REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Pilvo pūtimas (nuotr. Fotolia.com)

Pilvo pūtimo problema atsiranda dėl žarnose susikaupusio per didelio dujų kiekio, tačiau į šį negalavimą dažnas yra linkęs nekreipti dėmesio. Atrodo, nekaltas dujų pūtimas nekelia sveikatai grėsmės ir yra įprastas, tačiau vidaus ligų gydytojas ir echoskopuotojas Andrius Šimkus pabrėžia, jog tai gali perspėti apie rimtas ligas, o kartais net vėžį.

23

Pilvo pūtimo problema atsiranda dėl žarnose susikaupusio per didelio dujų kiekio, tačiau į šį negalavimą dažnas yra linkęs nekreipti dėmesio. Atrodo, nekaltas dujų pūtimas nekelia sveikatai grėsmės ir yra įprastas, tačiau vidaus ligų gydytojas ir echoskopuotojas Andrius Šimkus pabrėžia, jog tai gali perspėti apie rimtas ligas, o kartais net vėžį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia, dujos gali kauptis dėl to, kad jų pernelyg daug patenka per virškinamąjį traktą, kada žmogus valgydamas prisiryja per daug oro, tai vadinama – aerofagija. Taip įvyksta, kuomet valgoma netvarkingai, skubant ir dideliais kąsniais. Taip pat pilvo pūtimui gali turėti įtakos ir gausus gazuotų gėrimų su angliarūgšte vartojimas.

REKLAMA

Kita, kur kas rimtesnė pilvo pūtimo priežastis, kada pačiose žarnose dėl jose esančių blogųjų mikrobų veiklos prisikaupia daug dujų. Bendras dėsningumas, kad pilvo pūtimas vis labiau vargina žmogų jam senstant, kadangi su amžiumi silpnėja ir sulėtėja žarnyno veikla“, – kalba gydytojas.

Galimas vėžio simptomas

Tarp ligų, pagrindinės priežastys pilvo pūtimo yra uždegiminės žarnyno ir kasos ligos, kurios yra blogųjų bakterijų veiklos pasekmės.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartais ir pats vėžys vystosi labai klastingai, be jokių skausmų, o tik pasireikšdamas virškinimo sutrikimais, pavyzdžiui, pilvo pūtimu. Būtent todėl į šiuos negalavimus negalima numoti ranka ir jei šis simptomas pradeda nuolatos atkakliai varginti, būtina laiku susigriebti, nes tai gali būti žarnų arba kasos vėžio simptomas, o kai kuriais atvejais ir skrandžio vėžio požymis.

Pasyvus gyvenimo būdas taip pat turi įtakos pilvo pūtimui, kadangi nuolatinis sėdėjimas trikdo normalią žarnyno veiklą, neleidžia maistui tinkamai susivirškinti ir jis stovi vietoje bei pradeda pūti“, – aiškina Andrius Šimkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada būtina apsilankyti pas gydytoją?

Kadangi daugelis visgi linkę pilvo pūtimą ignoruoti, vidaus ligų gydytojas tiksliai įvardina, kokiais atvejais būtina nedelsti ir kreiptis į specialistą.

„Jei žmogus pastebi, kad netoleruoja pieno produktų, tai gali būti viena iš esminių pilvo pūtimo priežasčių, kadangi tokiu atveju organizme yra fermento laktazės nepakankamumas. Piene yra pieno cukrus, vadinamas laktoze, kuris tiesiogiai nėra įsisavinamas, tam reikalingas papildomas fermentas – laktazė, o jeigu žmogus dėl, pavyzdžiui, žarnyno uždegimų ar kitų priežasčių, šito fermento pakankamai neturi, tuomet prasideda negalavimai nuo pieno ir pieno produktų. Jei tai pastebite, reikėtų nedelsiant išsitirti.

REKLAMA

Taip pat būtina išsitirti, kada pilvo pūtimas pasireiškia su dideliu skausmu, pūtimas tampa labai stiprus arba jaučiate, kad pilvą pučia, o dujos visiškai neišeina iš žarnyno. Tai gali būti labai rimtos ligos – žarnų nepraeinamumo požymis. Tokiu atveju žmogaus gyvybę gali išgelbėti tik operacija“, – sako medikas.

Gydytojas akcentuoja, jog svarbu žinoti, kad vidurių pūtimas gali atsirasti ir dėl skydliaukės ligos – hipotirozės, kuri dažnai yra nenustatoma ir užmirštama. Jei blogai veikia skydliaukė, tuomet ir žarnų veikla itin sulėtėja, viduriai užkietėja ir žarnyne pradeda kauptis dujos. Tai dažnai vadinama slapta skydliaukės liga, kuri gali pasireikšti tik pilvo pūtimu, tad šio aspekto taip pat būtina neužmiršti.

REKLAMA

Taip pat, gydytojo teigimu, net 50 proc. gyventojų yra užsikrėtę Helicobacter pylori infekcija, susijusia su virškinamojo trakto ligomis. Ši infekcija gali lemti ūminę arba lėtinę opaligę, net skrandžio vėžį ir šis mikrobas yra viena iš dažniausių žarnyno ligų priežasčių.

Pasirinkite tinkamą maistą

Be abejonės, kalbant apie pilvo pūtimą, mityba yra be galo svarbi. Apie tai kalbėdamas vidaus ligų gydytojas pataria, jog tiems, kurie skundžiasi pilvo pūtimu patartina vengti pieno, ypač šviežio, o pagerėjus būklei geriau rinktis virintą pieną, rūgpienį ar kefyrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nepatartina vartoti ir kitų pieno produktų, kaip grietinė, grietinėlė, varškė, ledai. Nerekomenduojami ir ne visiškai iškepti, minkštai išvirti kiaušiniai. Verta atsisakyti ir gazuotų gėrimų, šampano, konjako, vyno bei kavos.

Kamuojant pilvo pūtimui netinka vartoti svogūnus, česnakus, kopūstus, raugintus agurkus, pupas, žirnius, obuolius bei majonezą. Šokoladas, uogienės irgi gali pabloginti situaciją, kaip ir daugelio nuostabai, taip visų mėgstamas medus.

Iš pieno produktų galima valgyti olandišką sūrį, sviestą, o kiaušinius rinktis kietai virtus. Pilvo pūtimo nesukels ir įvairios kruopos, išskyrus manų, taip pat galima valgyti įvairias mėsos rūšis, gerti sultinius, arbatas, namuose gamintus bruknių ir spanguolių gėrimus“, – pataria Andrius Šimkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų