REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Lauryno Kolkos nuotrauka, Karoliniškės

Penktadienio rytą Lietuvos laukus nuklojo nuostabiai atrodančios šalnos, buvo susiformavęs ir rūkas. Mūsų skaitytojai įamžino šiuos nuostabius vaizdinius, tad pramiegoję galite juos pamatyti čia.

23

Penktadienio rytą Lietuvos laukus nuklojo nuostabiai atrodančios šalnos, buvo susiformavęs ir rūkas. Mūsų skaitytojai įamžino šiuos nuostabius vaizdinius, tad pramiegoję galite juos pamatyti čia.

REKLAMA

Giedromis ir nevėjuotomis naktimis, esant giedram orui, susidaro sąlygos žemės paviršiaus atšalimui, tuo pačiu ir šalnoms. Taigi šalna susidaro giedromis ir ramiomis naktimis, kai žemės paviršius intensyviai spinduliuoja šilumą. Dažniau šalnos pasirodo reljefo įdubimuose, laukymėse, kiemuose. 

Kalnų viršūnėse ir iškiliose vietose šalnos būna retai. Kartais uždarose daubose šalnų pasitaiko net vidurvasarį.

 

„Jautrios šalnoms vietos gali būti Durpynas, smėlėtos daubos. Tiems kam tai svarbu, turėtų atkreipti dėmesį. Šalnų vieta priklauso nuo mikroklimatinių sąlygų, šalia vandens telkinio jos retai susidarys, nes vanduo atiduoda per vasarą sukauptą šilumą, klimatas yra sąlyginai šiltas priekrantėse ir ten šalnų nebus“, – pridūrė sinoptikas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalnos gali atkeliauti ir artimiausiomis dienomis

Šeštadienio naktį kai kur, daugiausia pietvakarinėje šalies pusėje, truputį palijo. Naktį ir rytą vietomis susidarė rūkas, silpna lijundra. Temperatūra naktį nuo minus 3 iki plius 2 laipsnių, kai kur plius 3–5 laipsniai, dieną 5–9 laipsniai šilumos. 

REKLAMA

Kadangi vėsesnio oro srautas Lietuvą aplankys dar ir kitą savaitę, šalnos gali taip pat aplankyti. Atkeliaus ir kiti žiemos pranašai: sniegas, minusinė temperatūra.

Šalnos ir lapų geltimas

Šiemet lapai gelsti neskubėjo ir tai darė gana lėtai, pasirodo su tuo glaudžiai susijusios šalnos.

„Paprastai šalnos jau rugsėjį pasirodo, bet šiemet jų ilgai nebuvo. Šalnos paskatina lapus gelsti. Tiesa, ne kiek šalnos, o šaltis. Jis pažeidžia chlorofilą lapuose, todėl jis neabsorbuoja ir dėl to, viskas taip ir įvyksta, todėl be šalčio tų geltonų lapų nelabai ir buvo“, – kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas. 

REKLAMA
REKLAMA

Pernai lapai jau vasarą ėmė gelsti, bet tai galėjo lemti ilgiau spindėjusi saulė, kenkėjai, drėgmės trūkumas. Tačiau rudeninis lapų geltimas, kuris yra susijęs su pasiruošimu žiemai, atsiranda tik po šaltesnių dienų.

Ekstremalumai

Dauguma klimatologų pastebi, kad dėl besikeičiančio klimato išauga ekstremalių oro reiškinių skaičius. Jie sukelia žmonėms nepatogumų. Jei nuolat vyrauja šiltos žiemos, o staiga, netikėtai atkeliauja šalta, tai ji nepasiruošusius žmones išmuša iš vėžių. Jie nebūna pasiruošę, sunku užvesti automobilius, atsiranda papildomų išlaidų ir visa tai sukelia žmogui stresą.

Pasitaiko, kad ūkininkai pasodina bulves, o jos tik daigus išleidžia ir užšąla, dėl to kad buvo neįvertintas galimas ekstremalus oras. Rudeninės šalnos gali pakenkti lauke ar šiltnamiuose auginamoms gėlėms. 

Ekstremalus oras susijęs ir su kritulių kiekiu, gali būti, kad kritulių kiekis išliks tas pats, bet jo pasiskirstymas per mėnesį ar sezoną, pasikeis. Per kelias stambių liūčių dienas iškris visa mėnesio norma, o kitomis dienomis vyraus sausi orai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų