažniau

Gaminimas kartu – dar vienas būdas paskatinti vaikų domėjimąsi daržovėmis ir norą jų paragauti. Pasak šefo, į virtuvę vaikus reikėtų įsileisti nuo kuo jaunesnio amžiaus, taip bus lengviau pakeisti jų įpročius.

„Matydami skirtingus daržovių, vaisių panaudojimo būdus ir galimybes, vaikai geriau supras, kaip gaminamas maistas, ir labiau juo domėsis. Su vaikais, kurie noriai gamina maistą kartu, galima eksperimentuoti, rinktis drąsesnius produktus.

Tačiau, jeigu vaikas nenori įsitraukti į maisto gaminimą, nereikėtų jo versti. Tokiu atveju jam geriau net nerodyti, kad į maistą dedate jo nemėgstamą daržovę”, – sako virtuvės šefas A. Stoškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugumai vaikų gaminti maistą yra įdomu. Matome tą lankydamiesi darželiuose, kur jie mielai maišo padažą, merkia į jį daržoves ar vaisius ir ragauja. Deja, daugelis tėvų yra užsimėmę ir neturi laiko gaminti su vaikais. Jeigu to laiko atsirastų, ugdyti sveiką vaikų mitybą būtų lengviau”, – papildo T. Ragauskas.

Tegu renkasi iš to, ką išrinkote jūs

Sveikos mitybos ugdymas reikalauja daug kantrybės. Tėvai pirmiausia turėtų su vaiku kalbėtis, neskubėti paduoti jam tai, ko jis paprašo.

„Dažnai restorane pastebiu, kaip tėvai vaiko klausia, ko šis norėtų. Vaikas gali atsakyti, kad nieko ar pasirinkti mėgstamą nesveiką produktą.

Siūlau pakeisti taktiką: klausdami leiskite vaikui rinktis. Kur kas sveikesnis pasirinkimas būtų, jeigu vaiko klaustumėte “Ką valgysi? Obuolį, kriaušę ar bananą?” Vaikas dar gali rinktis, tačiau tik iš jūsų jau atrinktų sveikų produktų”, - pataria restoranų „TakeWay” virtuvės šefas.

Tarptautinę šefų dieną kasmet mini 105 Pasaulinės šefų asociacijų draugijos narės visame pasaulyje, vienijančios virš 10 milijono šefų. Edukacinę ir socialinę iniciatyvą Lietuvoje įgyvendina Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai kartu su partneriu „Nestlé Professional”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų