REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
JAV aptiko Šiaurės Korėjos povandeninį laivą, galėsiantį suduoti netikėtą branduolinį smūgį (nuotr. SCANPIX)

Amerikiečių žvalgyba gavo informaciją apie tai, kad Šiaurės Korėja užsiima šiuolaikinio povandeninio laivo, gebančio plukdyti balistines raketas, gamyba. JAV palydovas užfiksavo laivą netoli Sinpo, rašoma „The Diplomat“.

8

Amerikiečių žvalgyba gavo informaciją apie tai, kad Šiaurės Korėja užsiima šiuolaikinio povandeninio laivo, gebančio plukdyti balistines raketas, gamyba. JAV palydovas užfiksavo laivą netoli Sinpo, rašoma „The Diplomat“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak leidinio, amerikiečių žvalgybininkai nuotrauką gavo dar šių metų balandį, tačiau visuomenei apie tai paskelbta tik šiomis dienomis. JAV pareigūnų manymu, naujasis Šiaurės Korėjos povandeninis laivas lenkia pagal savo duomenis prieš buvusius ginkluotėje laivus.

REKLAMA

Amerikiečių kariai atkreipė dėmesį į tai, kad dyzelinio-elektrinio, „Gorae“ klasės povandeninio laivo korpusas yra pastatytas iš šiuolaikinių, lengvesnių medžiagų, o tai leidžia gerokai praplėsti laivo veiklos spektrą. Sprendžiant iš turimos informacijos, laivo tūris yra 2 tūkst. tonų, o plotis siekia 11 metrų.

Povandeninių laivų gali būti ir daugiau

Rugsėjį Seulas skelbė, kad KLDR žvalgyba įsilaužė į vieno iš Pietų Korėjos gamintojų serverius, ir pagrobė balistinių raketų paleidimo iš povandeninių laivų technologijas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet buvo pranešama, kad programišiai, dirbantys Šiaurės Korėjos ginkluotųjų pajėgų žvalgybos daliniuose, patekę į vienos Pietų Korėjos kariuomenei dirbančios bendrovės serverius, pavogė „šaltojo balistinių raketų paleidimo“ technologijas. Tokiu būdu paleidžiamos raketos numato galimybę raketą iššauti iš paleidimo sistemos naudojant suspaustą orą ar dujas, o jos pačios variklis paleidžiamas jau ore.

Pchenjanas pastaruoju metu demonstruoja ženklius laimėjimus kuriant tiek įvairių tipų balistines raketas, tiek ir povandeninius laivus. Paskutinius du ar tris metus KLDR atliko kelis balistinių raketų paleidimus iš povandeninės aplinkos ir po kelių nesėkmingų bandymų jiems galų gale pavyko pasiekti gerų rezultatų, teigia neįvardinti ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KLDR jau pastatė vieną povandeninį laivą, galinti gabenti raketas, kuris bus apginkluotas balistinėmis raketomis, o taip pat konstruoja dar du ar tris panašius, tik didesnius, povandeninius laivus. Šiaurės Korėjai įgijus povandeninius laivus, galinčius paleisti balistines raketas gerokai praplečia šios šalies galimybes surengti išpuolį iš netikėtos vietos, vengiant tų, kuriose JAV bei sąjungininkės yra įsirengusios priešraketinės gynybos sistemas.

Branduolinis karas gali prasidėti bet kurią akimirką

Anksčiau, spalio 19-ąją, Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra išplatino pareiškimą dėl netoli Korėjos pusiasalio vykusių Pietų Korėjos ir JAV karinio laivyno pratybų, kuriose dalyvavo ir lėktuvnešis „Ronald Reagan“. Pchenjanas pažadėjo JAV suduoti „neįtikėtiną smūgį“, kuomet niekas nesitikės.

REKLAMA

Situacija Korėjos pusiasalyje ir toliau kaista po Pchenjano liepą įvykdytų dviejų balistinių raketų bandymų. JT Saugumo Taryba jau priėmė rezoliuciją, kuri liečia KLDR ir įveda griežtas sankcijas šiai valstybei. Pchenjanas tuo metu paskelbė apie galimą branduolinio užtaiso išbandymą Ramiajame vandenyne.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas iš JT tribūnos prigrasino KLDR „sunaikinimu“ jeigu šie grasins Vašingtonui ir sąjungininkėms. Šią savaitę buvo paviešintas Šiaurės Korėjos atstovo Jungtinėse Tautose pranešimas, kuriame buvo kalbama apie tai, kad „dėl provokacinių JAV veiksmų branduolinis karas gali prasidėti bet kurią akimirką“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų