REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gordono Haywardo NBA sezono starte gauta trauma pašiurpino daugelį. Tačiau krepšininkas – ne vienintelė sporto žvaigždė, patyrusį tokį susižeidimą, kuris nepaliko abejingų. Kas jie ir kaip toliau tęsėsi šių sportininkų karjeros?

Gordono Haywardo NBA sezono starte gauta trauma pašiurpino daugelį. Tačiau krepšininkas – ne vienintelė sporto žvaigždė, patyrusį tokį susižeidimą, kuris nepaliko abejingų. Kas jie ir kaip toliau tęsėsi šių sportininkų karjeros?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaikūs lūžiai

Pirmosios NBA sezono rungtynės. Įpusėjo pirmasis kėlinys. Kyrie Irvingas kabina kamuolį į arenos palubes, o šoklusis Bostono „Celtics“ vyrukas G. Haywardas kyla aukštai į viršų ir skausmingai krinta ant parketo. Teisėjai pražangos nefiksuoja, leidžia tęsti žaidimą, bet iškart visa tai stabdo. G. Haywardui išniro čiurna ir lūžo blauzdikaulis.

REKLAMA

27-erių puolėjui atlikta operacija. Krepšininko agentas Markas Bartelsteinas patvirtino, kad amerikiečio šiame sezone aikštėje nebepamatysime.

Jei ieškotume precedentų Lietuvoje, prieš akis išnyra ne krepšinio, o futbolo atstovas – Lukas Kochanauskas. Puolėjas buvo geriausios sportinės formos karjeroje ir štampavo įvarčius 2015-ųjų A lygoje.

Tačiau viską nubraukė nelemta trauma 2015-ųjų vasarą. L. Kochanauskas Kaune, UEFA Europos lygos atrankos turnyro rungtynėse su Farerų salų „HB Torshavn“, 31-ąją minutę susidūrė su varžovu ir krito ant vejos. Lietuvis patyrė atvirą kojos lūžį ir aikštę paliko ant neštuvų.

REKLAMA
REKLAMA

Puolėjas be futbolo praleido beveik metus. Galiausiai L. Kochanauskas grįžo į „Trakus“, bet juose nebeįsitvirtino. Vasarą 27-erių puolėjas persikėlė į A lygos autsaiderį „Kauno Žalgirį“.

Yra ir sėkmingų istorijų. 2007-ųjų vasario 26-oji – klaikiausia diena Shauno Livingstono gyvenime. Krepšininkas pačioje rungtynių pradžioje skuodė į greitą ataką, atakavo krepšį ir krito. Tada visoje arenoje pasigirdo krepšininko skausmo aimanos.

S. Livingstonui lūžo koja.

Gynėjas į aikštę grįžo po pusantrų metų.

S. Livingstono sėkmės amžius atėjo 2014-aisiais. Tada krepšininkas papildė „Golden State Warriors“. Sportininkas tapo svarbia Steve’o Kerro dėlionės dalimi ir iškovojo du NBA čempiono žiedus – 2015-aisiais ir 2017-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas didžiausių sporto nelaimėlių – Prancūzijos rinktinės bei „Liverpool“ žvaigždė Djibrilis Cisse.

Futbolininkas spindėjo „Auxerre“ ir 2004-aisiais persikėlė į Liverpulį. D. Cisse sužaidė 19 rungtynių ir puolėjui mače su „Blackburn Rovers“ lūžo kairė koja.

Puolėjas į aikštę grįžo greitai – po pusmečio.

2006-aisiais trauma pasikartojo. Prancūzijos rinktinės rungtynėse su Kinijos komanda D. Cisse lūžo dešinė koja.

36-erių futbolininkas karjerą tęsia ir dabar, bet tokiuose klubuose, kaip „Liverpool“, nuo 2006-ųjų nebežaidė.

REKLAMA

Panašią traumą, kaip G. Haywardas, patyrė dar didesnė NBA žvaigždė – Paulas George’as.

Jis 2014-aisiais buvo realu pretendentu į Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) rinktinę, žaidusią pasaulio čempionate.

Paskutinėse pasiruošimo rungtynėse JAV komanda pasidalijo į dvi ekipas – „Mėlynųjų“ ir „Baltųjų“. Pastarųjų garbę gynęs Jamesas Hardenas ketvirtajame kėlinyje pasileido į greitą ataką. P. George’as – įkandin. Krepšininkas stengėsi blokuoti metimą ir nesėkmingai nusileido ant žemės. Rungtynės buvo nutrauktos. Puolėjas aikštę paliko ant neštuvų. Jam nustatytas atviras dešinės kojos šeivikaulio lūžis.

REKLAMA

P. George’as į NBA batalijas grįžo po aštuonių mėnesių pertraukos. Traumos – kaip nebūta. Krepšininko karjeros statistika – 18,1 taško, 6,3 atkovoto kamuolio. Praėjusio sezono – 23,7, 6,6.

Puolėjas visą savo karjerą žaidė Indianos „Pacers“ (2010–2017 metai), bet vasarą persikėlė į Oklahomos „Thunder“. Į šių komandų mainus įtrauktas ir lietuvis Domantas Sabonis.

2007-aisiais Londono „Arsenal“ pasikvietė perspektyvų puolėją iš Brazilijos. Eduardo da Silva 2001–2007 metais fantastiškai rungtyniavo Kroatijos Zagrebo „Dinamo“. Puolėjas per 109 mačus pelnė 73 įvarčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kroatijos pilietybę turintis brazilas 2008-ųjų vasarį buvo itin grubiai sustabdytas „Birmingham City“ futbolininko Martino Tayloro. Pastarasis užsidirbo raudoną kortelę, o Eduardo patyrė atvirą šeivikaulio lūžį.

Eduardo į aikštę grįžo po metų, bet „Arsenal“ komandoje neįstvirtino. Futbolininkas nuo 2010-ųjų kursavo tarp Donecko „Šachtar“ ir gimtosios Brazilijos. Dabar 34-erių puolėjas žaidžia „Atletico Paranaense“, o Kroatijos rinktinėje neberungtyniauja nuo 2014-ųjų.

Ryškiausia šiurpią traumą patyrusi futbolo žvaigždė – švedas Henrikas Larssonas.

REKLAMA

Puolėjas 1997–2004 metais spindėjo Glazgo „Celtic“. Tačiau karjerą Škotijoje buvo sustabdęs atviras kojos lūžis. Jis patirtas 1999-ųjų UEFA taurės rungtynėse su Liono „Olympique“.

H. Larssoną galima laikyti dar vienu sėkmingu pavyzdžiu. Furbolininkas į aikštę grįžo po daugiau kaip pusmečio, o vėliau iš „Celtic“ persikėlė į „Barcelona“.

H. Larssonas 2006-aisiais laimėjo UEFA Čempioną lygą. Švedas 2007-aisiais su „Manchester United“ triumfavo „Premier“ lygoje.

Puolėjas – Švedijos futbolo legenda, šios šalies rinktinėje žaidęs 1993–2009 metais.

Neseniai panašią traumą patyrė Seamusas Colemanas. 29-erių Liverpulio „Everton“ ir Airijos rinktinės gynėjas atvirą kojos lūžį išgyveno kovą. Airį nuskalpavo Velso futbolininkas Neilas Tayloras.

REKLAMA

S. Colemanas vis dar nežaidžia, bet rugsėjį „Everton“ pasidalijo džiugia naujiena – airis grįžo į komandos treniruotes.

Baigiasi ir mirtimi

Sportininkų kaulų lūžiai nėra dažni.

Viena tankiausių rimtų traumų – kelio raiščių trūkimai. Tokie sužeidimai sportininkus eliminuoja 6–8 mėnesiems.

Šitokią traumą buvo patyrusi ir viena didžiausių NHL žvaigždžių – Jevgenijus Malkinas. Rusą 2011-aisiais į bortą įmūrijo Tyleris Myersas.

J. Malkinui trūko kelio raiščiai. Ledo ritulininkas grįžo kitame sezone.

Ar pamenate daugkartinį geriausią Čekijos futbolininką Petrą Čechą be galvos apsaugos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių vartininkas taip ir rungtyniaudavo. Viskas pasikeitė 2006-ųjų spalį. „Reading“ saugas Stephenas Huntas pirmąją rungtynių minutę koja stuktelėjo varžovui į galvą.

P. Čechas aikštę paliko ant neštuvų. Vėliau futbolininkui atlikta kaukolės operacija.

Čekas iš ligoninės išleistas po 10 dienų, o į aikštę grįžo po trijų mėnesių. Su galvos apsauga. Ją vartininkas dėvi iki šiol.

Kraupus įvykis NHL rungtynėse užfiksuotas 2000-aisiais. Tąkart Toronto „Maple Leafs“ gynėjas Bryanas Berardas praleido Mariano Hossos smūgį lazda ir buvo sunkiai sužalotas.

REKLAMA

B. Berardas krito ant ledo ir pasruvo krauju. Ledo ritulininkui išdaužta akis. Nedaug trūko, kad sportininkas būtų ją praradęs.

Amerikietis ištvėrė septynias akies operacijas, o žaidė po metų.

Krauju 2008-aisiais pasruvo ir Richardas Zednikas. Slovakui komandos draugas Olli Jokinenas pačiūža perskrodė kaklą.

Žaidimas kuriam laikui buvo sustabdytas – reikėjo išvalyti kraują.

Tąkart R. Zednikas buvo netoli mirties. Tačiau viskas baigėsi laimingai – ledo ritulininkas ant ledo grįžo kitame sezone.

Vienas pavojingiausių – automobilių sportas.

1994-aisiais „Formulės 1“ lenktynių kvalifikacijos metu Imolos trasoje žuvo sporto žvaigždė – Ayrtonas Senna.

REKLAMA

34-erių brazilo bolidas rėžėsi į sieną.

Smūgio „Formulės 1“ lenktynėse neatlaikė ir Jules Bianchi.

Lenktynininkas mirė 25-erių.

Japonijos etape bolidą sudaužė Adrianas Sutilas. Mašiną atvažiavo išgabenti traktorius. Į jį šonu ir rėžėsi J. Bianchi vairuojamas „Marussia“ bolidas.

J. Bianchi be sąmonės buvo išgabentas į ligoninę, devynis mėnesius praleido komoje. Vaikinas iš jos taip ir nepabudo. Jo gyvybė užgeso.

Vis dar neaišku, kokia „Formulės 1“ legendos Michaelio Schumacherio būklė. Tiesa, jis susižeidė ne vairuodamas, o pramogaudamas – slidinėdamas.

REKLAMA
REKLAMA

Lenktynininkas 2013-ųjų gruodį patyrė sunkią galvos traumą. Po jos M. Schumacheriui sukelta dirbtinė koma. Iš jos sportininkas pabudo po pusmečio ir buvo išrašytas iš ligoninės.

Daugiau informacijos legendos šeima vis dar nepateikia.

Nepasiseka ir profesionalams. 2014-aisiais sunkias galvos traumas treniruotėje patyrė austras Thomasas Morgensternas.

Tačiau šuolininkas nuo tramplino greitai atsigavo ir po mėnesio startavo Sočio olimpinėse žaidynėse, kur liko 14-as.

Vienos pavojingiausių – ilgos ir sunkios Dakaro lenktynės.

Jose kone kasmet žūsta sportininkai.

Viena didžiausių žvaigždžių – italas Fabrizio Meoni. KTM motociklininkas žuvo 2005-aisiais. Diagnozuota, kad 47-erių sportininkui sustojo širdis.

Klinikinė mirtis rungtynių metu ištiko buvusį Lietuvos rinktinės futbolininką Kęstutį Ivaškevičių.

Saugas 31-ojo gimtadienio išvakarėse žaidė rungtynes Klaipėdoje. K. Ivaškevičius mačo pradžioje sukniubo ir buvo gaivinamas medikų.

Ligoninėje futbolininko širdies darbas stabilizuotas. „Palangos“ narys atgavo sąmonę.

K. Ivaškevičius iškart po šio įvykio baigė profesionalo karjerą.

K. Ivaškevičiaus nelaimė.

Ne tokios rimtos, bet skaudžios traumos

Tokį pat sprendimą teko priimti ir Lietuvos rinktinės krepšininkui Marijonui Petravičiui.

REKLAMA

Jis 2011-ųjų Europos čempionate Lietuvoje buvo priverstas palikti savo šalies rinktinę. Krepšininkui diagnozuota reta liga – plaučių mikroembolija.

Paskutinės Europos pasirengimo 2014-ųjų pasaulio čempionatui rungtynės. Mantas Kalnietis susiduria su varžovu ir krinta.

Pagrindinis Lietuvos rinktinės įžaidėjas aikštę palieka, padedamas medikų ir susiėmęs už peties. Paaiškėjo, kad krepšininkai stipriai išniro raktikaulis. Jis praleido pasaulio čempionatą.

M. Kalnietis į aikštę grįžo po pusmečio. Tačiau vis netyla kalbos, kad iki traumos įžaidėjas rungtyniavo geriau.

Kai kurios traumos – kurioziškos. 1997-aisiais bokso legenda Mike’as Tysonas Evanderui Holyfieldui apkandžiojo ausis.

M. Tysonas buvo diskvalifikuotas.

Dvi panašias traumas patyrė ilgametis Lietuvos krepšinio rinktinės kapitonas Robertas Javtokas ir NBA krepšininkas Jay Williamsas.

Abu smarkiai nukentėjo motociklų avarijose.

R. Javtoko įvykis – 2002-ųjų pavasarį. Vidurio puolėjas praleido visą 2002–2003 metų sezoną.

Vėlesnės savo karjeros metu krepšininkas ne kartą pasakojo, kad gydytojų buvo surinktas praktiškai iš dalių, o jei ne šis incidentas, galbūt būtų žaidęs NBA. Jį 2001-aisiais 50-uoju šaukimu pasirinko San Antonijo „Spurs“.

REKLAMA

1986-ųjų biržoje antras savo pavardę išgirdo Lenas Biasas. Tačiau krepšininkas Bostono „Celtics“ taip ir nedebiutavo – po dviejų mirė dėl širdies problemų, kurias sukėlė kokaino perdozavimas.

Vasarą graudžiai savo karjerą baigė vienas geriausių visų laikų lengvaatlečių – jamaikietis Usainas Boltas.

Nors trauma nebuvo rimta, legendinis sprinteris tikėjosi ne tokio paskutinio savo starto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų